7-9 Eylül 1922

ÖNCESİ

7 Eylül 1922’de Türk Süvari Kolordusu Manisa’nın kuzeyine ulaştı. General Franko kuvvetleri Turgutlu’da kuşatılmak üzereydiler. Franko bunun üzerine Turgutlu’yu da terk etme kararı verdi.

8 Eylül 1922’de Türk piyade tümenleri Turgutlu’ya doğru ilerlerken, süvariler de Manisa’ya doğru at koşturuyorlardı. Fahrettin Paşa komutasındaki Süvari Kolordusu saat 10.00’da Manisa’ya girdi. Yunanlılar kentten ayrılmışlardı. Manisa tamamen yakılmış ve dağlara kaçamayan Türkler öldürülmüştü.

Saruhanlı, Turgutlu ve Kuşadası kurtarıldı.

8 Eylül 1922 gecesi süvariler Manisa’dan, piyadeler de Turgutlu’dan İzmir’e doğru yarışa başladılar.

9 Eylül 1922 sabahı süvariler Karşıyaka ve Bornova üzerinden, piyadeler de Nif (Kemalpaşa) üzerinden İzmir’e girdiler. Sabuncubeli’nden geçen 2. Süvari Tümeni, Mersinli yolu ile İzmir’e doğru ilerlerken bunun solunda 1. Süvari Tümeni de Kadifekale’ye doğru yürüdü. Bu Tümenin 2. Alayı, Tuzluoğlu Fabrikasından geçerek Kordonboyu’na ulaştı. Yüzbaşı Şerafettin Bey Hükûmet Konağına, 5. Süvari Tümenin öncüsü Yüzbaşı Zeki Bey Kumandanlık Dairesine, 4. Alay Komutanı Reşat Bey de Kadifekale’ye Türk bayrağını çektiler.

Franko kuvvetleri gece boyunca hiç durmadan çekilmeyi sürdürdü. İzmir’e girmeden Balçova üzerinden Çeşme Limanı’na ve oradan da gemilerle Sakız Adası’na kaçtılar. Böylece Türk Ordusu, Başkomutanları Mustafa Kemal Paşa’nın gösterdiği hedefe, yani Akdeniz’e (Ege Denizi) ulaştı.

İtilaf Devletleri Temsilci üyelerin Yunan Hükümeti adına Hamit Bey aracılığı ile Ankara Hükümeti’ne başvurdular ve Anadolu’yu boşaltmak koşulu ile, Yunanistan’ın mütareke isteğini bildirdiler.

10 Eylül’de İzmir’e gelen Mustafa Kemal Paşa Türk milletine aşağıdaki bildiriyi yayımladı:

BÜYÜK VE ASİL TÜRK MİLLETİ

Ordularımız 9 Eylül 1922 günü İzmir’imizi ve yine 9 Eylül 1922 akşamı Bursa’mızı kurtardılar. Akdeniz askerlerimizin zafer teraneleriyle dalgalanıyor. Asya İmparatorluğuna yeltenen küstah bir düşmanın muharebe meydanlarına gelmek cesaretinde bulunan ordu komutanları ile komuta heyetleri günlerden beri Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin harp esiri bulunuyorlar. General Trikopis birçok gece ve gündüz ümitsizce savaştıktan ve her kurtuluş çaresini denedikten sonra emrindeki generaller, kurmayları ve komuta ettiği ordunun elinde kalabilen askerleri ile teslim oldu. Batı fabrikalarının çelik zırhlarıyla kaplanan görkemli Yunan orduları, artık Anadolu dağlarında subayları tarafından terk edilmiş zavallı sürüler, cinayetlerinden dehşete düşerek kudurmuş kitleler ve ağaç diplerinde kalmış dermansız yaralılardan ibaret kaldı. Düşman ordularının harp gereçlerinin hemen hemen üçte ikisi topraklarımızdadır. Düşmanın esirlerden başka, asker kaybının yüz binden fazla olduğunu tahmin edilmektedir. Fakat müjde ederim ki bizim insan kaybımızın dörtte üçü hafif yaralı olmak üzere on bin kişidir. Büyük Türk Milleti; Ordularımızın yetenek ve kudreti düşmanlarımıza dehşet, dostlarımıza güven verecek durumdadır. Millet orduları on dört gün zarfında büyük bir düşman ordusunu imha ettiler. Dört yüz kilometrelik aralıksız bir takip yaptılar. Anadolu’daki bütün işgal altındaki topraklarımızı ele geçirdiler. Bu büyük zafer yalnız senin eserindir.

Büyük ve asil Türk Milleti! Anadolu’nun kurtuluş zaferini kutlarken, İzmir’den, Akdeniz ufuklarından ordularının selamını da gönderiyorum. 

 İzmir, 10 Eylül 1922 Mustafa Kemal
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Başkomutan

DEVAMI

Kaynaklar: (Büyük Taarruz günlükleri yazı dizisine ait)

Turgut Özakman, Şu Çılgın Türkler. Bilgi Yayınevi 1.8.2016.

Kocatepe’den Dumlupınar’a Cengiz Çetintaş http://www.cengizcetintas.com/bölüm9.html

Büyük Taarruz. Doç. Dr. Hüner TUNCER. Cumhuriyet 26 Ağustos 2009. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/diger/82742/26.html#

Zaferin yolunu Dumlupınar açtı.  Ömer Türkoğlu Cumhuriyet 28 Ağustos 2017 http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yazi_dizileri/813252/Zaferin_yolunu_Dumlupinar_acti.html#

Kurtuluşa doğru. Ömer Türkoğlu Cumhuriyet 29 Ağustos 2017 Kurtuluşa doğru

Zaferin ilk işareti: Afyon kurtarılıyor Ömer Türkoğlu Cumhuriyet 27 Ağustos 2017 Zaferin ilk işareti: Afyon kurtarılıyor

Ufukta görünen zafer. Ömer Türkoğlu Cumhuriyet 28 Ağustos 2017 Ufukta görünen zafer

Başkomutanlık Meydan Muharebesi. Vikipedi. http://www.wikiwand.com/tr/Başkomutanlık_Meydan_Muharebesi

Yakup Şevki Subaşı Vikipedi http://www.wiki-zero.co

Büyük Taarruz Vikipedi http://www.wikizero.co/index.6

Bülent Pakman. Eylül 2018. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntılanamaz.

kara 2

Bülent Pakman kimdir?

Milli Mücadele – Kurtuluş Savaşı ile ilgili tüm yazılar

Milli Mücadele _ Kurtuluş Savaşı