Ücret beklentiniz

İş görüşmesinde ücret beklentiniz sorulursa ne cevap vereceksiniz? Yüksek rakamla işi kaçırabilme ihtimali var mıdır. Düşük söylerseniz daha baştan değerinizi düşürmüş mü olursunuz? Hiçbirşey söylememek daha mı iyidir?

Öncelikle piyasa rayiçlerini iyi bilmek gerekir. Gerekiyorsa iyi bir araştırma yapmalıdır. Bunu yaparken deneyim ve eğitim farklarına göre kendinizi artı-eksi puanlanmalısınız.

DURUM

İş görüşmesinde maaş sorusuna verilen cevap dağılımı:

Hedeflediği, ideal ücreti söyleyenler % 40

Ücret söylemekten kaçınanlar % 37

Bildiği kadarıyla ortalama bir rakam söyleyenler % 20

Piyasanın biraz altında söyleyenler % 3

OPSİYONLAR

  • Bilgi verilmemişse, şartların ve maaş dışında varsa ne gibi yan faydaların verildiği sorulmalıdır.

  • Düzenli ücret ödeyemeyen işverenle maaşın mertebesini konuşmanın bir anlamı yoktur. O yüzden maaşların halihazırda ne zaman ödenmekte olduğu açık açık sorulmalıdır.

  • Düşük ücret isteyen karşı taraftan çok olumsuz puan alır. O yüzden düşük ücret isterken en azından açık açık aslında bu işin ücreti şudur gayet iyi biliyorum ama işe de ihtiyacım var diyebilmelidir.

  • Yüksek ücret isteyen piyasa rayiçlerini bildiğini de göstermelidir. Hatta isim vererek falanca işyerinde filanca aynı pozisyona şu kadar veriliyor gibi.

  • Halihazırda düzeni olanın iş değiştirmek için ancak daha iyi şartlara evet diyebileceği (risk vb. açısından) normaldir. Bunu da açıklamalıdır.

  • İşveren istenilen ücreti sorup düşünülenden daha yüksek bir rakam aldığında ya o ücret vermelidir ya da istihdam gerçekleştirilmemelidir. Aksi takdirde aday  işe en başından mutsuz başlayacaktır.

  • Kurumlaşmış bir işveren zaten ücret sormaz. Piyasa bellidir. Her pozisyonun piyasada sağlam şirket, kıytırık şirket marjında aralığı vardır. Buna göre işverenin ücret politikası ve skalası da belli olmuş olmalıdır. Aynı işyerinde benzer düzeydeki pozisyonlara farklı ücret verilirse orada problem çıkması kaçınılmazdır.

SONUÇ

İş görüşmesinde ne ücret istendiği sorusuna “sizin mutlaka belli bir skalanız vardır, ona göre teklifiniz bana uygun gelirse sorun olmaz” gibi yuvarlak bir cevap verip topu işveren tarafına atmak en uygunu olabilir. Ancak kişiye özel şartlara göre ve işverenin düzeyini de dikkate alarak düşük, yüksek ya da piyasa seviyesinde belli bir rakam da verilebilir. Verilecek en kötü cevap bu konuda bilgim/fikrim yok olacaktır.

Bülent Pakman. Eylül 2013. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntılanamaz.

Facebook Widgets

kara 2Bülent Pakman kimdir    https://bpakman.wordpress.com/pakman/

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.