Köylü Türkler

Cuma gecesi Twitter’da çok komik bir hashtag açıldı. #köylütürkler.

Kim başlatmış bunu diye bakınca aaa bir de ne gördük? Azeriler!
Allah Allah ne oluyor ne bitiyor derken anladık ki “iki devlet, tek millet” çoktan efsane olmuş, meğer “iki devlet tek gıcıklık” hasıl olmuş!

Olay, bir akşam vakti, iki Azeri Twitter’da kendi aralarında Dexter dizisi hakkında konuşurken, bir Türk’ün sohbete müdahil olmasıyla başlıyor. Türk, Azerice konuşmaya ve hafiften dalga geçmeye çalışınca Türkiye Türkçesine gayet hakim olduğu anlaşılan Azeri “sen takıl kendi köylü Türkçenle abi. Aristokratik Azerice sizlere göre değil” diyor.

İşte dananın kuyruğu o an orada kopuyor. Türk “ulan asıl sensin köylü pis Azeri. Ermeniler nasıl koydu Karabağı aldılar. Daha düne kadar Sovyettiniz lan hıyar” şeklinde pek kibar cevabını vererek savaşı başlatıyor.
Sonra heşteg açılıyor ve Azeriler başlıyor twit atmaya…
Kısa zamanda hadise tuhaf ve trajik bir Türk Azeri mahalle kavgasına dönüşüyor…

Amanin! Azeriler meğer bizden ne kadar şikayetçiymiş! Kendimizi bir halt sanırken Azeri kardeşlerimiz meğer nasıl da dalga geçermiş bizlerle, nasıl da kaba saba bulurlarmış bizi…

İşte örnekler:

Azeri görende ilk işi pezeveng sözünü soruşduran abaza #köylütürkler
O boyda ölkenin işini danışmaq üçün Erdoğanın yanına kendçi (artist) (*) Necati Şaşmazı gönderen #köylütürkler
Hele de rusların bizi işğal etdiyini düşünen #köylütürkler. biz bütün xalqlar birleşib Hitleri meğlub etdik, siz hardan (nereden) bilesiniz.
Saat 10’dan sonra Efes pive (bira) içe bilmeyen #köylütürkler
İnsanların fikirlerine hörmet etmeyib, ona küfür eden #köylütürkler.
İki yüzyil matbaani sheytan emeli sanan #köylütürkler
1950 ci ilecen (1950’ye kadar) bizim dilde danışan (konuşan) sonradan fransızlardan mersi, pardon götürüb (alıp) indi (şimdi) bizim dili beyenmiyen #köylütürkler
Dünyanın yüzde 90’ının geninin Türk olduğunu zenn eden #köylütürkler
Özlerine anti-faşist deyib insanları kürd, ermeni, azeri olduğu üçün kiçik gören #köylütürkler.
Oğuz Atayın modernizmini anlamayıb, onu oxucusuz (okursuz) qoyan (bırakan), sözleri ile üsyan (isyan) etmeye mecbur eden #köylütürkler.
Oğuz Atay yerine Pucca okuyan #köylütürkler
Avropanı dönerle feth eden #köylütürkler
Bizim konservatoriyanı silkelesen, 10-15 dene Fazil Say töküler (dökülür), bir dene geydirme (çakma) pianoçuları var, bütün dünyanı bezdiribler (bıktırılar) #köylütürkler
Her shey bir yana da Nazim Hikmete sahib cixa bilmeyen #köylütürkler
Gezi’de insanlar ölende (ölürken) TV’lerinde penguen izleyen #köylütürkler
Gireceği siteleri devlet belirleyen, doğacağı uşaq (çocuk) sayı başqaları terefinden seçilen, sevişmeklerine bele (bile) qatışılan (karışılan) ve buna ses çıxarmayan. #köylütürkler.
Türkler qadına qarşı şiddet de ancaq Efqanıstandan geride olan #köylütürkler
Sovyetleri beğenmeyip de Rus kızlara sarkmak içi Rusça öğrenmeye çalışan #köylütürkler

Türkler durur mu? Durmaz. Köylü Türkler denince nasıl alındılar nasıl bozuldular.. Ve ağızlarını nasıl bozdular hemen…
Ve tam da Azerilerin dedikleri gibi… Nasıl da hemen ırkçılık yüzeye çıkıverdi! Kimi Ermeni olduklarını söyleyip aklınca aşağılıyor, kimi Ermeni size nasıl koydu diyor, kimi Rus uşaklığıyla suçluyor…
Çoğunu buraya alamam. Bir iki esprili tweet, birkaç adet de özeleştiri dışında bol bol hakaret, bol bol küfür…
Azerbaycan hakkında bilgimiz de bu arada sıfır.
Bu tip mahalle kavgalarını sevmem. Fakat bazı duyguları ortaya çıkarması bakımından iyi oldu. Bizim kibirli faşoları iyi bilirdik de onları da öğrenmiş olduk.

Yukarıdaki satırlar Mutlu Tönbekici’nin köşe yazısından alıntıdır. (1)

(*) “artist” olarak çevrilmiş ancak doğrusu “köylü”.

Türkiye, Köy Enstitülerini kapatarak köylülüğü tercih etme sürecini başlatması sonucunda ülkenin gelinen berbat haline bakıp Türkler hakkındaki yukarıdaki eleştirilere yanlış demek mümkün mü? Öte yandan Azerbaycan hakkında, oraya çalışmaya gidip epey bir süre yerel halkla içiçe yaşayanlarımızın dışında, bilgimizin sıfır olduğu da gerçek.

Gelelim madalyonun öteki yüzüne

Türkiye’yi yönetenler demese de dünyada herkes bize “Türk” diyor.  Diğer Türk Devletlerinde ve Türk halklarında da bu geçerli olunca Türkiye Türkleri dışındaki Türkler genelde kendilerine Türk demiyorlar. Mesela Azerbaycan’da “Men Azerbaycanlıyam” diyorlar. Peki % 91’i Türk soylu olan Azerbaycan’da ben Türküm diyen yok mu? Az da olsa var, Türkçüler ve Turancılar. Ancak onlar ülkelerinde pek hoş karşılanmıyor.

“Men Türkem” diyenlerden biri de Birleşik Azerbaycan Harekatının Başkanı Yasemen Karakoyunlu olup bu durumdan bakın nasıl şikayet ediyor:

“…senin yazında Türk sözü var, sen bizi Türkiye Türklerine bağlıyorsun, sen Türk kaynaklarından istifade ediyorsun, sen Türkçüsen diye yıllardır tenkit ve vetolara, nefrete rast geldim, makalelerime bu ithamla rey vermediler. Azerbaycanın kanı Türk olan alimlerinin çoğu Türk düşmanıdır!!! Türkiye düşmanıdır !!! Ben Türk milletine, Türkiye’ye Azerbaycanda, Sovyet alimlerinde böyle bir nefret ve düşmancılık görmüşüm ki, şaşırıp kalırım ki, bu ülke Azerbaycan mıdır yoksa Ermenistan mı. Ben Ermenistan’da Ermenilerden gördüğüm Türk düşmanlığına burda Azerbaycanda rastladım, Türk milletinin haklarından bir tek adım bile taviz vermediğim için çevrem düşmanla dolu… kılınç ağzında ilerliyorum…çenber her gün bir az daha daralır…her gün düşmanlarım büyür, ben onların karşısında yapayalnız…hepsi fırsat gözlemekte…ne vakit yıkılacağımı, düşeceğimi beklerler… neymiş…Türkçüymüşem, Türk kimliği ve menfaatleri uğruna çalışırmışam.

AMEA’dan (Azerbaycan Milli İlimler Akademisi) ilim adına faaliyet gösteren gizli,açık Türk düşmanları ne vakit yok olacak …bu devlet ne zaman bu meselelere el gezdirecek, encam çekecek …
İlim bir savaşdır ey Azerbaycanın cahil Türk alimleri…… konu sizin, bu vatanın geleceği ile ilgili…Yatın ey soyca Türk, kafaca Fars, Rus olan Türk alimleri…

Birbirinizi vazife üstünde, var-devlet üstünde yıpratmayın,birbirinizi zayıflatmayın, parçalanmayın ey Azerbaycan Türkleri. Karabağı, Tebrizi azad etmek hayali ile yaşarken, biz Türkleri bu topraklardan silib atmak projeleri işlenir, hazırlanır.

Ayılın artık!!!” (2)

Azeri mi Türk mü?

Birimiz Azerbaycanlı milleti, diğerimiz Türk milleti oldukça nasıl tek millet olabiliriz? İster Azeri deyin ister Azerbaycanlı ikisi de yanlış. Bu yanlışlığı ve doğrusunu ayrı bir yazımızda geniş şekilde irdeledik. OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN (3). Bugün Türk dünyasının birbirine entegre olamamasının ve Türklerin aralarındaki mesafenin önemli sebebi budur ve bu, bu hale özellikle getirilmiştir.

Sonuçta hepimiz Türküz. Türkiye Türkü, Azerbaycan Türkü, Kıbrıs Türkü, Tatar Türkü, Özbek Türkü, Gagauz Türkü v.b.

Dönelim tekrar köylülüğe

Biz bize benzeriz deriz ya bunu Türkler birbirlerine benzerler şeklinde modifiye edebiliriz. Hal böyle olunca Azerbaycan Türklerinde de az çok köylülük  olması kaçınılmaz. Mesela 7 yıl yaşadığımız Bakü’de sıraya riayetsizlik neredeyse Allah’ın emriydi. Uyardığımızda bize sıra da neymiş gibilerinden hayretle bakıp “Siz Türkler geldiniz yeni adet getirdiniz” diyorlardı.

Kaynaklar:

(1) İki millet bir heşteg: #köylütürkler. Mutlu Tönbekici. Gazete Vatan. 09 Şubat 2014. http://www.gazetevatan.com/mutlu-tonbekici-607929-yazar-yazisi-iki-millet-bir-hesteg—koyluturkler-/

(2) Bu yazıyı mutlak okuyun. TC Yasemen Karakoyunlu. 6 Mayıs 2017. https://www.facebook.com/yasemen.qaraqoyunlu/posts/1357822210930918

(3) Azerbaycanlı mı Türk mü? Bülent Pakman. Ağustos 2012.  https://bpakman.wordpress.com/baku-2010-fotograflar/azerbaycanli-mi-turk-mu/

Bülent Pakman. Mayıs 2017. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz.

Bakü Ofis 2011Bülent Pakman kimdir https://bpakman.wordpress.com/pakman/