Mecliste Mason Sembolleri mi Var?

İnternette dolaşan bir çok haber ve ona bağlı bir sürü alıntının alıntısına göre Başkent binaları özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi Mason sembolleri ile doluymuş. Bunu gören üzerine atlıyor. Anlamadan araştırmadan ve alıntı olduğunu belirtmeden copy-paste yani kes yapıştır altına da yine copy-paste fotoğraf(lar) hadi sana oldu sansasyonel bir yazı. Face’e de koydun mu paylaşan paylaşana. Gelin biz böyle yapmayalım. Bir araştıralım bakalım konu neyin nesidir.

Konuyu ilk gündeme getiren Milli Gazete’de yazarlığın yanı sıra SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un danışmanlığını da yapan Mustafa Yılmaz. Yılmaz “Dul  Kadının Oğulları-Tapınağın Türk Şövalyeleri” kitabında TBMM’yi yapan Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister ile dönemin Meclis Başkanı Abdülhalik Renda’nın mason olduğunu ve “Meclis binasına çok sayıda masonik sembol yerleştirildiğini” öne sürdü. Masonların, ilk mason üstadı olarak bilinen Hiram Usta’ya saygının bir gereği olarak yaptıkları her esere mutlaka masonik semboller  yerleştirdiğini iddia eden Yılmaz, bunun gerekçesini, “Büyük Üstad Hiram’ın adını sonsuza kadar yaşatma yemini” ve “Masonik hakimiyetin güç göstergesi” olarak açıkladı. Bkz: http://www.dulkadininogullari.com/?p=editor&id=37

TBMM İNŞAATININ ÖYKÜSÜ

TBMM binası için açılan yarışmaya 14 proje katıldı. 28 Ocak 1938’de jüri birinciliğe değer üç proje seçti. Atatürk’ün de beğendiği Clemens Holzmeister’in projesinde karar kılındı. Binanın temeli 26 Ekim 1939’da dönemin Meclis Başkanı Abdülhalik Renda tarafından atıldı. Renda 1946’ya kadar görev yaparken inşaata 2. Dünya Savaşı sırasındaki parasal sıkıntılar nedeniyle aralıklarla devam edilebildi. Renda’dan sonra 1948’e kadar Kazım Karabekir ile Ali Fuat Cebesoy, 1950’ye kadar Şükrü Saracoğlu, 1960’a kadar da Refik Koraltan başkanlık yaptı. 1957’den sonra inşaatı hızlandırılan yeni Meclis Binası, 27 Mayıs ihtilalinden sonra hizmete açıldı.

MASONİK SEMBOLLER

Konumuz dışında olduğundan Meclisin Mimarı ve temelini atan masonmuş değilmiş ona girmiyoruz. Biz sembollere bakalım. İnternette araştırma yaparsanız neredeyse yüzlerce mason sembolü olarak lanse edilen fotolar bulursunuz. Bunlar arasında koltuk, kanape bile var. Mu kıtasının, paganların sembollerini mason sembolü olarak gösterenler de var. Mason localarının özel sembollerinin olması çeşitliliği daha da artırıyor. Öte yandan bu konuda en doğru kaynak olması gereken masonluk kapalı bir kurum olduğundan oralardan doğrulama imkanımız yok. Yani sembol denenler gerçek de olabilir, rivayet de, çakma da. Biz ciddi gördüklerimizi http://wp.me/PAexV-1xm sayfamıza koymuştuk.

MECLİSTEKİ ŞEKİLLER

Söz konusu şekiller TBMM’nin Şeref Holü ile Genel Kurul Salonu’nun bulunduğu orta mekanın arasında yerde. Herkes üzerine basıp geçiyor. Yani Masonlar özellikle ayaklar altında çiğnensin ve aşağılansın diye kendi kutsal sembollerini yerlere sermişler! Bu şekillerin genel görünüşünü aşağıda görebilirsiniz:

m1

ÜÇGEN VE ÜÇ

Üçgenin mason sembolü olduğu iddia ediliyor. Doğrudur. Ama içi boş olmamak şartıyla. Yoksa dünyanın hemen her yerini mason sembolü olarak kabul etmemiz gerekir. Gerçekten de Mason sembollerini araştırırsanız hepsinde üçgen içlerinin birşeylerle dolu olduğunu görürsünüz. Peki Mecliste üçgen şekilleri var mı? Evet var, aşağıda gördüğünüz gibi:

m2m6

İddialara göre Kayıp Krallıktan, Mısır’a uzanan bir sembolde, Güneş Krallığı RA nokta ile ifade ediliyormuş. Üçgen içinde yer alan nokta böylece Tanrının gözünün daima insanların üzerinde olduğunun göstergesiymiş. Masonlar bu çerçevede göz ve üçgen içinde göz sembollerini benimsemişler. Ayrıca Masonlarda ÜÇ rakamının “çok önemli” olduğu iddia ediliyor. Ancak hiçbir Mason sembolünde üçgen içinde tek veya üç nokta yok. Hatta üçgensiz üç nokta (çok önemli denilen) dahi yok. Ben göremedim. Gören varsa kaynağıyla birlikte haber versin. Mecliste istenirse nokta uzaktan, yakından göze benzetilebilirdi. Böyle bir şey de yapılmadığına göre yukarıdaki şekillerin Mason sembolü olduğu iddiası ortada kalıyor. Ayrıca üçgenler içerisindeki çizgiler anlamı değiştirmiyor mu?

KADEHLER

Mecliste aşağıda gördüğünüz ve kadeh olduğu iddia edilen şekiller var:

m7m3m5

Bunlardan ilki gerçekten kadehe benziyor. Ancak ayrı açılardan görülen diğerinin kadehle ilgisi yok. Bal gibi 3 kollu şamdan. Siz hiç ortası ikiye bölünmüş bir kadeh gördünüz mü? Şimdi bu da kutsal olduğu iddia edilen 3 rakamına bağlanabilir. Ancak Mason sembollerinde 3 kollu şamdan diye bir şey yok. Varsa Yahudi kökenli 7 kollusu var. Ayrıca kadeh de mason sembolleri arasında görülmüyor. Mason yeminlerinde kadeh kullanıldığı iddiası var. Öyle ise kadehi neden Mason sembolleri arasında göremiyoruz? Rivayete göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilerek idam edilmesinden önce Havarileri ile yediği son akşam yemeğinde içeceğini kadehten değil kâseden içmiştir. Bütün Dünya bunu kâse “bowl” olarak adlandırır. Nitekim Leonardo Da Vinci’nin İsanın Son Akşam Yemeği tablosunda da kadeh yok. Da-Vinci Şifresi kitabında da kadeh değil, kâse adı geçiyor. Kitaba göre cümle alem bu kutsal kâsenin peşine düşmüştür.

M HARFİ

m4Yukarıda görülen M harfinin Hz. İsa’nın çocuğunu doğurduğu iddia edilen Magdalenalı Maria’yı (Maria Magdalena) yani Mecdeleli Meryem’i simgelediği iddia ediliyor. Ancak fotoya karşı açıdan bakılınca görünen W harfi.  Bunu buraya koyan Masonlar ise Maria’ya kin besliyorlarmış zahir. Zira insanlar her gün onu çiğneyip geçiyor. yere göğe sığdırılamayan kutsal kadehi’de, diğer Mason sembollerini de! Ha, bir de şu var: Maria’nın masonlukla ilgisi. Masonluk bilindiği gibi erkek egemendir. Sembolleri ve idolleri arasında kadın, tanrıça falan görülmüyor. Da Vinci şifresinden sonra Maria’nın ucunun tarikatlara gittiği dolayısıyla masonlukla da ilgili olduğu iddiaları ortaya atıldı.

D HARFİ

İddialara göre yerde uzunlamasına duran D harfi Davut’u simgeliyormuş. Peki yakınındaki P harfi Masonluktaki  neyi simgeliyor, herşey Mason simgesiyse?

YILAN

Yukarıda ilk fotonun en uzak noktasında görülen kıvrımlı şeklin Sion Protokolündeki Dünyayı dolaşan yılan olduğu iddia ediliyor. Ancak yılan da Mason sembolleri arasında görünmüyor. Gören varsa kaynağıyla birlikte haber versin.

8

Mecliste yukarıdaki fotolarda görülmeyen bir de 8 şekli var. Güya bu da Masonluktaki 8. dereceyi simgeliyormuş. İyi ama Masonlukta 33 adet derece var. Her yerde 1 den 33 e kadar rakamlardan birini görebiliriz. Ayrıca Masonluktaki 8. Derece simgesinin 8 ile uzaktan yakından ilgisi yok. Bir iddiya göre 8. Derece: Bina Emiri olduğu için binaya konmuş. O zaman Masonların yaptığı bütün binalarda 8 simgesi olmalı. Ama ben Mason olsam 8 yerine 12 yi tercih ederdim. Birincisi daha yüksek ve prestijli bir derece ikincisi “12. Derece: Üstat Mimar” anlamına geliyor. Halbuki 12 simgesi Mecliste yok. Aslında ben Mason olsam ne 8 i ne 12 yi, 33 ü koyardım, yani Masonluktaki en üst dereceyi.

GÖNYE

Masonlukta gönye çok önemli bir yere sahiptir. Meclisteki de L şekli işaretker de gönye olarak nitelendirilebilir, eğer tüm diğer şekiller mason sembolleriyse.

KATLANIR METRE

Bu arada hiç kimsenin göremediği bir simgeyi ben gördüm. Katlanır metre. Yukarıdaki ilk resmin ortalarında enlemesine yer alıyor. Anlaşılan herkes uyumuş. Herkes bizim gibi inşaat mühendisi olabilir mi? Olamaz 🙂

SONUÇ

Bu iddialarda amaç şudur: “Cumhuriyet binaları Mason binalarıdır. Cumhuriyet Mason Cumhuriyetidir.”

Kimileri Atatürk’ü de buna bulaştırır, kimileri bulaştırmaz. Farketmez. İddialar külliyen fostur. Bakın AKP’li milletvekilleri bile iddiaları yersiz bulmuşlardır:

İsmail Göksel (MV. Ak Parti): Bastığın yerleri toprak diye geçme tanı… Bastığım yere baktım mermer bunlar. O işaretleri bilmiyorum, çiğniyorum.

Burhan Kuzu (MV. Ak Parti): Ben Mason olmadığım için bilmiyorum, hangi işaret neye takabül ediyor. Üstatlara sormak lazım onu. Vardır buralarda, ararsanız bulursunuz onları…

Zafer Üskül (MV. Ak Parti): Bu tür işaretler değişik yerlerde görülebilecek işaretler. Her şeyle ilgili böyle bir yorum yapmayı doğru bulmuyorum.

Bülent Pakman Ekim 2013. Güncelleme Şubat 2014. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz.

Twitter Widgets Facebook Widgets

Bakü Ofis 2011Bülent Pakman kimdir    https://bpakman.wordpress.com/pakman/

2 Responses to Mecliste Mason Sembolleri mi Var?

  1. Tuncel Pekdemir dedi ki:

    Burada gözden kaçırılmak istenen asıl şey başka. İnsanları yerdeki ayrıntılarla oys-alamayın asıl sembol binanın dış görünüşünde. Ana girişteki-YEDİ KOLLU ŞAMDAN ve DOKUZ KOLLU ŞAMDAN dır.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.