Çizgi Ötesi – Film

Flatliners – Çizgi Ötesi, Film

Yönetmen Joel Schumacher. Oyuncular Kiefer Sutherland, Julia Robetrs, Kevin Bacon, William Baldwin, Oliver Platt.

Tıp eğitimi görmekte olan beş genç doktor adayı, hasta yatağında ‘ölüp’ de sonradan yeniden hayata dönen hastalardan esinlenerek, aralarında bir deneyler dizisine yani Ölüme Yakın Deneylere başlarlar.

Amaçları kendilerini öldürterek ve bir dakikayla dört dakika arasında ‘öte tarafta’ kaldıktan sonra, arkadaşlarının yardımıyla yeniden geri dönerek, ölüm esnasındaki izlenimleri ve deneyimleri edinmek ve dünyaya aktarmak! Kısa bir süre de olsa ölümün ne olduğunu hissedebilmek. Her birinin kendilerine göre sebepleri var; kimi Tanrı’ya inanmadığı için ölümden sonra ne olduğunu görüp kararının doğruluğunu ispatlama derdinde, kimi sevdiği kişilerin öldükten sonra nasıl bir yere gittiğini merak ediyor, kimi ise sırf meraktan girişiyor bu işe. Sözkonusu deneyse gecenin geç saatlerinde, okul yönetiminden gizli olarak gerçekleştirilmek zorunda.

Bu deneyler, gitgide hızlanarak, yalnızca bir ‘zamansal yarış’a dönüşmekle kalmayacaktır. Aynı zamanda, ‘öte yan’da geçirilen zaman süresince beyne hücum ettiği anlaşılan geçmişle ilgili en kötü anıların, onulmaz pişmanlıkların konusu olan kişiler de, kahramanlarımızın hayata dönüşüyle birlikte yeniden hayat bulacaklar ve kahramanlarımızın belleğinde, kötü ve korkunç canavarlar gibi, onları tedirgin ederek dolaşır hale geleceklerdir.

Bu gençler eğitimleri gereği Ölüme Yakın Deneyimleri yaşayanların anlattıklarına göre öteki alemi yeşil çayırlar ve ağaçlarla dolu cennet zannetmektedirler. Ancak kendi deneyimleri sırasında beklemedikleri bir sürprizle karşılaşacaklardır. Ölümden sonra öteki alemde hesaplaşma. Örneğin doktor adaylarından birinin deneyimi sırasında çocukken kazara ölümüne neden olduğu bir başka çocuk öteki alemde bunun bedelini ödetmek için onu beklemektedir. Dünyaya geri döndüğünde yüzünde dayak izleri görülür. Hani İslam inanışında kul hakkı deyimi vardır ya. Öteki aleme kul hakkı ile gitme derler. Bir toplu iğnenin bile, hayvanlara yapılan eziyetlerin bile hesabı orada verilecek denir. İşte filmde hesap ve vicdan muhasebesi yaşanıyor ve genç doktor adayları anlıyorlar ki geçmişte yapılan hatalar telafi edilmek zorunda ve ilk gidişlerinde yarım kalan hesaplarını tamamlamak için deneylere devam etmek istiyorlar. Özetle bunlar Atwater’in tanımladığı İkinci Tür Senaryoyu yaşıyorlar.

Konunun Ana Sayfası: “Öteki Tarafa Gidip Gelenler.” Okumak için lütfen TIKLAYIN

Dr. Atwater ile ilgili röportajı  OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN.

Bülent Pakman, Şubat 2010. Aktif link verilmeden lütfen alıntılamayın.

Facebook Widgets

Abu Dhabi 2013Bülent Pakman kimdir?

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.