Sürgün _ Can Pazarı

ÖNCEKİ GİRİŞ BÖLÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

Kırımoğlu Bir Halkın Mücadelesi _ Bölüm 1 _ Sürgün

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu 18 Mayıs 1944 günü henüz bir bebekken, Stalin tarafından cezalandırılarak,  milletiyle beraber Kırım’dan sürüldü. Bebek Mustafa 22 gün 22 gece süren ölüm yolculuğunda mucizevi bir şekilde hayatta kalıyor. Oysa Kırım Tatar erkeklerinin bir çoğu Sovyet Ordusunda savaşıyorlardı.  Sovyetler Birliği kahramanı madalyalı Kırım Tatarları vardı ve dağlarda partizan olarak da Almanlara karşı direniyorlardı. Buna rağmen Kırım Tatar Halkının cezalandırılmasına karar verilmişti.

ŞEFİKA KONSUL 1937 Kırım Kokköz Doğumlu :“Ben uyuyordum büyükannem Tatarca söylüyor: hiç olmazsa bu balanın canını bağışlayın.”

MUSFİRE MÜSLİMOĞLU 1933 Kırım Lenin Rayonu Doğumlu: “Babam yeni ayakkabılar diktirmişti. Benim onlarda gözüm kaldı onu alayım diyip uzandığımda asker geldi arkamdan tekme attı, çabuk çık evden, dedi. Ayakkabılarım hala gözümün önündedir, alamadım ben onu.”

RİFAT MÜSLİMOV 1932 Kırım Koz Köyü doğumlu: “Nereye gidiyoruz kimse bir şey bilmiyor. Herkes ağlıyor bizi vurup öldürecekler, boğacaklar. Herkes bitlendi. Kir. Su yok içmeye,  yıkanmaya su yok, tuvalet yok. Trenin tabanını delip perde koydular da bütün vagonun halkı orayı kullandı. Kokudan girmenin imkanı yok.”
CEMİL İBRAİMOV 1923 Kırım Ayserez doğumlu: “Allah Rahmet Eylesin annemin çocuğu oldu yolda.  Katakurgan’a vardığımız vakit o çocuk o yıl öldü. Onun ardından annem öldü. Bizde 5 çocuk kaldık…”

İSMET BEKİROVA -Kırım Doğumlu: “Üç günden sonra o yaşlı öldü. Öldükten sonra hiçbir yerde tren durmadı. Onu yanımızda götürdük. Sonra bir şehre varınca durdu ölüleri vagondan kaldırıp kaldırıp attılar. Gömmüyorlardı.”

Dinislam MAMBET 1938 Kırım Uskut köyü doğumlu: “Bir lokma ekmek bir yerde yoktu. Rahmetli anam işe giderdi, kovalarlardı saat 4 de işe. İşte böyle bir lokma soğan verirdi benim koluma da “Canım oğlum ağlama senin aç olduğunu kimse görmesin” derdi.”

Şemsiye USEYİNOVA 1930 Kırım Aktaç doğumlu : Herkes aç. Pamuğa alıp gittiler sabah herkesi. Sular çamur, içiyorsun çamur. Başladı dizanteri. Halk başladı hastalanmaya. Bir göz eve soktular bizi o evin kapısı yok penceresi yok. Kış geldi, soğuk. Perde gibi bir şey kapıya tuttu anam, babam dayanamadı garip, çıkıyordu avluya hıçkıra hıçkıra ağlıyordu. Çare yok çocuklar aç”Asiye AZİZOVA 1939 Kırım Kefe doğumlu: “Baba öldü, anne öldü, kardeşim öldü. Kaldık iki çocuk birimiz 4 yaşında birimiz de 5 yaşında.”

Fevziye SEYİTMAHMUTKIZI 1935 Kırım Koz doğumlu: “2 Yaşında kardeşim böyle omzumda öldü. Anam gezdir yavrum dışarıda da ben işlerimi yapayım dedi. Ben aldım dışarı gezdiriyorum, bir vakitte uyudu, dedim. Meğer çocuk ölüp kalmış da benim haberim yok. Sekiz buçuk yaşında çocuğum ben. Ana çocuk uyudu, yatır yerine diye anama götürdüm, çocuk uyuklama değil de ölüp kalmış sabim. Anam “Vay yavrum ölmüş” deyip çocuğu elimden aldı.”

Kırımoğlu Bir Halkın Mücadelesi _ Bölüm 2 _ Can Pazarı

Adeta soykırıma dönüşen bu sürgün sırasında ve sonrasında Kırım Tatar halkının yarısı yok edildi, Özbekistan’daki bataklıklarda yaşam savaşı verdiler, bütün ailesini kaybeden yapayalnız çocukların acı dolu hatıraları. Hiçbir şeyleri olmayan insanlara,  bir bataklık  gösterilir, alay eder gibi yerleşin ve yaşayın denir. Cüzzamlıların  ayları, yılları birbirini kovalıyordu.  Bataklık olan arazide, ikmalsiz, yiyeceksiz ve sağlık  yardımı görmeden yaşamaya çalışıyorlardı. Bu bataklığı Kırımlılar kendi vücutlarıyla kuruttular. Begavat’da yaşayan bir Kırımlı, o zamanlar Dalverzin solhozunun sokaklarında  yürürken şöyle demiş: «Ayağımı yere vurmaktan korkuyorum, çünkü her bastığımda toprak altından gelen iniltiyi duyar gibi oluyorum.»

KAYNAK: Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi TRT belgeseli.

DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

Bülent Pakman. Eylül 2014. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntılanamaz.

Kırım ve Kırım Tatarları ile ilgili yazılarımız:
KIRIM TATARLARI
KIRIM HANLIĞI
KIRIM TATARLARININ GÖÇLERİ
GÖÇLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
KIRIM
Sivastopol
Yalta
Gözleve
Çibörek
MUSTAFA ABDÜLCEMİL KIRIMOĞLU
Sürgün (1) _ Can Pazarı (2)
Küllerinden Yeniden Doğmak (3) _ Sürgünde Yeşeren Vatan (4) _ Cesur insanlar Kremlin’e karşı (5)
Sovyet Hapishanelerinde Bir Kahraman (6)_ Sürgünlere Rağmen Yine Kırım Yine Kırım (7)
Ya Vatan Ya Ölüm (8) _  Evimizi Geri verin (9)
İSMAİL GASPIRALI (Bölüm 1)
İSMAİL GASPIRALI (Bölüm 2)
İSMAİL GASPIRALI (Bölüm 3)
İSMAİL GASPIRALI (Bölüm 4)
Kırım belgeseli
Karay/Karaim Türkleri

Bekir Çobanzade

IMG_2080Bülent Pakman kimdir?

2 Responses to Sürgün _ Can Pazarı

  1. Geri bildirim: 2. Dünya Savaşındaki Türkler | Pakman World

  2. Geri bildirim: İlyasoğlu – İlyaskızı | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.