Konya Köşk (Konak) Lokantası

Konya’da yemeğimizi, zamanımız varsa Köşk’te yeriz. Köşk Üçler Mezarlığının arkasındadır. Yani Köşk ile Mevlana Müzesi arasında Üçler mezarlığı bulunmaktadır. Bu nedenle Mevlana tarafından gelirseniz Üçler Mezarlığını ya sağından ya da solundan dolaşmanız gerekir. Tam adres: Akçeşme Mahallesi Piriesat Caddesi No: 5 Akçeşme İlköğretim Okulu karşısı.

Köşk, Konya mutfağını yurtdışına açmış. İngiliz WaitroseFood Illistruated dergisinin 2003 yılı için seçtiği ‘top ten’ yemek durakları arasında yer almış, 2006 yılında Amerika’nın ünlü yemek dergisi Saveur’de yer almış, Hürriyet Gazetesinde Mehmet Yaşin’in iltifatlarına mazhar olmuştu. Gerçekten mutlaka görülmesi gereken bir lokanta. İçerde açık otoparkı var, arabanızı rahatça park edebilirsiniz. Bahçede çok temiz bir tuvaleti de var. Kışlık kısmı ve bahçede hizmet veren yazlık kısmı bulunmakta.  Bina 1860 yılında Girit Mevlevihanesi Postnişi Mehmet Şemsettin bey ve kardeşleri tarafından inşaa ettirilmiş eski bir konak olup dekorasyonu mümkün olduğu kadar korunmaya çalışılarak şatafattan uzak sade görünüm elde edilmiştir. Böylece içerde oturarak eski bir Konya köşkünün nasıl olduğu hakkında fikir de edinebilirsiniz.

Yemeği Konyalı kadınlar yapmaktadır. Bilindiği gibi ülkemizde lokantalarda kadın aşçı pek olmaz. Ama Köşk Konyalı kadın aşçılarla gerçek bir Konya ev mutfağı hizmeti veriyor.

Gelelim yemeklere. Starter/başlangıç olarak mutlaka etli bamya çorbası içilmeli. Zaten ekşidir ama bir miktar daha limon sıkmanızı tavsiye ederim. Bamyalar küçük, çiçek bamyası tam çorbalık. İsterseniz lokantadan çıkınca ilerdeki çarşıda bu küçük kuru bamyalardan satın alabilirsiniz. Yanında getirdikleri somun ekmeğiyle rahatça karnınızı doyurursunuz.

Ana yemek olarak da Tirit’i tavsiye ederim. Kızartılmış tandır ekmekleri üzerine kuzu şiş köfte, taze yoğurt, soğan, bolca sumak ve çeşitli baharatlar ile hazırlanarak üzerine et suyu gezdirilmiş son derece lezzetli bir yemek.

Yanında Etli Yaprak Sarma da yiyebilirsiniz ama mutlaka Höşmerime yer kalsın.

Yağ-kolestrol sorununuz yoksa Ekmek Salması, Sac Kavurma da çok güzel elbette. Ekmek salmasını çocukluğumuzda her Kurban Bayramı sabahı yerdik. Kuyruk kavrulur, içine de ekmek atılırdı.

Odun ateşinde közlenmiş çekirdeksiz patlıcanın özel bir sosla harmanlanmasından sonra üzerine kuzu şiş ve yeşil biber yerleştirilerek servis yapılan Sebzeli Közleme de bir başka spesiyal.

İnce hazırlanan Su Böreği önceden yapılıp isteyenlere ısıtılıp veriliyor. O da çok güzel ama taze değil, yerseniz kıymalısını tercih edin.

Höşmerim yemeden kesinlikle olmaz. Bilmeyenler burun kıvırabilir ve başka yörelerde peynir, irmik ve şekerden yapılan hoşmerim yemiştik diyebilirler. Peynir tatlılarının ya da başka yörelerin benzer adlı tatlılarının höşmerim ile ilgisi yoktur. Onlara “höşmerim” değil “hoşmerim” denir, Höşmerim peynirle değil kaymakla, irmikle değil unla yapılır. Höşmerim gerektiği gibi yapılırsa sofradan kalkılamaz, tıksırıncaya kadar patlayıncaya kadar yenilir.

Höşmerimin alternatifi evlerde tepsi ile yapılan Sacarası tatlısı lokantalarda birer kişilik yapılırmış. Şuruplu yapanlar da var; ancak orijinalinde şurup kullanılmıyor ve pudra şekerle servis yapılıyor.

Fırın kebabını boşverin onu her yerde yersiniz özellikle Belediye yakınındaki Hacı Şükrü’de veya Şems mahallesindeki Alibaba’da, ama bu yemekleri her yerde bulamazsınız. Köşk fiyatları gayet makuldur eğer bu arada artmadıysa.

Araba kullanıyorsanız içki içmeyin denir ya. Konya’da öğle yemeği yiyip uzun yola çıkacaksanız Köşk lokantasında, Hacı Şükrü’de ya da başka bir yerde yiyeceğiniz mükellef bir yemek yolda sizi uyutabilir. Özellikle dümdüz Ankara yolunda. Böyle bir sorunuz varsa yemeği fazla kaçırmayın, ya da koyu bir kahve için. Arabada yanınıza termos bardakla kahve alın.

Bülent Pakman. Temmuz 2008. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz, yayımlanamaz. Not: Köşk Lokantasının sahibi ve de adı Konak olarak değişmiş. Yemekler eski lezzetini koruyor diyemem. Ama yine de etliekmek ve fırın kebabından bıkanlar için önemli bir alternatif. (Yükleme Ağustos 2009)

Konya hakkındaki diğer özel ve ilginç bilgilere  aşağıdaki linkleri tıklayarak erişebilirsiniz.

Twitter Widgets Facebook Widgets

Bakü Ofis 2011Bülent Pakman kimdir    https://bpakman.wordpress.com/pakman/

Konya Köşk (Konak) Lokantası için 2 cevap

  1. Ahmet Öz dedi ki:

    Fiyat olarak nasıldır?

    • bpakman dedi ki:

      Ben gitmeyeli bir yıl oldu. Fiyatlar makuldu, hatta Kule AVM deki Konya Mutfağına göre daha düşüktü.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s