Mehmet Akif Mısır’a niye gitmiş?

Arap ülkelerine, özellikle Suudi Arabistan gibi gerici olanlarına gidenler Atanın büyüklüğünü fiilen görüp anlar “Atatürk ne büyük adammış” derler. Bu Konudaki yazımızı okumak için lütfen tıklayınız

Gericilerin ve elbetteki AKP’nin baştacı ettiği, Atatürk’e ve onun devrimlerine karşı olan en büyük kahraman saydığı Mehmet Akif Ersoy bir dostuna yazdığı mektupta bunu  ne kadar güzel ifade etmiş:

Mısır’da on bir yıl kaldım. Fakat on bir saat daha kalsaydım, artık çıldırırdım. Sana halisane (içtenlikle) fikrimi söyleyeyim mi? İnsanlık da Türkiye’de, milliyetçilik de Türkiye’de, Müslümanlık da Türkiye’de, hürriyetçilik de Türkiye’de. Eğer varsa Allah benim ömrümden alıp O’na versin.”

Bu ifade Diyanet Vakfı’nın çıkardığı İslam Ansiklopedisi’nin Mehmet Akif bölümünden alınmadır. İsteyen açıp oradan okuyabilir. Ayrıca Yeniçağ Gazetesi yazarı tarihçi Muhittin Nalbantoğlu’da bunu doğruluyor.

Akif’in Atatürk hayranlığı işte böyle. Empoze edilmek istenilenin tam tersi. Esasen Akif Milli Mücadele sırasında başta Şeyhülislam Dürrizade olmak üzere bir avuç satılmış gibi İstanbul’da kukla hükümetle değil hep Ankara’da Ankara Hükümetinin yanında olması Anadolu’yu dolaşarak halkın milli mücadeleye katılmasına katkıda bulunması da bunu ayrıca kanıtlamaktadır. Buna karşın Mehmet Akif, o zamanlar Halide Edip’in önerdiği Amerikan mandasına karşı çıktığı için bazıları tarafından ortaçağ kafalı tehlikeli adam olarak tanımlanmıştır.

Mehmet Akif hakkındaki İddialardan biri de, küstüğü, şapka giymemek için Mısır’a gittiğidir. Oysa, Âkif’in Mısır’a gittiği yıllarda, şapka devrimi henüz yapılmamıştı ve Cumhuriyet Meclisinin milletvekilleri fes giymekteydi. Faruk Nafiz’e göre Akif şapka hakkında şunları söylemiştir: “Serpuş değiştirmek bence mühim değildir. Şapka da, kalpak da müsâvî. Biraz durdu sonra ilâve etti: Elverir ki kafaları değiştirmeli! Bunu yapabiliyor muyuz, mesele burada!” Faruk Nafiz devam ediyor  ve diyor ki “Bahis kapandı. O günden sonra, Mehmed Âkif’in şapka giymemek için son yıllarını Mısır’da geçirdiğini söyledikleri zaman, hep bu sahneyi hatırladım.”

Akif Mısır’da entari giyip dolaşmak yerine ceket, pantolon ve frenkgömleği giydiği gerekçesiyle “Hıristiyan Âkif, gavur Âkif” olarak tanımlanmıştır.

Akif, Mısır’da bulunduğu sırada orada olan İstiklal Savaşına bütün gücüyle karşı çıkmış olan gerici Mustafa Sabri ve oğlu İbrahim ile görüşmedi. Bunun sebebi, baba-oğlun,  Ankara’ya destek verdiği için Akif‘e sürekli laf sokmalarıydı. Özellikle İbrahim Sabri sert mizaçlı/asabi biriydi. Akif konusunda takıntılıydı; ona göre, Osmanlı ve hilafetin yıkılmasının sanki tek sorumlusu Akif’ti!. Buyrun burdan yakın.

Bu arada Mustafa Sabri’nin kim olduğunu daha doğrusu ne kadar gerici ve hain olduğunu OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN.

Mehmet Akif Ersoy’un oğlunun “Mütedeyyindi; fakat asla softa değildi. Dinin, tababet, ziraat, iktisat gibi işlenecek, ilerlenecek, tekâmül ettirilecek bir ilim şubesi olduğuna kâniydi. Yobazlardan nefret eder, kadınların çarşaf giymeye tesettürüne aleyhtar bulunuyordu. Dinin birtakım softalar elinde şirazesinden çıktığını daima söylerdi” beyanı da üstüne tuz biber.

Mehmet Akif’in Mısır’a sürgün edildiği ya da iddialarını doğrulayacak hiçbir belge yoktur. Akif tamamen özel ailevi nedenlerden dolayı Mısır’a gitmiştir. Bunu bilenler var ama sebebi çok özel olduğu için açıklamıyorlar. Bilenlerden biri de Cansız Hoca. Cansız Hoca’nın kim olduğunu OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN.

Bazı kimselerin Akif’i rahatsız etmiş olduğu genel bir kabul. Ancak Akif Mısır’a küskün gitmemiş, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan bir karar gereği Elmalılı Hamdi Efendi ile birlikte kendilerine verilen Kur’an Tefsiri ve Kur’an Meali hazırlama görevi için verilen avansı Elmalı ile birlikte aldıktan sonra Mısır’a gitmiştir. Yani bu işi sakin, rahatsız edilmeyeceği bir ortamda yerine getirmek istemiştir. Akif’in Mısır’da yazdığı Kur’an meali ile ilgili geniş açıklamalarımızı OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

Kültür Eski Bakanı Namık Kemal Zeybek’e göre  Mehmet Akif Ersoy Mısır’a sürgün edildi iddiası Atatürk’e saldırmanın kolaycı yollarından biridir. Zeybek “Ersoy muhafazakar bir adamdı, Cumhuriyetle gelen bazı yeniliklere mesafeli durdu, bunların bir kısmını sindiremedi, karşı çıktı, üzüldü, gücendi… Onunla aynı duyguları sürdüren kişi ve guruplar da Onun bu tavrını kendilerine mal edip Onu bu yönüyle ön plana çıkardılar. Ancak Mehmet Akif Ersoy kendi isteği ile Mısır’a gitti. Bazı başka nedenleri de vardı ama bunu bir zorlama olarak değerlendirme imkanımız yoktur” demiştir.

Mehmet Akif’in yakın dostu Şefik Kolayl’nın bu konudaki görüşleri: “Âkif’e yobaz dediler, softa dediler, şapka giymemek için Mısır’a gitti dediler. Hayır arkadaşlar, hayır. Âkif, cumhuriyete inanmıştır. Âkif bu vatanın selametini ve bu memleketin yükselmesini herkesten çok istemiştir.  Âkif, vatan sevgisini aile sevgisinin üstünde tutmuştur. Bir vatan haini gibi arkasında polis hafiyesi gezdirilmesine ve adım adım takip edilmesine tahammül edemediği için öz vatanını terk edip Mısır’a gitmek zorunda kalmıştır.

Kaynaklar:

Hasan Pulur. 2008 tarihli Milliyet gazetesihttp://www.milliyet.com.tr/2008/02/23/yazar/pulur.html

Ayla Çağlayan. Mehmet Akif Ersoy sürgün edildi mi? 21.09.2012. Gazeteport http://www.gazeteport.com.tr/yazar/28/ayla-caglayan/2725/mehmet-akif-ersoy-surgun-edildi-mi

Sokak TV’de 27 Haziran 2014 tarihinde yayımlanan Ceviz Kabuğu Programı

Bülent Pakman. Temmuz 2009. Güncelleme Haziran 2014. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden kısmen veya tamamen alıntılamaz.

 

Facebook Widgets

kara 2Bülent Pakman kimdir?

19 Responses to Mehmet Akif Mısır’a niye gitmiş?

  1. F.T dedi ki:

    EEEE KAYNAK OLARAK MARKSİST-LENİNİST HASAN PULUR OLUNCA BÖYLE OLUYOR DEMEKKİ.GERÇEKLERDE ANCAK BU KADAR SAPTIRILIR.M.AKİF ERSOY GİBİ BİR VATAN ŞAİRİNİN M.KEMAL HAKKINDAKİ TEK ŞİİRİ ORTADADIR.VE HİÇ BİR ŞİİR İNDEDE K.ATATÜRKÜ ÖVMEMİŞTİR.ÇÜNKÜ O O DÖNEM YAŞADI VE ÇOKTA İYİ BİLİYORDU KİM HAİN KİM KURTARICI.

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Diyelim ki öyle, ama sonunda/daha sonra farketmiş gerçekleri, Arabın yüzünü görüp araplarla yaşadıktan sonra.

      Beğen

      • E.G. dedi ki:

        F.T. sen kime vatan haini diyorsun bu milleti kurtaran senin su an burada yazabılmene olanak sağlayan MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’emi ?? Eger böyle düşüünüyorsan kör cahilsin…

        Beğen

      • bpakman dedi ki:

        Kusura bakmasın ama FT adlı yorumcu 180 derece yanlış anlamayı nasıl becerebilmiş?

        Beğen

      • ahmet dedi ki:

        siz her duyduğunuz ya da öğrendiğiniz şeylere o kadar bağlanmışsınız ki kim ne derse desin sürekli bir bahane üretmektesiniz en iyisi sizinle hiç uğrasmamak

        Beğen

      • Selim dedi ki:

        Cahiliye milliyetçiliği bayağı geride kalmışken bu ne irtica isteği böyle! Olumlu milliyetçilik varken niye batı ürün şovenizm/faşizm? Hadi dininizi yeterince bilmiyorsunuz, bunu okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve vatanını seven bir Arap olabileceğini de düşünmüyor musunuz?

        Beğen

      • bpakman dedi ki:

        Elbette düşünüyoruz, Hüsnü Mahalli gibi mesela. Yırtınıyor aman Arap’lar gibi olmayın diye.

        Beğen

    • olgun dedi ki:

      F.T NİN İDDA ETTİĞİ O ŞİİR ATATÜRKE YAZILMAMIŞTIR…ŞİİRİN YAZILIŞ TARİHİ 1913-1914 ATATÜRK O SIRALAR NERDE DAHA ADINI KİM BİLİYORDU…EY AKIL SAHİPLERİ AKLETMEZ MİSİNİZ ?
      Cevapla

      Beğen

      • Babaka dedi ki:

        Bundan 3 yil once uni caglarinda kendimi iyi bir tarih bilen milliyetci saniyordum. Bildigim bilgiler sadece insanlardan duyduklarinla ibaretti. Ataturk rizeyi sapka takmamis die bombalamis. Yok mehmet akifi vatan haini ilan edip surgn etmis. Gercekden arastirinca bakiyorum ki rizeyi bombalama sebebi pontus rum cemiyeti potomya da bugun ki adi guneysu da. Devlet kurmus o yuzden. E hak etmis tabi guneysu. İste vatan haini die ilan ediomemis falan. Arastirdikca ataya hayran olmamak elde deil adam mukemmel isler becermis. E tabi siyonuzmin agirina gitmis insanlari bir sekilde kandirip ataturke dusman etmisler anlamak mumkun deil gercekten bir turk ataya nasil dusmn olur cildiriyorum. Hadi hepsini hectim ya bi insan demez mi bu adam öldu gitti ne torunu var ne oglu mk yerine ulkenin suan dini islam herkes rahat Ataturkun cesedinin kimseye bir zarari yok. E mk yerine bu nedir israrla atayi kotuluyorlar insan bi iskillenmez mi bir dusunmez mi ya.

        Beğen

      • Selim dedi ki:

        Kur’an-ı Kerim’den ayet meali kullanıyorsun, Ayasofya’yı müze yapana rahmet okuyorsun.

        Beğen

      • bpakman dedi ki:

        Ayasofya’yı müze yapana övgü düzen Mehmet Akif.

        Beğen

  2. seyfettin odabaşı dedi ki:

    GERİCİLERİN ELBETTE ATATÜRKLE SORUNLARI VAR KURTULUŞ SAVAŞINDA GERİCİ YOBAZLAR DÜŞMANLA İŞBİRLİĞİ YAPMAKTAN ÇEKİNMEMİŞLERDİR.BU HAYİNLER HERDÖNEMDE VARDIR HALKIN KUR ANI ANLAMASINI ASLA İSTEMEZLER SADECE ARAPCA OKUNMASINI ISTERLER ALLAHIN NE SÖYLEDİĞİNİ İNSANLARIN ANLAMASINI İSTEMEZLER BU MÜNAFIKLAR BÜGÜNDE OLDUĞU GİBİ KENDİ KAFALARINA GÖRE YORUM YAPARLAR ,ÜLKEMİZDE NE COK HAYİN VARMIŞ MEGER FIRSAT KOLLUYORLARMIŞ ABD İLE SİYONİZMLE ZALİMLERLE İŞBİRLİĞİ YAPTILAR OYSA KENDİLERİNDEN ÖNCEKİ YÖNETİMLERDE ZALİMLERLE İŞBİRLİĞİ HALİNDEYDİLER ANCAK YOBAZ NAMUSSUZLAR ONLARI BİLE VATAN HAYİNLİĞİNDE GERİDE BIRAKMAYI BAŞARDILAR.

    Beğen

  3. t.tnsn dedi ki:

    ASIL MUSTAFA KEMAL ATATÜRK OLSAYDI SİZ SÜ ANDA BASKA DEVLETLER ALTINDA YASAYIP BELKİ DE İŞKENCEDEN ÖLMÜŞTÜNÜZ SİZİN ŞU FİKİRLERİ BEYNINIZDEN ATAMAMA YETENEGİNİZ SAYESINDE BÜTÜN İNSALLAH ATATÜRK Ü KOTU BİLİYORLAR AMA SUNU BİLİNKİ ATATURK OLMASAYDI BELKİDE İDAMDAN ÖLMÜSTÜNÜZ!!!

    Beğen

  4. Geri bildirim: Atatürk’e bu iftiralar neden? | Pakman World

  5. Hamza Eskiocak dedi ki:

    Benim sorum son 2-3 cümlede geçen Mehmet Akifin peşine takılan polis hafiyesi ileilgili.
    Devlet neden böyle bir hareketi gerekli görmüş anlam veremedim.
    Bilenler yardımcı olursa çok sevinirim. Teşekkürler

    Beğen

    • Babaka dedi ki:

      Aradan uzun zaman gecmis ama soyle cevap vereyim bir bilgim yok fakat tahminim sudur. Siyonizm bildiginiz uzere en dindar en vatan sever bir insani bile farkinda bile olmadan kullanir. Eger polisler bizzat ataturk tarafinfan yollandiysa bunun icindir. Fakat onun disinda yollandiysa kesin siyonizmin bir planıdır die dusunuyorum. Bak kardesim bu synzm denen lanet en gozu kara vatan sever askerlerimizr satilmis komutanlar vasitasiyla oyle isler ettiriyorki zavalli adam vatana hizmet ediyor sanip siyonizme hizmet ettirirler. Bu gun bile boyle olaylar olmaya hatta hat safa da devam ediyor. Siyonzmi cok derin arastrmanizi tavsiye ederim dusmanimizi iyi tanimaliyiz.

      Beğen

  6. Geri bildirim: Mehmet Akif’ten Sultan 2. Abdülhamid’e salvolar | Pakman World

  7. Selim dedi ki:

    TDV İslam Ansiklopedisi Mehmet Akif Ersoy maddesinde bu yazınızda 3. paragrafta yazan ibare yok. Aşağıda pdf ve html linkleri var:
    http://www.islamansiklopedisi.info/dia/ayrmetin.php?idno=280432

    c280237.pdf erişimi için tıklayın

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.