Azerbaycan’da Vize Çalışma Oturma İzinleri

Azerbaycan için Vize, Çalışma, Oturma İzin Prosedürleri

Burada yazılan herşeyin güncel olduğu düşünülmemelidir. Uygulamalarda, istenenlerde, cezalarda, harçlarda, günlerde, formlarda v.b. değişiklikler yapılmaktadırhttps://migration.gov.az/  sayfasından güncel durum araştırılmalıdır. Sağ üstte İngilizce-Rusça seçenekleri de bulunmaktadır. 

Nisan 2014 den itibaren işlemler Asan Xidmet (Kolay Hizmet) ofislerinden de yapılmaktadır. https://asan.gov.az/az/service-centers/asan-xidmetler

Kayıt olduğu adresini değiştirip bildirmemenin cezası 301 AZN’dir. Miqrasiya 2016 dan itibaren adresleri kontrol etmektedir. Ceza ödenmediyse, ödenip sisteme girilmediyse 5 yılı deport (giriş yasağı) uygulanmaktadır.

1 Nisan 2021 tarihinden itibaren Türkiye  vatandaşları Azerbaycan’a yeni tip kimlik kartı ile seyahat etmektedir. Azerbaycan vatandaşlarına da Türkiye’ye girişlerde aynı hak tanınmıştır.

1 Eylül 2019 tarihinden beri Azerbaycan Türk vatandaşlarına vize uygulamamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşları Azerbaycan’a girince 90 güne kadar kalış süresi almış olmaktadırlar.

Pasaportla giriş yapanlar için pasaport süresinin kalış süresinden 3 ay fazla olması istenebilir.  Pasaport süresi daha azsa kalış süresi de az verilebilir.

Havalanında her gelene mutlaka giriş verileceğine dair bir garanti yoktur. Bu her ülkede böyledir.

Kalış süresinin uzatılması:

1. acil tedavi olunması zarureti.

2. Şahsın akrabalarının ağır hastalığı ya da ölümü.

3. Ülkede niyet edilen işin tamamlanamaması.

4. Kalış süresinin bitmesine 7 günden daha az zaman kalmamış olması hallerinde mümkün olabilir. Ancak pasaport süresi bitişi 3 aydan daha az olmamalıdır.

15 GÜNDEN FAZLA KALACAK OLANLAR

Azerbaycan’da oturma izni olmayanlar ülkede 15 günden fazla kalacaklarsa her girişten sonra 15 takvim günü içerisinde (hafta sonu dahil) pasaport (çipli kimlik) fotokopisi ve adres beyanı ile birlikte internetten, postayla ya da bizzat gidip Miqrasiya’ya (Göçmenlik Bürosuna) veya Asan Xidmet bürolarına başvurup adres kaydı yaptırmak zorundadırlar. Mail bazen kabul edilmeyebilir. Daha önce 3 gün olan bu süre önce 10 sonra 15 güne çıkarılmıştır. Bunu yapmayana, kayıt olduğu adresini değiştirip bildirmeyene para cezası  uygulanır, ayrıca ortalama 1 yıl deport (ülkeye giriş yasağı) verilebilir. Ceza ödemediyse, ödenip sisteme girmediyse 5 yıl deport (ülkeye giriş yasağı) uygulanmaktadır.

İnternette açıklamalar için tıklayın: AÇIKLAMALAR İngilizce için sayfanın sağ üst köşesinde Az yerine En dilini seçin.

Çalışma ve veya oturma iznine başvurup bu izinlerin sonucunu almadan/beklemeden ülkeden çıkmak isteyenler yukarıda bahsedilen Miqrasiya kaydını yaptırmamışlarsa kalma sürelerinin olup olmamasına bağlı olarak ülkeden çıkarken ya da 48 saat önce 401 manat cerime (ceza) ödemek zorunda kalabilirler.

Adres değişikleri ile yabancının adresten ayrılması halinde bildirim yapılması gerekiyor.

1 Eylül 2019’dan önceki vize uygulamaları 

Vize “bir ülkeye giriş izni” demektir. İki türlü vize vardır.
1. “Single Entry” yani tek girişlik vize.
2. “Multiple Entry” yani çoklu girişli vize.

Vizeler iki şekilde alınır:
a. Gidilecek ülkeye gitmeden önce.
b. Gidilecek ülkenin sınır kapısında.

Azerbaycan Devleti, umuma mahsus yani normal pasaportlu Türk vatandaşlarına sadece Bakü havalanında ve Dilucu-Sederek (Nahçıvan’da) sınır kapısında tek girişlik vize vermekteydi (yukarıdaki sıralamaya göre 1.b). Bu vizeyi havaalanında vize veren memurdan BOZUK 10 dolar harç ve 2 foto verip, kalacakları adresi beyan edip alanlar sonra yine havalanındaki pasaport polisine gösterip Azerbaycan’a girişlerini yapıyorlardı. Dolardan başka döviz  ve 10 dolardan büyük küpürler kabul edilmemekteydi. Pasaport polisi vizeyi görünce şahsı sisteme (bilgisayar sistemine) kaydederdi. Bakü’den giriş yapan normal pasaportlular için sistemde 60 gün kalış süresi (stay period) görülürdü.  Karayolu ile gelen (Dilucu-Sederek [Nahçıvan] Sınır Kapısı hariç) umuma mahsus pasaportlular ise önceden vize almak zorundaydılar.  Gürcistan’daki Azerbaycan konsoloslukları 30 gün kalma süreli vize vermekteydi. Türkiye vatandaşı olan profesyonel sürücülere (TIR ve otobüs) bir yıl geçerli 90 gün kalış süreli çok girişli vize uygulaması hayata geçirilmişti.

AZERBAYCAN’DA OTURUM ALABİLME ŞARTLARI

Türk vatandaşı aşağıdaki hallerde oturum alabilir:

-Azerbaycan vatandaşı ile yakın akrabalık ilişkisi varsa
-Azerbaycan ekonomisine en az 500.000 AZN miktarında yatırım yapmışsa;
-Azerbaycan’da en az 100.000 AZN değerinde gayri-menkulü veya Azerbaycan bankalarında aynı miktarda parası varsa
-Ekonomi, sanayi, savunma, bilim, kültür, spor ve diğer alanlarda üst düzey uzman ise
-Azerbaycan’da geçici veya daimi oturan yabancının aile bireyiyse
-Yabancı tüzel kişinin Azerbaycan’daki temsilcilik ve şubesinin yöneticisi ve yardımcısı görevindeyse
-Azerbaycan’da müteşebbislik (% 80’i Azerbaycan vatandaşı olmakla en az, tam gün çalışan 5 veya yarım gün çalışan 10 sözleşmeli işçisi olması şarttır) faaliyeti yapmışsa
-Azerbaycan’da ücretli çalışmak için çalışma izni (Ferdi İcaze) almışsa
-Azerbaycan’da okul ve üniversitede eğitim görüyorsa
-Kayıttan geçmiş dini kurumlarda profesyonel dini faaliyet yapıyorsa
-Azerbaycan’ın uluslararası anlaşmalarında öngörülen hususlar varsa.

ÇALIŞMA – OTURMA İZİNLERİ

ÇALIŞMA İZNİ – Ferdi İcaze

Azerbaycan Devleti Azerbaycan vatandaşlarına istihdam imkanları sağlamak amacıyla yabancılara kota uygulamaktadır. Mesela 2012 yılı kota sayısı 12000 idi. Ülkeye giriş yapan mühendis, doktor, beyaz yakalılar (bazı idari-mali-teknik vb. meslek sahipleri) daha önce anlaştıkları ve o meslekler için çalışma izni kotasına sahip şirketlerle/işyerleriyle sözleşme imzalarlar (gelmeden önce imzalamamışlarsa). Çalışma iznini İşveren alır.

Ferdi İcaze (çalışma izni) başvurusu için istenen belgeler (Ayrıntılı bilgi ve form internetten İngilizce veya Azerbaycan Türkçesi olarak indirilebilir

Başvuru formu (Ərizə – Anket) (internetten indirilebilir- İşveren imzalayacak):

  • İşverenin: adı, adresi, faaliyet sahası, şirket türü, işçi sayısı. Yabancının: Adı, soyadı, baba adı, cinsiyeti, doğum yeri, tarihi, daimi yaşadığı ülke, Azerbaycan adresi, uyruğu, ihtisası, yeni görevi, işyeri adresi, son 5 yılda çalıştığı yerler, Azerbaycan’a son giriş tarihi.

  • İşegötürenin (İşveren- çalışılacak Şirket veya kurumun)Azerbaycan devlet resmi kayıt belgesi, nizamnamesi (şirket tüzüğü)

  • İşverenin Vergi numarasını gösteren vergi dairesinde alınmış belge

  • Şahsın Azerbaycan Cumhuriyeti sınırları dahilinde kalmasına hak veren  senedin (ihtisasının – diplomasının) noter tasdikli Azerbaycan diline tercümesi,

  • Psikiyatr testi, dahili muayeneden oluşan sağlık raporları ve kan (AIDS, Hepatit B, C) testi. Tblisi prospektinde Azercell yanındaki Diyagnostika kliniğinde veya Nerimanov rayonu A. Molla Cüme Küçesi 11 B adresindeki Beynelhalk Tıp Merkezinde (International Medical Center) 108 AZN karşılığı yaptırılmaktadır. Test sonuçları ertesi gün (Pazar hariç) verilmektedir.

  • Ev sahibi veya otelden alınmış, noter tasdikli Azerbaycan ikametgah ilmühaberi.

  • Azerbaycan Devlet Dairesinden alınmış o şahsın son 5 yıldaki  tecrübelerini, yapacağı işleri anlatan, İşveren (Azerbaycan) için gerekli olduğuna ve şirketle Devlet arasında iş sözleşmesi-izin olduğuna dair yazı

  • Son giriş damgası içeren sayfa dahil pasaport fotokopisi

İşlemler Miqrasiya ofisinde ya da Asan Xidmet (Kolay Hizmet) ofislerinde yapılmaktadır: Bakü’de ve Bakü dışında ofisler: https://asan.gov.az/az/service-centers/asan-xidmetler

Göçmenlik bürosu resmi olarak 23 iş günü, (fiili olarak 35-40 takvim günü) içerisinde (süre değişebilir) başvuruyu inceler, isterse çalışma izni alacak şahısla mülakat yapar (ilk başvurularda). Sonunda belgeleri yeterli görürse, başvuran ülke vatandaşları için mevcut yıllık izin kotası dolmamışsa, çalışma izni (ferdi icaze) ve oturma müsaadesi (şahsiyet vesikası) verir.

Hazır olan Ferdi İcazenin alınmasından önce bankaya harç ödenmiş (1000 AZN) olmalı ve makbuz orijinali verilmelidir.

Ferdi icazenin uzatılması için istenen belgeler de ilk başvurudaki belgelerin aynısıdır. Ferdi icaze teslimatından önce 1000 AZN harç ödenmiş olmalı ve makbuz orijinali verilmelidir. Ayrıntılı bilgi ve formlar internetten İngilizce ya da Azerbaycan Türkçesi olarak indirilebilir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan ve 2 Haziran 2016 tarihinde yürürlüğe giren bir kanun değişikliğiyle, Migrasya Mecellesi’ne bazı ilaveler yapılmıştır. Sözkonusu ilavelerle, Azerbaycan’da kurulmuş ve kurucusu veya kurucularından en az biri yabancı uyruklu olan firmaların yöneticileri ve yardımcılarının çalışma izni almaları zorunluluğu ortadan kaldırılmış ve sadece geçici ikamet izni almalarına imkan sağlanmıştır.

OTURUM

Ferdi İcaze almak otomatik olarak oturum hakkı vermez. Ayrıca oturum almak gerekir. Çalışanlar için başvuru Ferdi İcaze ile birlikte yapılmalıdır. Eş için başvuru aynı anda da yapılabilir, daha sonra da yapılabilir. Başvuru formu eş için ayrıca doldurulmalıdır.

Geçici Oturma İzni (Şahsiyet Vesikası – Muveqqeti Yaşamaq Üçün İcaze Vesikası – Kimlik) için istenen belgeler (Ayrıntılı bilgi ve formlar internetten İngilizce ya da Azerbaycan Türkçesi olarak indirilebilir):

  • Başvuru formu (Ərizə – Anket) (Hazır form internetten indirebilir). Varsa eş için ayrıca doldurulacak.

    Soyad, ad, baba adı, doğum tarihi, doğulan ülke, şehir, medeni hali, kimliğini gösteren senet (pasaport) bilgileri  (geçerlik tarihi, pasaport türü, seri, numara, vatandaşlığı, oturum isteği sebebi, oturum istenen diğer aile fertlerine ilişkin benzer bilgiler, Azerbaycan adresi, ekler listesi

  • Pasaport fotokopisi, son giriş damgası olan sayfası dahil (eşinki de dahil)

  • Eş için Oturum almak isteniyorsa, noter tasdikli geçici oturum halinin, geçici oturum izni verilmesi gerekçesinin mevcut olduğunu gösteren belge (Azerbaycan diline çevrilmiş noter tasdikli evlenme cüzdanı  [Nikah Hakkında Şehadetname] sureti)

  • Azerbaycan’da geçici bulunma veya geçici oturma hakkı veren belgenin (varsa mevcut Ferdi İcaze gibi) aslı, fotokopisi;

  • Psikiyatr testi ve dahili muayeneden oluşan sağlık raporu ve kan testi raporu. Oturum başvurusu Ferdi icaze (çalışma izni) başvurusu ile birlikte yapıldığı takdirde ikisi için tek rapor yeterlidir. Tblisi prospektinde Azercell yanındaki Diyagnostika kliniğinde veya Nerimanov rayonu, A. Molla Cüme küçesi, 11 “B” adresindeki Beynelxalq Tıbb Merkezinde (İnternational Medical Centre) 109 AZN karşılığı yaptırılmaktadır. Test sonuçları ertesi gün (Pazar hariç) verilmektedir. Oturum almak istenen eş de rapor almak zorundadır ancak sağlık muayenesinde  daha kısadır ücreti 84 AZNdir.

  • 3×4 ölçüde fotoğraf 2 aded (arkası kırmızı fonlu, eş dahil)

  • varsa ve oturum almak isteniyorsa 14-17 yaşındaki çocukların noter tasdikli rızanamesi, pasaportu olmayan çocukların doğum belgesi

  • Ev sahibinin vereceği noter onaylı ikametgah ilmühaberi,  [kaydiyata salma] çalışan ve oturum almak isteniyorsa eş, çocuklar için ayrı ayrı, ev sahibinin kimliğinin, evin tapusunun noter tasdikli suretleri, apartman yöneticisinden ev sahibinin orada dairesi olduğuna dair beyan [Forma 2 – Arayış] ile birlikte)

Çalışanın ilk Oturum (şahsiyet vesikası) başvurusu, Çalışma izni (Ferdi icaze) başvurusu ile birlikte yapılmalıdır.  Her ikisinin süresi aynı tarihte bitiyorsa uzatma başvuruları da birlikte yapılmalıdır. Oturum süresi Ferdi icaze süresinden önce bitiyorsa sadece oturum başvurusu kabul edilmekte ve oturum geçerlilik tarihi ferdi icaze süresi sonuna kadar verilmektedir.  Yani oturum geçerlilik tarihi çalışma izni geçerlilik tarihini geçemiyor.  Aynı şekilde Oturum geçerlilik tarihi Pasaportun geçerlilik tarihi geçemeyecek şekilde verilmektedir. Böyle durumlarda Oturum bitmeden önce hem çalışma hem oturma izni için tekrar başvuru yapmak gerekiyor.

Belgeler tam olarak Miqrasiyaya verildikten takriben 3 -4 hafta sonra (sadece oturum istenmişse- Ferdi İcaze başvurusu yapılmamışsa), 5 hafta sonra (Oturum ve Ferdi İcaze birlikte verilecekse)  verilmektedir. 919 No.lu telefona pasaport no. ve isim verildiğinde kimliğin hazır olup olmadığı bildirilmektedir. Ferdi İcaze sadece  işveren yetkilisine teslim edilmektedir. Mayıs 2014 den itibaren kimlikler vekile de (şirketin işini takibeden elemana)  verilmeye başlanmıştır.

Hazır olan Şahsiyet Vesikasının alınmasından önce harç (kişi başı 3 aylık 30 AZN, 6 aylık 60 AZN, yıllık 120.4 AZN), Fredi İcaze için 1000 AZN  bankaya ödenmiş olmalı ve makbuz orijinali teslimatı yapacak olan memura verilmelidir.

Çalışma-oturma izni almayanlar 30 gün kalış süresi sonunda (yeşil pasaportlular 90 gün) ülkeyi terketmek zorundadırlar. Yoksa yakalandıklarında ceza yerler, sınırdışı edilirler veya daha sonra çıkış yaparlarsa da ceza yerler. Bu cezanın artık sınırda alınmadığı, çıkıştan önce Miqrasiyaya ödenmesi gerektiği söylenmektedir.

Şahsiyet vesikasının verilmesiyle havaalanındaki giriş sırasında sisteme girmiş olan kalış süresi (stay period) geçerliğini yitirir. Artık Azerbaycanda kalış süresi değil “oturma izni” süresi söz konusudur, bu da şahsiyet vesikasındaki geçerlik tarihine kadardır. Bu kimlik sahibi kimlik geçerlik süresi boyunca Azerbaycan’dan serbestçe çıkar, Azerbaycan’a serbestçe girer. Bazen ülkeye girerken “harada işleyirsiniz”  (nerede çalışıyorsunuz) diye sorarlarsa Ferdi İcaze’de beyan edilen/yazılı olan kurumu söylemeniz gerekir.

Şahsiyet vesikasının (oturma izninin) süresi başvuru tarihinden itibaren (veriliş tarihi değil) en fazla bir yıl olabilir. Yukarıda açıklandığı gibi pasaportun geçerlik süresi ve/veya Ferdi İcaze süresi daha önce ise oturma izni o tarihe kadar verilir. Bazen kotalara göre şahsiyet vesikaları bir yıl yerine 6 ay, 4 ay olarak da verilebilmektedir.

Şahıs, varsa eşi ve çocukları için de kendisi ile aynı anda ya da daha sonra oturma izni için yine aynı belgelerle başvurulabilir. Eş için sağlık raporu, evlilik cüzdanı aslı ve noter tasdikli tercümesi ev sahibinin ismen beyanı, fotoğraflar gereklidir.

Oturma iznini uzatmak için, süresi bitmeden en erken bir ay önce aynı işlemler tekrarlanarak başvuru yapılır. Bir aydan erken başvurular kabul edilmemektedir. Ancak uzatma olacağının garantisi yoktur. Miqrasiya isterse uzatır.

Geçici Oturma izni (temporary resident permit) ile girişte verilen kalış süresinin (stay period) birbiriyle ilgisi yoktur.

Oturma izni olanlar ve süresi geçmemiş olanlar Azerbaycan’dan çıkarken ve girerken bu kimlik ve pasaport ile çıkış-giriş yaparlar, yeniden oturum süresi almazlar. Ayrıca Türkiye’den çıkış yaparken pasaport polisine oturma iznini (şahsiyet vesikasını) gösterip çıkış harcı ödemezler.

Kayıt olduğu adresini değiştirip bildirmemenin para cezası var. Ceza ödenmediyse, ödenip sisteme girilmediyse deport (giriş yasağı) uygulanmaktadır.

Miqrasiya’ya başvurudan sonra vazgeçmek ya da bu süreçte oturma süresini geçirip  Azerbaycan dışına çıkmak 401 Manat “Cerimeye” (cezaya) mal oluyor ve/veya başvuru halinde bu ceza peşin alınıp başvuru sahibinden 48 saat içinde ülkeyi terk etmesi isteniyor. Kalma veya oturma süresini geçirdikten sonra yurt dışına çıkmanın cezası ve işlemi de böyledir. Miqrasiyaya başvurulmuş olsa da oturma süresi geçmemişse yurt dışına çıkmada ya da girmede sorun yoktur. İşten ayrılanlar ya da çıkarılanlar Miqrasiya’ya beyan edilirler ve kendilerine Miqrasiya tarafından 48 saat içerisinde ülkeden çıkmaları için yazılı evrak verilir.

Çalışma izinlerinin uzatılmasının da limiti vardır. Daha önce 8 yıl olan aralıksız çalışma süresi 5 yıla indirilmiştir. Yani ülkede üst üste 5 yıldan fazla çalışmak mümkün değildir. Bu 5 yıldan sonra ancak 1 yıl ülke dışında oturduktan sonra dönüp bir 5 yıl daha çalışmak mümkün olabilir. 2013 yılında çok özel durumlar dışında bu kural uygulanmaya başlanmıştır. Ferdi İcazesinde çalıştığı yer olarak Devlet kurumları gösterilmiş olanlara ve/veya Devlet kurumlarının ihtiyacı olduğunu yazılı olarak bildirdiği şahıslara bu kural uygulanmayabilir.

Ferdi İcaze’nin (çalışma izninin) ilk başvuru ve uzatma harcı 1 000 Manat. “Yaşamaq İcazesi” (oturma izni) harcı ise 1 yıllık, 6 aylık ve 3 aylık sırasıyla 120.4, 60, 30 AZN. Öğrenciler 40 AZN.

Çalışma dışında, ülkede ticaret yapmak isteyenler serbest ticaret başvurusu yaparak oturum alabilirler.

İŞ BULMA ŞARTLARI

Azerbaycan’ın taşı toprağı altın değildir. Lokal ücretler çok düşüktür. İşsizlik vardır. Kalifikasyon gerektirmeyen işler için yabancı şirketler lokal istihdam yapmaktadırlar. Kalifikasyon gerektiren işlerde de lokal istihdam zorlamalarla gittikçe özendirilmektedir. Çalışma izni olmadan adam çalıştırana 50 000 Euro gibi çok ağır cezalar uygulanmaktadır. Polisler deneyim sahibi olmuşlardır, kaçakları görünüşlerinden ve lokasyonlarından yakalamakta, iş yerlerini denetlemekte, yakaladıklarına ceza uygulayarak sınır dışı etmektedirler. Kontrollar gittikçe sıklaşmaktadır.

Yukarıda açıklamalardan da anlaşılabileceği gibi Azerbaycan’a belki bir iş bulurum diye gelecek, hele hele iyi bir meslek sahibi olmayanların hiçbir şansı yoktur. Paralarına ve zamanlarına yazık etmesinler, maceraya girmesinler.

Şahsiyet vesikası olanlar Azerbaycan’da gayrımenkul alabilmektedirler. Ancak sürekli oturma garantisi olmadan bu tavsiye edilmemektedir.

Yazının devamını okumak için lütfen tıklayın:http://wp.me/PAexV-3Rd

Bülent Pakman. Temmuz 2012. Bazı güncellemeler 2019. İzin alınmadan, aktif link verilmeden yayımlamaz, alıntı yapılamaz.

Not: Burada yazılan herşeyin güncel olduğu düşünülmemelidir. Uygulamalarda, harçlarda, cezalarda vb. değişiklikler yapılmaktadır 

Azerbaycan’da Kimlik ve Dil

YANLIŞ: Türkiye’de Azerbaycan Türklerine “Azeri” konuştukları dile de “Azerice” denmektedir.  Azerbaycan resmi politikasında bu tanımlar  “Azerbaycan Halkı”, “Azerbaycanlı” ve “Azerbaycan’ca”, “Azerbaycan Dili” şeklindedir. Bunlar külliyen yanlıştır.

Bir: Azerbaycan bir coğrafya ismidir, millet değil, Ayrıca soyu bilinen, kendine has dili olan halklar coğrafi adlarla kimliklendirilemezler. 
İki: Azeriler İran’da yaşayan küçük bir etnik topluluktur. Azeri sözcüğü, ilk defa olarak, tarihin en azılı Türk düşmanı Stalin, daha sonra ise hasta beyinli İran-Fars şovenistleri tarafından, Azerbaycanlıların Türklük şuurunu yok etmek, unutturmak için uydurulan sahte bir kimliktir. Eğer Ruslar, Çarlık ve Sovyet dönemlerinde Allah korusun Anadolu ya hakim olsalardı, orada da benzeri şekilde Egeli, Karadenizli ve İzmirli diye uyduruk milletler ve kimlikle yaratmaya çalışırlardı.

DOĞRU:  “Azerbaycan Türkleri” ve “Azerbaycan Türkçesi”.

Kurtlar olur çobanların koyunu
İtten öğrenirse, kendi soyunu
“Azerilik” komunizmin oyunu
Azeri değiliz, Türk oğlu Türk’üz!

Bahtiyar VAHAPZADE

Günlüklerimizde arada Azerice ve Azeri kelimelerinin kullanılmasının sebebi arama motorlarında daha çok o şekilde bulunabilmesindendir.

AZERBAYCAN GÜNLÜKLERİ:

Bakü’ye gelmeyi düşünen “özellikle beyaz yakalı” Türk vatandaşlarına yardım için şahsi görüşler yanında bazı bölümleri kaynakları verilmiş yorumlu-yorumsuz alıntılarla derlenmiştir, tenkidi (eleştirel) ya da başka hiç bir amacı yoktur.  Yaşanmakta olan hızlı gelişimler sonucu çok şeyin değişmekte, güncelliğini yitirmekte olduğu da göz önüne alınmalı, burada yazılan her şeyin doğru ve aktüel olduğu düşünülmemelidir.  Kelimelerin çoklu anlamlarında ve ifadelerde tam bilgi sahibi olunmadan değerlendirmeler yapılması da yanlış anlamalara sebep olabilir. 

Başka yerlerde bana ait olarak gösterilen yazılarla ilgim yoktur. Özellikle fotolar eklenmiş, orası-burası, fotoları, alıntıları, linkleri silinmiş olanlarla. Özgün yazılarım sadece buradadır.

Parçalanan Azerbaycan

Kuzey Azerbaycan

Facebook Widgets

Bakü Ofis 2011Bülent Pakman kimdir   https://bpakman.wordpress.com/pakman/

45 Responses to Azerbaycan’da Vize Çalışma Oturma İzinleri

  1. Murat dedi ki:

    Bülent Bey Merhaba. Bu bilgiler için sağolun . Ben Bakudeyim . Pasaportumda valid until 20.03 diyor. Yani ayın 20 si çıksam sorun olur mu ?Yoksa 19 unda mı çıkmam lazım illa ?

    Beğen

  2. Murat dedi ki:

    çok teşekkür ederim. Arayacağım. Dün aradığımda santrale çıkan kadın memure Azerbaycn elçiliğini ara Türkiyedeki ve onlara sor diyip tipik memur mantığı ile başından savdı. Arayıp sonucu yazarım .

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Miqrasiya idaresine telefonla sormayı deneyin isterseniz:
      012 562 56 23
      012 562 57 73
      012 562 57 74

      Beğen

  3. Murat dedi ki:

    Bülent bey Behzat Beye ulaşamadım ama verdiğiniz numaralardan migrasiyayı aradım ve sorun olmaz dediler. Tabi havalimanında bir süprizle karşılaşmıyimde 😀 🙂 Allah Razı olsun sizden .

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Son güne bırakmamak lazım ama kolay değil ben de çok sefer Suudi Arabistan’a son saatte girdim çıktım

      Beğen

  4. ali yanik dedi ki:

    Bulent bey yaziniz cok guzel ve aydinlatici. Cok tesekkur ederim. Şunu sormak istiyorum. Gececi oturum ile 60- yada 90 gunluk vize ile hic oturum almadan yilda bir kac kez giris cikip yaparak bakude kalinabilir mi bir sorun olurmu? Giris cikisin bir sayisi yada sakincasi var mi?

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Giriş çıkış sayısında şu anda kısıtlama yok ama sayı fazla olunca girerken problem olur mu oluyor mu bilmiyorum

      Beğen

      • ali yanik dedi ki:

        Cok tesekkur ederim. Yesil pasaportun ayricaligi olur mu bu tur yontemde?

        Beğen

      • bpakman dedi ki:

        Gün farkı var. Biri 60 diğeri 90 kalış. Birde vize formalitesi yok yeşilde.

        Beğen

  5. Emine dedi ki:

    Bakuye gidecek olan Türkiye vatandaşları kapida 60 günlük vize alabiliyor mu ya da 45 günlük umumi pasaportlar için

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Hava alanında vize veriliyor. Oturum ve çalışma izin süreleri pasaport süresinden fazla olamaz. Ayrıntılar sayfamda var.

      Beğen

  6. Ali dedi ki:

    Selam Bülent bey oturum bitdikden sonra 401 azn ceza ödediğimizde deport edilirmi yani yine girebilirmiyim Baküye? Bide vakdine göre değişmezmi bu ceza yani 1 ayda 401 azn 5 yılda 401azn midir?

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Ceza ödenirse deport etmezler. Fiyat artabilir. Bakü Türk Elçiliği sayfası bilgi verir umarım değişirse.

      Beğen

      • Ali dedi ki:

        cok tesekkurler Bulent Bey icime su serpdiniz ) ve hizli cevab icin minnetdarim )

        Beğen

  7. Rena dedi ki:

    selam Bulent bey ben azerbaycandan dubai icin hem vize hemde oturum almak istiyorum sizce onu nasil yapsam dogru vatandaslik almak istiyorum green card gibi mesela

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Dubai için uçak bileti alırken seyahat şirketi parası karşılığı size vize alır. Dubai’de oturum almak için önce orada oturum alabilecek türde iş bulmak gerekir.

      Beğen

  8. Erkan dedi ki:

    Ben baküde bayan kuaförü olarak çalışmak istiyorum ama şartlar nelerdir bilmiyorum yardımcı olma şansınız varmıdır

    Beğen

  9. gülten dedi ki:

    benim oğlum bakü’de okuyor son sınavı var aralıkta 19 subat 2019 a kadar oturumu var ama üniversiteye hazırlık için son 2 aydır türkiye’de 180 günde 90 gün azerbeycan dışında olmamak gerek ne demek çünkü 180 gün içinde 90 günden fazla türkiye’de giriş çıkış yapıyor bu sorun olurmu yoksa son çıkışımı baz alınıyor son çukkşı 29 agustos ama oturumu devam ediyor

    Beğen

  10. gülten dedi ki:

    benim oğlum bakü’de okuyor son sınavı var aralıkta 19 subat 2019 a kadar oturumu var ama üniversiteye hazırlık için son 2 aydır türkiye’de 180 günde 90 gün azerbeycan dışında olmamak gerek ne demek çünkü 180 gün içinde 90 günden fazla türkiye’de giriş çıkış yapıyor bu sorun olurmu yoksa son çıkışımı baz alınıyor son çukkşı 29 agustos ama oturumu devam ediyor

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Oturum yani Şahsiyet Vesikası (Kimlik) varsa onun süresi sonuna kadar giriş yapar. Süresi bitmeye yakın ya süresini uzatır ya da sonra havaalanında vize alıp girer.

      Beğen

  11. Mehmet iş dedi ki:

    Merhaba bülent bey. Ben girişte 10 dolar verdim ve şuan 16. günüm kayıt yapmadım ama girişte verdikleri kağıdın üstünde 60 gün yazıyo o süreyi aşmadan çıkarsam kayıt yapmadığım takdirde cezası ne kadar olur

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Çıkarken ya cezaya girersiniz ya da deport okursunuz. Hemen kayıt olun belki 1-2 güne birşey demezler.

      Beğen

  12. Geri bildirim: Azerbaycan’da damat adayına öğütler | Pakman World

  13. Kenan dedi ki:

    Bülent bey, merhaba Türk vatandaşları, aynı zamanda Azeri vatandaşı olabilir mi ? Azerbaycan çifte vatandaşlığı kabul ediyor mu? Saygılar. Kolay gelsin.

    Beğen

  14. Ferruh dedi ki:

    Ben azerbeycandan deport edildim 2018de ama bunu bilmiyordum Azerbeycana geri gelmek istedim sinir kapısında öğrendim bu deportu kaldırmanın bir yolu varmı yardımcı olursanız sevinirim

    Beğen

  15. Hafize dedi ki:

    Merhaba cevaplarsanız çok sevinirim. Azerbaycan da oturum izni izin gerekli sağlık raporu Türkiye’de aldım bunu kabul ediyorlar mı yoksa elimde olsa da orda yine yapacaklar mi tüm testleri

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Orada kan testi yapılacak ve muayene olacaksınız.

      Beğen

      • Hafize dedi ki:

        Sağlık raporum çıktı yurt dışında çalışmasında sakınca yoktur diye fakat enfeksiyon hastalıklarından hepatit b hastası teşhisi konmuş kafam karıştı burdan gidip uğraşıp alamayıp geri donmek istemiyorum oturum almama engel olur mu

        Beğen

      • bpakman dedi ki:

        AIDS, Hepatit B, C testleri yapılıyor.

        Beğen

      • Hafize dedi ki:

        Peki oturum izni almadan nasıl kalabilirim

        Beğen

      • bpakman dedi ki:

        90 gün kalır sonra çıkar tekrar girersiniz.

        Beğen

  16. Ramazan dedi ki:

    Bülent bey merhaba burada paylaşmış olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Eşim Azerbaycan vatandaşı Türkye vatandaşı olursa Azerbaycan vatandaşlığından çıkıp oradaki haklarını kaybeder mi. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim

    Beğen

  17. oruç karais dedi ki:

    Bülent Bey merhaba ben azerbaycana oto kuaför açmayı düşünüyorum bütçem ortalama 10.000€ orta düzey bir oto kuaför düşünüyorum
    işlemler nasıl olur sizce bu sektörü açmam doğrumu oturum ve çalışma iznini rahatlıkla alabilirmiyim 26.02.2022 tarihinde azerbaycana bilet aldım cevap verirseniz sevinirim

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Bir Azerbaycan vatandaşının İşveren olarak size çalışma izni alması gerekir. Sayfamda gerekli bilgiler var.

      Beğen

      • Oruç Karais dedi ki:

        Sizce Bülent Bey bu sektörü oto yıkama kuaförü açmam doğrumu

        Beğen

      • bpakman dedi ki:

        Bu işlem için paranızı kaptırmayın zira bu şekilde çalışma izni almak çok zordur.

        Beğen

  18. bpakman dedi ki:

    Ticaret yapacaksanız Bakü Türk Elçiliğindeki Ticaret Müşavirliğindan bilgi alın. Adres Samed Vurgun Küçesi 134, Tel: +994 12 441 39 68: baku@ticaret.gov.tr

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Ayrıca Azerbaycan Türkiye İş Adamları Birliğine (ATİB) de sormayı deneyin Tel +994 12 449 88 82, +994 12 449 88 83 İstiqlaliyyət küçesi, 21, 5-ci kat pr@atib.az

      Beğen

  19. Oruç Karais dedi ki:

    Bülent Bey peki sözleşmeli er paralı asker alıyolarmı bilginiz var mı

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.