Sinema mı o da ne?

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın  Belediye Başkanı Prens Abdul Aziz Bin Ayyaf Al-Migrin  şehirde sinema açmayı düşünüyorum demiş. Ancak bu tür düşünceler yıllardır düşünce olmaktan öteye geçememiştir. Arada bir böyle lafa dökülür ve lafta kalır, o kadar.

Yasal olarak Suudi Arabistan’da sinema yasak değildir ama dincilerin özellikle mutavvaların korkusundan bir türlü açmaya cesaret eden çıkmaz. 2005 den beri yeni yapılan alışveriş merkezlerinde sinema yerleri de bulunmaktadır, bir gün belki lazım olur diye. Sinemalar açılsa zaten haremlik-selamlık ayırımı yapılacaktır. Ama bu kez de filmler kuşa çevrileceğinden fazla ilgi görmesi beklenmemektedir. Zira dincilere göre Batı filmleri moral açısından İslam’a ters düşmektedir.

2010 yazında 230 000 Suudi’nin emirliklere sinema seyretmeye gitmiş olduğu tahmin edilmektedir. 30 yaşın altındaki Suudilerde işsizliğin % 10 olduğu tahmin edilmektedir. Bu nüfus sanata yönlendirse sorun önemli ölçüde çözülecektir. Ancak Suudluların sanatla uğraşmaları sadece S. Arabistan dışında mümkündür.

Suudlu film yapımcıları filmlerini yabancı film festivallerinde gösterebilmektedirler. Bu arada Facebook’da bir grup oluşturmuşlar: http://www.facebook.com/group.php?gid=15088007534

Bülent Pakman Mart 2011

Not: Bazı reformlar uygulamaya konulmaya başladı. 2018 Haziran sonunda kadınlar araba kullanmaya başladı. İlk sinema salonu 18 Nisan 2018’de hizmete açıldı. Yeni salonlar açılmasına da ruhsat verilmekte. Filmler ise şimdilik filmden başka herşeye benziyor.

Facebook Widgets

Bakü Ofis 2011Bülent Pakman kimdir  

2 Responses to Sinema mı o da ne?

  1. Geri bildirim: Suudi prens muhaliflere katıldı | Pakman World

  2. Geri bildirim: Suudi prenseslerden özgürlük çağrısı | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.