Bakü’de Türkler

AZERBAYCAN’DA 15 GÜNDEN FAZLA KALACAK OLANLAR – DİKKAT

Azerbaycan’da oturma izni olmayanlar ülkede 15 günden fazla kalacaklarsa her girişten sonra 15 gün içerisinde (hafta sonu dahil) pasaport fotokopisi ile birlikte internetten, postayla ya da bizzat gidip Miqrasiya’ya (Göçmenlik Bürosuna) başvurup adres kaydı yaptırmak zorundadırlar. Bazen mail çalışmıyor. Geniş bilgi ayrı bir sayfamızda verilmiştir. Okumak için lütfen tıklayın

Azerbaycan’dan çıkarken girişte deklare yapmadıysanız cebinizde en fazla 10000 $ karşılığı nakit olabilir.

Yukarıdaki videoya tıklayıp Bakü’de yaşayan Türkiye Türklerinin oluşturduğu Türk Halk Müziği Korosunun bir çalışmasını izlerseniz Bakü’nün Türkiye’nin herhangi bir büyük şehrinden farklı olmadığını göreceksiniz.

Bakü’de yoğun yaşayan Türkiye Türklerinin çok kolay olan Azerbaycan Türkçesini öğrenme, Azerbaycan’a intibak etme, Azerbaycanlılarla kaynaşma performansları çok farklı.  Genelde erkekler kısa sürede uyum sağlıyorlar ve uzun süre kalmak istiyorlar, işler elveriyorsa kalıyorlar da. “Sayıları az da olsa bazı” Türkiye Türkü bayanlarımız ise bir türlü Bakü’ye alışamıyor işin doğrusu alışmak için fazla çaba sarfetmiyorlar. Bu biraz da hobi eksikliğine bağlı. Özellikle yurt dışına ilk kez çıkanların bir kısmı başka bir ülkede mutat “tanıma, alışma, uyum sağlama” kurallarını uygulamaları da zor geliyor. Yine yurt dışına ilk kez çıkanlar ve yurt dışında fazla kalmayanların bazıları Türkiye’yi bu kadar aratmayan başka bir yer olmadığının farkına varamıyorlar.  Sayıları az da olsa bunlar bizi çok üzüyor. Mesela evine düzenli gelen, çok uygun ücretle ders veren Rusça hocasının ay sonunda 3 kuruş parasını inleterek vereni duyunca kan beynimize sıçrıyor, kocasının  işine son verildiğini saklayıp Azerbaycan Türklerinin yüzüne “buraya alışamadık, bizim ülkemiz harika, dönüyoruz” diyen, üç yıldır Bakü’de oturup bir tek Azerbaycan Türkçe kelime öğrenmeyen, Bakü’de çarşıda satıcının dediğini anlamayıp adamın yüzüne “ne diyo bu yaa” diyen  gibi.  Neyse ki bunların sayısı fazla değil.

Türk erkeklerin hepsi işlerinde güçlerinde ekmek parası kazanmaya bakıyorlar ve hepsi de Azerbaycan’da olmaktan mutlular. Tanıma, uyum sağlama, alışma sorunları olmuyor. Çoğu bayanlarımız da böyle. Çalışan bayanlarımızın sayısı hayli fazla. Dedikodu yapma yerine fırsat bu fırsat deyip,  Rusça v.b. ders alıyor,  takdir edilecek  sosyal faaliyetlerde bulunuyorlar. Azerbaycanlılar da bir türlü karar veremiyorlar hakkımızda, kimimiz çok düzgün, güvenilir, uyumlu, kimimiz öyle olmayınca.

Türkiye Türklerine bu kadar yüklendik ama bir de madalyonun öteki yüzüne bakalım. Son 2.5 yıldır dünyanın birçok yerine seyahatlerimizde görüyoruz ki Azerbaycan dışarda neredeyse hiç tanınmıyor.  Yalan yanlış tanınmasında ise Ermenistan, Ermeni diasporası da, Ruslar da büyük role sahip. Azerbaycanlı denince dünya insanların aklına daha çok Güney Azerbaycan’da ve Rusya’da yaşayan yanlışlıkla Azeriler dediğimiz Azerbaycan Türkleri geliyor, zira sayıları daha fazla. Benzer şekilde Azerbaycan ülkesi ve halkı, Rusların özellikle ve kasıtlı olarak yıllarca araya koyduğu duvar yüzünden, Türkiye’de de olması gerektiği gibi tanınmıyor. Rusya’da, Azerbaycan’da yaşayan Ruslar da Azerbaycan Türklerini sevmiyor ve aleyhte propaganda yapıyorlar. Yani Azerbaycan’ın kendini tanıtması için çok gayret etmesi lazım. Eurovision 2012 bu açıdan iyi bir fırsat oldu ama elbette ki yeterli değil. Mesela Türksat uydusunda Türkiye Türkçesi ile yayın yapan bir Azerbaycan TV kanalı çok şeyi değiştirebilir.

Bülent Pakman. Ağustos 2013. İzin alınmadan, aktif link verilmeden yayımlamaz, alıntı yapılamaz.

Azerbaycan’da Kimlik ve Dil

YANLIŞ: Türkiye’de Azerbaycan Türklerine “Azeri” konuştukları dile de “Azerice” denmektedir.  Azerbaycan resmi politikasında bu tanımlar  “Azerbaycan Halkı”, “Azerbaycanlı” ve “Azerbaycan’ca”, “Azerbaycan Dili” şeklindedir. Bunlar külliyen yanlıştır.

Bir: Azerbaycan bir coğrafya ismidir, millet değil, Ayrıca soyu bilinen, kendine has dili olan halklar coğrafi adlarla kimliklendirilemezler. 
İki: Azeriler İran’da yaşayan küçük bir etnik topluluktur. Azeri sözcüğü, ilk defa olarak, tarihin en azılı Türk düşmanı Stalin, daha sonra ise hasta beyinli İran-Fars şovenistleri tarafından, Azerbaycanlıların Türklük şuurunu yok etmek, unutturmak için uydurulan sahte bir kimliktir. Eğer Ruslar, Çarlık ve Sovyet dönemlerinde Allah korusun Anadolu ya hakim olsalardı, orada da benzeri şekilde Egeli, Karadenizli ve İzmirli diye uyduruk milletler ve kimlikle yaratmaya çalışırlardı.

DOĞRU:  “Azerbaycan Türkleri” ve “Azerbaycan Türkçesi”.

Kurtlar olur çobanların koyunu
İtten öğrenirse, kendi soyunu
“Azerilik” komunizmin oyunu
Azeri değiliz, Türk oğlu Türk’üz!

Bahtiyar VAHAPZADE

Günlüklerimizde arada Azerice ve Azeri kelimelerinin kullanılmasının sebebi arama motorlarında daha çok o şekilde bulunabilmesindendir. alternatif link

AZERBAYCAN GÜNLÜKLERİ

Bakü’ye gelmeyi düşünen “özellikle beyaz yakalı” Türk vatandaşlarına yardım için şahsi görüşler yanında bazı bölümleri kaynakları verilmiş yorumlu-yorumsuz alıntılarla derlenmiştir, tenkidi (eleştirel) ya da başka hiç bir amacı yoktur.  Yaşanmakta olan hızlı gelişimler sonucu çok şeyin değişmekte, güncelliğini yitirmekte olduğu da göz önüne alınmalı, burada yazılan her şeyin doğru ve aktüel olduğu düşünülmemelidir.  Kelimelerin çoklu anlamlarında ve ifadelerde tam bilgi sahibi olunmadan değerlendirmeler yapılması da yanlış anlamalara sebep olabilir. 

Başka yerlerde bana ait olarak gösterilen yazılarla ilgim yoktur. Özellikle fotolar eklenmiş, orası-burası, fotoları, alıntıları, linkleri silinmiş olanlarla. Özgün yazılarım sadece buradadır.

Bakü Ofis 2011Bülent Pakman kimdir

1 Responses to Bakü’de Türkler

  1. Geri bildirim: Azerbaycan’da damat adayına öğütler | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.