Mutavva Yakalar

peçeSuudi Arabistan`da, sorununu konuşmak için çağıran kız öğrencisiyle buluşan bir öğretmen kırbaç ve hapis cezası aldı. Avukatı, ders verdiği polis okulundan bir öğrencinin kırık not intikamı için öğretmene tuzak kurduğunu söyledi..

Olay, başkent Mekke`de meydana geldi. Şeriat kurallarıyla yönetilen ve akrabalık bağı olmayan kadın ve erkeğin bir arada bulunmasının yasak olduğu krallıkta din polisi bir kafeye baskın düzenledi. Umm al-Qra Üniversitesi yakınındaki bu kafede kız öğrencisiyle buluşan psikoloji bölümünde görevli Dr. Abu Ruzaiz tutuklandı. Suçu, akrabası olmayan bir kadınla buluşmaktı… Bir kız öğrencisinin, telefonda anlatamayacağı bir sorununu konuşmak için gittiği kafeden, 180 kırbaç ve 8 ay hapis cezasıyla tutuklanarak ayrıldı…

`KIRIK NOT` İNTİKAMI MI?

Öğrencisinin buluşma teklifini önce reddeden Ruzaiz, kızın ısrarları sonrası “erkek kardeşini de yanında getirmesi” şartıyla kabul etti. Ancak kafeye gittiğinde, genç kızın aileler için ayrılan özel bölümde yalnız başına oturduğunu gördü. Daha tek kelime edemeden, yanına gider gitmez din polisleri etrafını kuşattı ve Ruaziz`i tutukladı. Verilen cezasının temyizde geri alınacağı ümidi taşıyan Ruaziz`in avukatı Abdullah Al Sanousi ise olayın polis akademisinde ders verdiği eski öğrencileri tarafından yapılan bir komplo olduğunu öne sürdü. Müvekkilinin”halka resmi ve saygılı davranma” dersindeki sınavdan geçemeyenlerin tuzak kurduğunu belirtti.

`SUÇ TANIMINA UYMUYOR

Şeriat kurallarında `Khulwa` ismi ile geçen bekar bir erkek ile kadının hiç kimsenin görmediği bir ortamda yalnız bulunması suç sayılıyor. Ancak avukat, öğretmenle öğrencinin kalabalık ortamda buluştuğunu ve bu suça girmediğini söyleyerek müvekkilini savundu. Kız öğrencinin olaydan sonra Ruaziz`e polis tarafından komplo için gönderildiğini itiraf ettiği telefon kayıtları olduğunu da iddia etti. Ay başında da bir finans uzmanı kadın yönetici, Suriyeli bir iş arkadaşıyla buluşunca tutuklanmış, zorla itiraf imzalattırıldığını iddia eden kadın da kırbaç cezası almıştı.

ALINTI: 28-02-2008 Sabah http://www.tumgazeteler.com/?a=2593746

Bülent Pakman Kasım  2009. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz.

Twitter Widgets

Bülent Pakman kimdir  https://bpakman.wordpress.com/pakman/

4 Responses to Mutavva Yakalar

  1. Geri bildirim: Suudi Arabistan « Pakman World

  2. Fatma dedi ki:

    Hangi yıl olduğunu unuttum, 2000 olabilir. Cidde’de bir kız okulunda yangın çıktığında halk (Motava) okulun etrafını kuşatıp yardımın içeri sokulmasını önledi, çünkü itfaiye “erkek”, öğrenciler ise “kız”dı. Yazık ki ne yazık!…

    Ben ARAMCO’da mühendis olarak işe girmiştim ve o yıllarda (1981’e kadar) VP’den yukarıya müracaat ederek kadınlar için arazide çalışma izni alınabiliyordu. Mesela Gina B.’nin araziye çıkma izni vardı. Aynı bölüme tayin olduğumda bana da sordular izin isteyip istemediğimi. “Fakat sen Müslüman olduğun için izin almamız çok daha zor olur ve aldığını değmez” dediler. Ben de istemedim. “Bu sıcakta havalandırmalı ofisten dışarı çıkmak için deli olmalıyım” diye düşünmüştüm. Gina da zaten o sene bir kaç kez araziye çıkmıştı. Onun gidebilmesi için araç sürecek (genellikle Hintli) bir erkek asistan mühendis tayin edilir ve yanına bir de Amerikalı erkek supervisor oturudu. Çünkü kadınlar eşi olmayan bir erkekle aynı araçta bulunamaz. “Sanki iki erkek olunca kurtarıyor mu?” orasını bilmiyorum ama Gina da o sene ayrılıp gitti zaten. İlk bebekleri doğduğunda Arabistan’dan ayrılmaya karar vermişlerdi ve karı koca birbirlerine verdikleri sözü tuttular.

    Bir – iki sene sonra da kadınların aile kampı dışındaki ofislerde çalışma haklarına da son verildi. Mesela, bekarların yaşadığı kenar bölgedeki ingilizce okulunda kadın öğretmenlerle bazı kadın sekreterler işlerinden oldular. Suudi genç işçilerin ingilizce okulu aile kampının dışında açılmıştı, çünkü onların aile kampına girmesi (ahlaki bakımdan) tehlikeli bulunmuştu…

    Beğen

  3. Ali dedi ki:

    “Olay, başkent Mekke`de meydana geldi.” Mekke ne zaman başkent oldu ?.
    Arabistanda 6-7 yerde Türk okulu olduğunu, bu okulların çoğunda Türkiye deki eğitim sistemin uygulandığını,( Karma eğitim dahil) ve bu kolaylığı Suudi arabistanın yaptığını biliyormuydunuz….
    ( bende yakın zamanda öğrendim de) Hangi Avrupa Ülkesi Türkiye’ye bu kolaylığı sağlıyor? Avrupa da özel okullar açılabiliyor. onları da kimlerin açtığını biliyoruz. Arabistan’da bu tür okullar yokmuş. Doğrudan Türk MEB ine bağlı okullar varmış. Bunu duyunca çok sevindim…

    Beğen

  4. Geri bildirim: Suudi prens muhaliflere katıldı | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.