Uçamayan Kuşlar

Suudlu kadınların araba kullanma ve seçme haklarından yoksun olduğu genelde bilinmektedir. Ancak onların evlenmek, seyahat etmek, çalışmak, eğitim almak, ev-daire kiralamak, mahkemeye başvurmak, sözleşme imzalamak gibi her yetişkinin kendi kendine yapabileceği şeyler için bir erkek vasinin iznine ihtiyaç duydukları pek fazla bilinmez. Bu konudaki geniş açıklamamızı bir başka sayfamızda bulabilirsiniz. BAKINIZ: https://bpakman.wordpress.com/orta-dogu/suudi-arabistan/kadin/nerde-vasin/

Özetle: Suudlu kadınlar yasal açıdan yaşamlarında babaları, kocaları, erkek kardeşleri hatta oğulları tarafından kontrol edilen çocuk pozisyonundadırlar, halleri içler acısıdır.

Kuzey Irak’ta Kürdistan’ı kurduran, Sırbistan toprak bütünlüğü içerisindeki Kosova’yı silah kullanarak bağımsız yapan buna karşılık aynı pozisyondaki Kuzey Kıbrıs’ı Güney Yönetimi içinde eritmek için yıllardır uğraş veren Batılılar nedense insan hakları ihlallerinde dünyanın başını çeken Suudi Arabistan için kıllarını kıpırdatmazlar. Zira Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol rezervine sahiptir, İsrail’e sadece lafta karşıdır ve Amerika’nın müttefikidir.

ABD Başkanı Barack Obama  29 Haziran 2010 tarihinde G20 Zirvesi sırasında bu sadık müttefiki Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile görüştü. Bu görüşme öncesi Beyaz Saray “Körfez güvenliği, Orta Doğu’da Barış ve diğer bölgesel ve küresel konularla ilgili bir çok ortak endişelerin” gündeme geleceğini açıkladı.

Bu görüşme ile ilgili olarak  26 Haziran 2010 da Suudi feminist Vecihe el Huvayder (Wajeha Al-Huwaider) ABD Başkanı Barack Obama’ya hitaben açık bir mektup yazdı. Huvayder’i bir başka yazımızda tanıtmıştık. BAKINIZ: https://bpakman.wordpress.com/orta-dogu/suudi-arabistan/kadin/wajeha-al-huwaider/

Gelelim Huvayder’in mektubuna:

Sayın Bay Başkan,

İzin verin kendimi takdim edeyim: Bendeniz Wajeha Al-Huwaider, Suudi yazar ve  Suudi Arabistan’da kadın hakları savunucusu.

Gelecek hafta Kral Abdullah Bin Abdul-Aziz ile görüştüğünüzde Suudi erkek vesayet sisteminde reforma gidilmesi konusunu majesteleri nezdinde gündeme getirmenizi istirham ediyoruz.

Tamamen kara petrol ile kirlenmiş Meksika Körfezi kuşlarını yakından gözlerken Suudlu bir kadın olarak onların ızdırabı ile bağlantı kurabiliyorum.  Bu kuşlar zorlukla hareket edebiliyor: hayatları üzerinde kontrole sahip değiller ve kendilerini güvende hissedebilecekleri bir yere özgürce uçamıyorlar.  Bu durum Suudlu kadınların hayatını tarif etmektedir. Bu acıyı iyi bilirim. Hayatımın çoğu bu acıyı yaşamakla geçmekte.

Suudi Arabistan’daki kadınlar on yıllardır Suudlu erkek vesayet sistemi altında yaşamaktadırlar, aynen sizi günlerdir endişe altında bırakan o talihsiz kuşlar gibi. Suudlu kadınlar tam vatandaş olarak muamele görme haklarından yoksun bırakılmışlardır.   Söz konusu sistem ergin kadınların normal bir hayat sürmelerini engellemektedir.  Kadının tıbbi tedavi  almasına ya da erkek bir vasiden izin almadan seyahat etmesine bile engel olmaktadır – ki bu vasi kendisinin 16 yaşındaki oğlu dahi olabilmektedir.  Suudlu kadınların kendileriyle ilgili kişisel konularda herhangi bir karar almaya hakları bulunmamaktadır; bunu onlar için bir erkek yapmaktadır.

Meksika Körfezindeki kuşlar ile Suudi Arabistan’daki kadınlar benzer şartlardan muzdarip bulunmaktalar; çok ağır şartlar altında kendi yaşam ortamlarında kapana kısılmış durumdadırlar ve hayatlarını geri kazanmaları için yardıma ihtiyaç duymaktadırlar.

Kral Abdullah Bin Abdül-Aziz ile görüşmeniz sırasında majestelerinin Suudi erkek vesayet sisteminin Suudlu kadınlar üzerindeki etkisini anlamasını sağlamada lütfen yardımcı olun.  Çocukların vesayete ihtiyacı vardır, erişkin kadınların değil.

Teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Wajeha Al-Huwaider

Çeviren Bülent Pakman. Kaynak: Kahta Pollit, The Nation, 28 Haziran 2010.

http://www.thenation.com/blog/36758/saudi-feminist-wajeha-al-huwaider-open-letter-president-obama

Twitter Widgets
Facebook Widgets Bülent Pakman kimdir: https://bpakman.wordpress.com/pakman/

2 Responses to Uçamayan Kuşlar

  1. Geri bildirim: Suudi prens muhaliflere katıldı | Pakman World

  2. Geri bildirim: Suudi prenseslerden özgürlük çağrısı | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.