Kutlu Doğum Haftası

Hz. Muhammed’in doğum tarihi

Hz. Muhammed’in doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Buhari’ye göre Hazreti Peygamberin Pazartesi gününün hem doğduğu hemde ilk vahyin indiği gün olduğunu,  bu yüzden ilk orucunu Pazartesi günü tutmaya başladığını etrafına aktardığı rivayet edilir. Hemen bütün kaynaklar Peygamberin Rebiülevvel ayında doğduğuna işaret etmektedirler. Günü hakkındaki rivayetler ise 2 ila 22 Rebiülevvel arasında farklılık göstermektedir. Hindistanlı Prof. Muhammed Hamidullah”ın araştırmalarına ve hesaplamalarına göre tesbit ettiği 12 Rebiulevvel (17 Haziran 569) İslam dünyasında genel kabul görmüştür. Bazı kaynaklarda doğum yılı 570 olarak verilmektedir. Eldeki bu bilgilere göre Hazreti Peygamberin Miladi Haziran ayından başka bir ayda doğmuş olması mümkün olamaz.

Kutlu Doğum Haftası

1989 yılında Fethullah  Cemaati tarafından,  her yıl 20 Nisan’da Kutlu Doğum Haftası düzenlenmesi önerilmiştir.  Bu öneri Türkiye Diyanet Vakfı ve  Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenmiş, ancak nedense Hazreti Peygamberin dünyaya gelmiş olması mümkün görülmeyen 20 Nisan miladi tarihi Hz. Muhammed’in doğum günü olarak tespit edilmiştir.

Neden Haziran değil de Nisan?

Kutlu Doğum Haftası, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı, Türk Milletinin egemenliğini üzerine aldığı tarih olan 23 Nisan’da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ulusal çapta kutlanan bayramı sönük kılmak amacıyla miladi takvime göre 20-27 Nisan olarak tespit edilmiştir. Ayrıca etkinliğin son günü Fethullah Gülen’in doğum tarihine (27 Nisan 1941) özellikle denk getirilmiştir.

Kutlama Haftası’nın bu tarihe sabitlenmesi ile Hz. Muhammed’in doğumu yılda iki defa kutlanmaya başlamıştır. Tepkiler üzerine 2008 yılından itibaren etkinlik mecburen bir hafta öne alınarak 14-20 Nisan tarihleri arasında düzenlenmeye başlamıştır

İslam’da geçerli olan takvim

Ay hareketine göre hesaplanan hicri takvim yılda 354 ya da 355 günden oluşur  ve  İslamda esas alınan takvimdir.  Oruç Kur’an’da hicri takvim ayı olan Ramazan ayına bağlanmıştır. Hicri takvimin bir ayı olan Zilhicce hac ayı demektir. Nitekim Hac bu ayda yapılır. Ramazan ve Kurban Bayramları da Hicri takvime göre belirlenen günlerde kutlanır. Böylece İslamda teamül olarak bütün ibadetler, mübarek geceler de, İsa’nın doğumu ile başlayan miladi takvimine göre değil Hazreti Peygamber ve sahabenin Mekke’den Medine göç etmesiyle başlayan hicri takvime göre kutlanır. Bütün bu günler aradaki 10-11 günlük farktan dolayı miladi takvime göre her yıl farklı günlere karşılık gelir.  İslamiyet’te her yıl aynı miladi takvim gününde-zamanında kutlanan bir mübarek gün ve aktivite yoktur. Bunlardan birinin bile miladi takvime göre kutlanması dini değiştirmek olur.

Kutlu Doğum Haftasının yanlışlıkları

1. Hicri takvimin geçerli alındığı Kur’an tesbitlerine aykırıdır

2. Küresel İslami teamüllere aykırıdır.

3. Böylece Hz. İsa’nın doğumunun miladi takvime göre sabitlendiği Hıristiyani Noel geleneği İslam dinine Haçlı-Siyonist maşaları tarafından kerametlerden, sakaldan, menkıbelerden, ilahilerden ibaret etkinliklerle enjekte edilmiştir.  Bu, Allah’ın resulü (elçisi) olmak gibi ulvi bir unvan ile adlandırmanın fazlasıyla onurlu olacağı Hz. Muhammed’in “Beni Hıristiyanların Hz. İsa’yı övdükleri gibi övmeyin” hadisine de aykırıdır.

4. Bu, ilerde bazı hoca-şeyh-efendi hazretlerinin doğumlarını kutlama yolunu da açmıştır ki İslam’da böyle saçmalıklar yoktur, olmamalıdır.

5. Böylece Hz. Peygamberin doğumu Türkiye’de yılda 2 kere kutlanır hale gelmiştir. Birisi Miladi takvime göre her yıl farklı günlere rastgelen Hicri Rebiülevvel ayının 11.sini 12.sine bağlayan gece yani Mevlit Kandilinde,  diğeri Miladi Nisan ayının 20 sinde.

6. Türk toplumu tarafından yüzyıllardır sevinç, coşku ve ibadetle 11 Rebiülevveli 12 ye bağlayan gece kutlanan Mevlit Kandilinin anlam ve önemine gölge düşmüştür.

7. 12 Rebiülevvel yani 17 Haziran tarihi Hazreti peygamberin doğum günü değilse Mevlit kandilinin de artık o tarihte değil 20 Nisan’da kutlanması gerekir.

8. Madem Miladi takvim esas alınıyor,  oruç, hac ibadetleri, kandiller de orijin günleri tesbit edilerek, Miladi takvime bağlanmalı, Kutlu Doğum Haftası da 17 Haziran’a alınmalıdır.

Bülent Pakman. Ekim 2013. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz.

Bakü Ofis 2011Bülent Pakman kimdir?

İslam dini ile ilgili yazılarımız:

İnanç ve siyasete ilişkin yazılarımız:

Madde ötesi aleme ilişkin yazılarımız:

Reenkarnasyon

Yazılarım izin alınmadan aktif link verilmeden kısmen ya da tamamen alıntılanamaz, yayımlanamaz.

1 Responses to Kutlu Doğum Haftası

  1. Geri bildirim: Kutlu doğum haftası gerçekleri! | Sosyal Yazılar

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.