Sınırın Ermenistan İçin Önemi

ÖNCEKİ YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN:TÜRKİYE ERMENİSTAN SINIRI YİNE AÇILAMADI

SINIRIN ERMENİSTAN AÇISINDAN ÖNEMİ

Sınırın açılması durumunda Ermenistan’ın Türkiye’den tarımsal ürün ithalatı 4,6 kat, kimyasal ürünler ithalatı 3,4 kat, ulaştırma ekipmanları ithalatı ise 2,8 kat artacaktır. Türkiye’ye ihracatı ise 2,6 kat artacaktır. Ermenistan’ın Türkiye’ye ihracatı toplam ihracatının yüzde 3,73’nü kapsayacaktır. Bu tahminler sınırın açık olmadığı duruma göre 14 kat artış anlamına gelmektedir. Türkiye ve Azerbaycan ile olabilecek muhtemel ticari liberalleşme, Ermenistan ihracatını yüzde 25 oranında artırabilecektir. Ermenistan’ın taşıma maliyetleri yüzde 25 oranında azalacaktır. Düşen taşıma maliyetlerinin getireceği potansiyel avantaj yaklaşık 1,9 milyar dolar seviyesinde olacaktır. Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın kapalı olmasının Ermenistan’a olan maliyetini Ermenistan GSYİH’sının yaklaşık yüzde 30-40’ı arasındadır.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ticaret genellikle Gürcistan üzerinden yapılmaktadır. Bu durum çok fazla zaman kaybına ve taşıma maliyetine sebebiyet vermektedir. Özellikle, yapı malzemeleri ve enerji ticareti yüksek taşıma maliyetleri nedeniyle, olması gerekenin altında kalmaktadır. Erivan, Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıktadır. Bu mesafe taşımacılık yapanlar açısından son derece kısa bir mesafedir. Sınırın kapalı olmasından dolayı konutlarda kullanılan araç gereçler, yapı malzemeleri ve diğer mallar Erivan’a uzun ve dolambaçlı bir rota olan Gürcistan üzerinden taşınmaktadır.  Gürcistan ile Ermenistan sınırında taşıyıcı kuyrukları oluşmaktadır. Ayrıca, ihracatçıların aracı firmalarla çalışıyor olması, maliyetleri daha da artırmaktadır. Nitekim Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan Eylül 2008 de New York’ta Ermenistan Bağımsızlık Balosunda yaptığı konuşmada Türkiye ile sınırlarının açılmasıyla ülkesine barış ve refahın geleceğini söylemişti.

İşin siyasi yönüne gelince, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tek millet iki devlet olarak adlandırılan bir müttefiklik derecesine doğru giden ilişkiyi tehlike olarak gören Ermenistan bu tehlikenin aşılması için bu müttefikliğin bozulması üzerine bir dış politika kurgulamıştır. Sınırların açılması Ermenistan açısından sadece ekonomik açıdan değil politik açıdan da bu kadar önemlidir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Vusal Kasımlı bunu şu şekilde anlatıyor: “Ermenistan’dan her gün Rusya’ya 200 kişi göç ediyor. Böyle giderse beş yıl içinde Ermenistan’ın nüfusu 1 milyona düşer. Öte yandan dış borçları zaten katlanarak büyüyor. Biz ise 2015’e kadar 60 milyon tonluk petrol kapasitemizi koruruz. Gezegenler çarpışmazsa Azerbaycan’da en az 2025’e kadar ekonomik ilerleme artarak devam edecek. Bu arada Azerbaycan ordusunun NATO ölçütlerine getirilmesiyle ilgili çalışmalar da en geç 2013’te tamamlanacak. Rusya da zaten bu süreçte Ermenistan’ın kendi kontrolünden çıkmasını engellemek için hep zayıf kalmasına göz yumacak. Bütün bu unsurları bir arada düşündüğünüz zaman ortaya şu sonuç çıkıyor: Türkiye sınırı kapalı tutmaya devam ederse er ya da geç Ermenistan, Karabağ da dahil olmak üzere tüm siyasi meselelerin çözümü için uzlaşmak zorunda kalacak.

Kasımlı böyle diyor ama aradan geçen zaman zarfında bunlar bir türlü gerçekleşmiyor. Bundan sonraki yazıda bu gerçek vurgulanmaktadır:

DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN: Ermenistan’ın derdi geçim sıkıntısı

YARARLANILAN KAYNAKLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Bülent Pakman Ekim 2010. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden yayımlanamaz, kısmen, tamamen alıntılanamaz.

Azerbaycan’da Kimlik ve Dil

Azeri diye bir millet var mı?

YANLIŞ: Türkiye’de Azerbaycan Türklerine “Azeri”, konuştukları dile “Azerice” denmektedir.  Azerbaycan resmi politikasında bu tanımlar  “Azerbaycan Halkı”, “Azerbaycanlı” ve “Azerbaycan’ca”, “Azerbaycan Dili” şeklindedir. Bunlar külliyen yanlıştır.

1. Azerbaycan bir coğrafya ismidir, millet değil, Ayrıca soyu bilinen, kendine has dili olan halklar coğrafi adlarla kimliklendirilemezler. 
2. Azeriler İran’da yaşayan küçük bir etnik topluluktur. Azeri sözcüğü, ilk defa olarak, tarihin en azılı Türk düşmanı Stalin, daha sonra ise hasta beyinli İran-Fars şovenistleri tarafından, Azerbaycanlıların Türklük şuurunu yok etmek, unutturmak için uydurulan sahte bir kimliktir. Eğer Ruslar, Çarlık ve Sovyet dönemlerinde Allah korusun Anadolu ya hakim olsalardı, orada da benzeri şekilde Egeli, Karadenizli ve İzmirli diye uyduruk milletler ve kimlikle yaratmaya çalışırlardı.

DOĞRU:  “Azerbaycan Türkleri” ve “Azerbaycan Türkçesi”.

Azerbaycanlılar Türk müdür?

Kurtlar olur çobanların koyunu
İtten öğrenirse, kendi soyunu
“Azerilik” komunizmin oyunu
Azeri değiliz, Türk oğlu Türk’üz!

Bahtiyar VAHAPZADE

Azerbaycanlılar Türktür dilleri Türkçedir

Arama motorlarında bulunabilmesini kolaylaştırmak için yazılarımızda arada Azerice ve Azeri kelimeleri kullanılmaktadır.

Azerbaycan’da Türk milleti vardır, dilleri Türk dilidir

Facebook Widgets

IMG_2654

 

Bülent Pakman kimdir? 

AZERBAYCAN GÜNLÜKLERİ

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.