Alihan Samedov – Balaban Üstadı

Geçtiğimiz Çarşamba akşamı tanıştım Alihan Samedov ile. Bugüne kadar bilmediğim, tanımadığım ayıp zaten. Alihan Samedov Azerbaycanlı bir sanatçı. Kendi deyimiyle 10 yaşından beri müziğin içinde. Azerbaycan’ın milli müzik enstrümanı “balaban”ı çalmıyor adeta konuşturuyor. Hayatımda ilk defa balabanın sesini bu kadar yakından duydum. Nasıl içli, nasıl güzel anlatamam. Büyükçe bir stüdyonun içindeyiz, bir tarafımda Erhan Konuk.
TRT’nin en eski yüzlerinden. “Pop Saati” dersem hatırlar mısınız? Öteki tarafımda Alihan Samedov. Samedov alıyor eline balabanı, gözlerini kapıyor, başlıyor çalmaya. Bir anda ürperiyorum, nasıl bir ses bu, nasıl hüzünlü bir melodi. Canlı yayındayız. Stüdyo Tempo radyo programının konuklarıyız. Müzik bitiyor, bir şeyler söylemek, bir şeyler yapmak gerek. Erhan Konuk’un alkışladığını duyuyorum hayal meyal. Üçüncü konuk ise müzik dünyasındaki yepyeni bir isim, Betül Çağlar. O da bir şeyler söylüyor, “Ağzınıza sağlık” falan diye… Ben mi ne yapıyorum? Hiç. Ne yapsam boş. Elim kolum uyuşmuş büyülenmiş gibi bakıyorum. En sonunda bir cümle çıkıyor. “Neydi bu çaldığınızın ismi?” Alihan Samedov gülümsüyor, “Yok, adı daha yok, gözlerimi kapadım, ne gelirse dedim, doğaçlama çıktı.” Nasıl yani? O dakikadan sonra Erhan Konuk alınmasın, program benim. Sordukça soruyorum. Yani siz her an her saniye bir şeyler üretiyor da sonra toplayıp en güzellerini mi seçiyorsunuz? Aynen öyle oluyormuş. “Peki günün birinde ya üretemezsem diye bir korkunuz yok mu? Yani elinize alırsınız balabanı, üflersiniz, ya hiçbir şey çıkmazsa ortaya?” Şaşırdı Samedov, cevap veremedi. Ne desin ki? Bu da nasıl bir soru böyle? Üretememek ne demek? Hiç öyle bir korkusu olmamış ki… Balçiçek Pamir  21.06.2004
Sabah Gazetesi http://arsiv.sabah.com.tr/2004/06/21/cp/yaz1150-20-107-20040529-101.html

Nazende Sevgilim – Alihan Samedov ve Balaban Orkestrası

Dut Ağacı – Alihan Samedov ve Balaban Orkestrası

Aykız Beni Attın Ateşe – Alihan Samedov ve Balaban Orkestrası 

Ala Gözlüm – Alihan Samedov akerdeon ve Balaban Orkestrası

Sarı Gelin – Alihan Samedov  Balaban ustasından bir müthiş yorum daha

Reyhan- Alihan Samedov ve Balaban Orkestrası Müzik: Fikret Emirov 

Kağıttan Gemi Müzik: Ceyhun İsmayilov Arranger: Serkan Sönmezocak 

Ay Laçın – Alihan Samedov ve Balaban Orkestrası Azerbaycan halk mahnısı (şarkısı)

Lay Lay  (ninni) – Alihan Samedov

Maralım – Alihan Samedov

Canım Lerik – Alihan Samedov

Ana yüreği – Brilliant Dadaşova – Alihan Samedov 

Yetmez bunlar yetmez. Ne kadar övgü yağdırsanız üstad Alihan Samedov için yetersiz kalır. Balabanı konuşturan, ağlatan, inleten, duygulara tercüman ettiren… ne deseniz az gelir. Haa, bir de besteleri var ki onlar da bonus. Ya düzenlemelerine ne demeli. Bir Türkiye Türk müziği nasıl Azerbaycan Türk müziği olarak düzenlenebilir? Bunu ilk defa duyan Azeri müziği olmasından zerre kadar şüphe duymaz. Böyle bir şey nasıl olabilir? İnanmak zor ama işin içinde Alihan Samedov varsa artık böyle şeylere gözü kapalı inanırım. Samedov’u bilmediğim yıllara hayıflanıyorum ama zararın bir yerinden döndüğüm için de mutluyum. Ne de olsa kabahat bizde değil bizi özellikle ayıran, koparan Sovyet döneminde. Anadolunun ortasından fışkıran o muhteşem ney sesini duyduğumda hissettiklerimin bir başka türünü Hazar kıyısından akıp giden o harika balaban sesini duyunca da hissettiren bu BÜYÜK ÜSTADA sonsuz teşekkürler.

BÜLENT PAKMAN. Bakü Mayıs 2013. İzinsiz ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz.

Devamı için tıklayın: Alihan Samedov – Azerbaycan Mahnıları 2

Öncesi için tıklayın: Balaban Azerbaycan’ın milli müzik enstrümanı

Azerbaycan Müziği, Azeri şarkıları, Azeri müziği – Azerbaycan Mahnıları ile ilgili sayfalarımız:

AZERBAYCAN GÜNLÜKLERİ:

Türk vatandaşlarına Bakü’ye gelmeden önce yardım için şahsi görüşler yanında bazı bölümleri kaynakları verilmiş yorumlu-yorumsuz alıntılarla derlenmiştir. Tenkidi (eleştirel) ya da başka hiç bir amacı yoktur. Yaşanmakta olan hızlı gelişimler sonucu çok şeyin değişmekte, güncelliğini yitirmekte olduğu da göz önüne alınmalı, burada yazılan herşeyin doğru ve aktüel olduğu düşünülmemelidir. Kelimelerin Türkçe çoklu anlamlarında ve ifadelerde tam bilgi sahibi olunmadan değerlendirmeler yapılması yanlış anlamalara sebep olabilir.

Azerbaycan coğrafyası ve Azerbaycan Türkleri aşağıdaki günlüklerde anlatılmaktadır. Okumak için lütfen tıklayın:

Parçalanan Azerbaycan

Kuzey Azerbaycan

 Şahdağ Azerbaycan 2013

Şahdağ Azerbaycan 2013

Bülent Pakman kimdir   https://bpakman.wordpress.com/pakman/

Twitter Widgets

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.