Khobar 2004 Compound Baskını

29 Mayıs 2004 de Suudi Arabistan’ın Al Khobar kentinde 3 ayrı yerde, Arab Petroleum Investments Cooperation binası,  Petroleum Center binası ve Oasis Compound Binasına 17 terörist tarafından baskın düzenlenmiştir. Bunlardan 14 ü öldürülmüş, 3 ü ise yoğun kuşatmaya rağmen kaçabilmiştir. Baskında 19 u yabancı olmak üzere ayrıca 22 kişi de hayatını kaybetmiştir. Bunlardan 8 i Hintli, 3 ü Filipinli, 2 si Sri Lankalı olmak üzere birer de İsveç, İngiltere, İtalyan, Amerikalı, Güney Afrıkalı ve Mısırlı bulunmaktaydı.

Teröristler 3 grup halinde aynı anda 3 yere saat 06.45 de saldırmışlardır.

Al Khobar Petroleum Center.

Şu anda oturduğum Eurovillage Compound’a çok yakın, Doha semtine giden yol üzerindeki bu binaya arabayla gelen teröristler kapıda 1 Amerikalı ile onun korumaları  2 Filipinliyi öldürmüşler, gelen polisler 3 teröristi öldürmüş, 1 terörist ise Al Hada Compound duvarından Holiday Inn’e doğru kaçmıştır.

Arab Petroleum Investments Cooperation

Raka Compound yakınındaki bu binaya arabayla gelen teröristler kapıdaki 2 koruma görevlisini öldürmüşler, o sırada çıkmakta olan bir okul otöbüsünü tarıyarak 9 yaşındaki bir çocuğun öldürmüşler, içeriye girmekte olan bir İngilizin arabasına ateş açtıktan sonra onu  arabaya atıp kaçarken bir Suudlun arabasıyla çarpışmışlar, Suudluyu öldürmüşler, gelen polisler de onları öldürmüştür. İngiliz de ölü bulunmuştur.

Oasis 3 Compound

5 terörist duvarı aşarak 6 terörist de kapıdan ateş açarak girmişler, kapıdaki 2 silahlı güvenlik görevlisini, okul otobüsündeki 2 çocuğu öldürmüşler, compound içindeki Casa Mia adlı lokantaya girerek ve özellikle müslüman olmayanları seçerek İtalyan aşçı ile İsveçli metrdoteli ve bir Amerikalı’yı öldürmüşler, kahvaltı edip binaya yönelmişler, burada 6 hindu Hintliyi öldürerek 54 kişiyi rehin alarak Compound içindeki Soha Tpwers Oteline götürmüşlerdir.

Oasis Compound baskından 6 gün sonra

Oasis Compound baskından 6 gün sonra

Daha sonra teröristlerden 3ü bir arabaya binerek kuşatma altındaki compounddan kaçmışlardır. Kuşatmacıların kendilerini compound sakini sandıkları tahmin edilmektedir. Bir terörist ise başka bir arabayla kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmıştır. Bu arada compoundan kaçabilenler olmuştur. Bubi tuzakları yüzünden askerlerin operasyonu başarısızlıkla sonuçlanmış ve geri çekilmişlerdir.

Ertesi sabah 06.30 da helikopter ve İngiliz özel birliklerinin desteği ile düzenlenen baskında 7 terörist sağ 2 terörist ölü ele geçirilmiştir.

Bu arada Khobar’daki 5 ayrı compounda da ateş açılmıştır.

Bu olaylar sonucunda Khobar ve Dhahran’da bulunan yabancıların çoğu kenti terk etmiş, Khobar Compoundlarında çok geniş güvenlik önlemleri alınmış, tahkimatlar artırılmıştır.

Bülent Pakman Kasım 2009. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntılanamaz.

Facebook Widgets

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bülent Pakman kimdir?

9 Responses to Khobar 2004 Compound Baskını

  1. Geri bildirim: Pakman World

  2. Geri bildirim: Suudi Arabistan « Pakman World

  3. Can Değirmenci dedi ki:

    Ben de hep kendi Compounduma gelirken gordugum 2 hummer jip ve uzerinde ağır makineli tüfeklerin sebebini dusunup duruyordum. Demek vamıs bir hikmeti. Ancak o silahların bir catısma esnasında calısacağını, hatta o koca cusseli Hummerın hareket edebileceğini bile dusunmuyorum orası ayrı.

    Beğen

  4. Geri bildirim: Suudi Arabistan’ın dönüm noktası « Pakman World

  5. onur dedi ki:

    ben perşembe günü ciddeye çalışmaya gideceğim yanıma ne gibi şeyler almalıyım mesela ev içinde compoundda ne gibi eksikler olabilir yatak vs.
    bide kemanımı yanıma alabilirmiyim

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Compoudlar genel olarak bekarlara yeterlidir. Bazıları kalanlar demode buluyor beğenmiyor diye TV koymazdı eskiden. Bunun dışında varsa temel eksikleri ya da kötü olanları idare giderir, kumaşı lekeli koltuk, iyi soğutmayan klima gibi, onun dışındakileri şirket veya siz alırsınız. Kemanınızı götürürsünüz ama check-in de bagaka verdiğiniz bavul, yanınızdaki çanta, toplam eşyaya bakıp fazla bagaj parası isteyebilirler.

      Beğen

  6. onur dedi ki:

    ayrıca yanımda telefonunmdaki sd kart ve disk gibi şeylerin içeriği önemlimidir

    Beğen

  7. Geri bildirim: Suudi prens muhaliflere katıldı | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.