Sodom Gomorra

Tevrat Bölüm 19’da Sodom ve Gomora’nın yıkılışı şöyle anlatılıyor:

İki  adam akşamleyin Sodom’a gelirler. Kentin kapısında oturan Lut onları görür görmez karşılamak için ayağa kalkar Yere kapanarak, “Efendilerim” der, “Kulunuzun evine buyurun. Ayaklarınızı yıkayın, geceyi bizde geçirin. Sonra erkenden kalkıp yolunuza devam edersiniz.” Adamlar, “Olmaz, geceyi kent meydanında geçireceğiz.” Ama Lut diretir. Sonunda birlikte Lut’un evine giderler. Lut onlara yemek hazırlar, mayasız ekmek pişirir. Yerler. Onlar yatmadan, erkeğe meraklı, ancak birbirlerinde bıkmış olan kentin sapık oğlancı erkekleri yeni gelen parlak tüysüz erkeklerin haberini almış ve gözleri dönmüştür. Sodom’un her mahallesinden genç yaşlı bütün erkekler Lut’un evini sarar. Lut’a seslenerek, “Bu gece sana gelen adamlar nerede?” diye sorarlar, “Getir onları da yatalım.” Lut dışarı çıkar, arkasından kapıyı kapar. “Kardeşler, lütfen bu kötülüğü yapmayın, erkek yüzü görmemiş iki kızım var. Size onları getireyim, ne isterseniz yapın. Yeter ki, bu adamlara dokunmayın. Çünkü onlar konuğumdur, çatımın altına geldiler.” Sodomlular, “Çekil önümüzden!” diye karşılık verirler, “Buraya dışardan geldi, şimdi yargıçlık taslıyor! Sana daha beterini yaparız.” Lut’u ite kaka kapıyı kırmaya davranırlar. Ama içerdeki adamlar uzanıp Lut’u evin içine, yanlarına alırlar ve kapıyı kaparlar. Sodomluların kapıyı açmaya güçleri yetmez zira adamlar bir şekilde buna engel olmuşlardır.

İçerdeki iki adam Lut’a, “Senin burada başka kimin var?” diye sorarlar, İçerde Lut’un karısı, oğlulları, kızları ve damat adayları vardır. “Oğullarını, kızlarını, damatlarını, kentte sana ait kim varsa hepsini dışarı çıkar. Çünkü burayı yok edeceğiz. RAB bu halk hakkında birçok kötü suçlama duydu, kenti yok etmek için bizi gönderdi.” Lut dışarı çıkar ve kızlarıyla evlenecek olan damat adaylarına, “Hemen buradan uzaklaşın!” der, “Çünkü RAB bu kenti yok etmek üzere.” Ne var ki damat adayları onun şaka yaptığını sanırlar. Tan ağarırken adamlar Lut’a, “Karınla iki kızını al, hemen buradan uzaklaş, yoksa kent cezasını bulurken sen de canından olursun.” Lut ağır davranır, Adamlar Lut’la karısının ve iki kızının elinden tutup onları kentin dışına çıkarırlar. Kent dışına çıkınca, adamlardan biri Lut’a, “Kaç, canını kurtar, arkana bakma, bu ovanın hiçbir yerinde durma. Dağa kaç, yoksa ölür gidersin.”  Lut, “Aman, efendim!, ben kulunuzdan hoşnut kaldınız, canımı kurtarmakla bana büyük iyilik yaptınız. Ama dağa kaçamam. Çünkü felaket bana yetişir, ölürüm. İşte, şurada kaçabileceğim yakın bir kasaba var, küçücük bir kasaba. İzin verin, oraya kaçıp canımı kurtarayım.” Adamlardan biri, “Peki, O kasabayı yıkmayacağım. Çabuk ol, hemen kaç! Çünkü sen oraya varmadan bir şey yapamam.”

Lut bu kasabaya vardığında güneş doğmuştur. Sodom ve Gomora’nın üzerine gökten ateşli kükürt yağar. Bu kentler, bütün ovayı, oradaki insanların hepsi ve bütün bitkiler yok olur. Ancak Lut’un peşisıra gelen karısı dönüp geriye bakınca kör olur.

İbrahim sabah erkenden kalkıp önceki gün RAB’bin huzurunda durduğu yere gider. Sodom ve Gomora’ya ve bütün ovaya bakar. Yerden, tüten bir ocak gibi duman yükselmektedir.

Tevratın bu bölümü uzaylıların geçmişte Dünya ile yakından ilgilendikleri ve müdahalelerde bulunduklarını gösteren en iyi metindir. Sodom ve Gomorra’yı uzaylılar nükleer benzeri bir bombayla yok etmişlerdir. Uzaylıların benzer müdahaleleri başka yazılarımızda da anlatılmıştır. Okumak için lütfen tıklayın: Kur’an’da  hava saldırısı ve Hz. İsa Uzaylı mıydı?

Tevrat (genesis) Bölüm 19:
İki adam akşamleyin Sodom’a vardılar. Lut kentin kapısında oturuyordu. Onları görür görmez karşılamak için ayağa kalktı. Yere kapanarak,
“Efendilerim” dedi, “Kulunuzun evine buyurun. Ayaklarınızı
yıkayın, geceyi bizde geçirin. Sonra erkenden kalkıp yolunuza devam edersiniz.” Adamlar, “Olmaz” dediler, “Geceyi kent meydanında geçireceğiz.”
Ama Lut çok diretti. Sonunda onunla birlikte evine gittiler.
Lut onlara yemek hazırladı, mayasız ekmek pişirdi. Yediler.
Onlar yatmadan, kentin erkekleri -Sodom’un her mahallesinden
genç yaşlı bütün erkekler- evi sardı.
Lut’a seslenerek, “Bu gece sana gelen adamlar nerede?” diye
sordular, “Getir onları da yatalım.”
Lut dışarı çıktı, arkasından kapıyı kapadı.
“Kardeşler, lütfen bu kötülüğü yapmayın” dedi,
“Erkek yüzü görmemiş iki kızım var. Size onları getireyim, ne isterseniz yapın. Yeter ki, bu adamlara dokunmayın. Çünkü onlar konuğumdur, çatımın altına geldiler.”
Adamlar, “Çekil önümüzden!” diye karşılık verdiler, “Adam
buraya dışardan geldi, şimdi yargıçlık taslıyor! Sana daha beterini yaparız.” Lut’u ite kaka kapıyı kırmaya davrandılar.
Ama içerdeki adamlar uzanıp Lut’u evin içine, yanlarına
aldılar ve kapıyı kapadılar.
Kapıya dayanan adamları, büyük küçük hepsini kör ettiler.
Öyle ki, adamlar kapıyı bulamaz oldu.
İçerdeki iki adam Lut’a, “Senin burada başka kimin var?” diye sordular, “Oğullarını, kızlarını, damatlarını, kentte sana ait kim varsa hepsini dışarı çıkar.
Çünkü burayı yok edeceğiz. RAB bu halk hakkında birçok kötü
suçlama duydu, kenti yok etmek için bizi gönderdi.”
Lut dışarı çıktı ve kızlarıyla evlenecek olan adamlara,
“Hemen buradan uzaklaşın!” dedi, “Çünkü RAB bu kenti yok etmek
üzere.” Ne var ki damat adayları onun şaka yaptığını sandılar.
Tan ağarırken adamlsr Lut’a, “Karınla iki kızını al, hemen
buradan uzaklaş” diye üstelediler, “Yoksa kent cezasını bulurken
sen de canından olursun.”
Lut ağır davrandı, ama RAB ona acıdı. Adamlar Lut’la karısının ve iki kızının elinden tutup onları kentin dışına çıkardılar.
Kent dışına çıkınca, adamlardan biri Lut’a, “Kaç, canını kurtar, arkana bakma” dedi, “Bu ovanın hiçbir yerinde durma. Dağa kaç, yoksa ölür gidersin.”
Lut, “Aman, efendim!” diye karşılık verdi,
“Ben kulunuzdan hoşnut kaldınız, canımı kurtarmakla bana
büyük iyilik yaptınız. Ama dağa kaçamam. Çünkü felaket bana yetişir, ölürüm.
İşte, şurada kaçabileceğim yakın bir kent var, küçücük bir
kent. İzin verin, oraya kaçıp canımı kurtarayım. Zaten küçücük bir kent.”
Adamlardan biri, “Peki, dileğini kabul ediyorum” dedi, “O
kenti yıkmayacağım.
Çabuk ol, hemen kaç! Çünkü sen oraya varmadan bir şey
yapamam.” Bu yüzden o kente Soar adı verildi.
(“Soar”: “Küçük” anlamına gelir)
Lut Soar’a vardığında güneş doğmuştu.
RAB Sodom ve Gomora’nın üzerine gökten ateşli kükürt
yağdırdı.
Bu kentleri, bütün ovayı, oradaki insanların hepsini ve
bütün bitkileri yok etti.
Ancak Lut’un peşisıra gelen karısı dönüp geriye bakınca tuz
kesildi.
İbrahim sabah erkenden kalkıp önceki gün RAB’bin huzurunda
durduğu yere gitti.
Sodom ve Gomora’ya ve bütün ovaya baktı. Yerden, tüten bir
ocak gibi duman yükseliyordu.
Tanrı ovadaki kentleri yok ederken İbrahim’i anımsamış ve
Lut’un yaşadığı kentleri yok ederken Lut’u bu felaketin dışına çıkarmıştı.

Lut İbrahim’in yeğenidir. Aynı olaylar Kuran’da da anlatılmaktadır.

İbrahim dedi: “Sapıtmışlardan başka kim ümit keser Rabbin rahmetinden! Amacınız nedir ey elçiler?” diye sordu. Dediler: “Biz günahkâr bir topluluğa gönderildik.Yalnız Lût’un ailesi suçlu değildir. Biz onların hepsini kurtaracağız. Lût’un karısı hariç. O günahkârlarla geriye kalacaktır. Öyle takdir ettik”.

Elçiler Lût ailesine geldiklerinde, Lût: “Siz tanınmayan kimlersiniz.” dedi. Dediler: “Gerçek şu ki biz, günahkârların, hakkında kuşku edip durdukları şeyi sana getirdik.  Gecenin bir yerinde aileni yola çıkar. Sen de arkalarından onları izle. Hiçbiriniz geri dönüp bakmasın. Emredildiğiniz yere kadar gidin.” Ona şu emri bir hüküm olarak ilettik: Şunlar, kökleri kesilmiş olarak sabahlayacaklardır.

“Şehir halkı, elçileri duymanın sevinci içinde geldi. Lût dedi: “Bunlar benim konuklarımdır, aman beni utandırmayın! Allah’tan korkun, beni rezil etmeyin.”Dediler: “Seni el âlemin işiyle uğraşmaktan men etmemiş miydik? Lût dedi: “Eğer bir şey yapacaksanız, işte kızlarım!”

Senin ömrüne yemin olsun ki onlar, kendi sersemlikleri içinde bocalıyorlardı. Nihayet o korkunç titreşimli ses, onları güneş doğarken yakaladı. O kentin üstünü altına getirdik/üst düzeydekileri alt düzeye indirdik. Ve üzerlerine pişmiş çamurdan taşlar yağdırdık. Hiç kuşkusuz, bunda, işaretlerden anlam çıkaranlar için ibretler vardır. O kentin izleri/işaretleri, hâlâ işleyen bir yol üzerindedir. İnananlar için bunda elbette bir ibret vardır.” (Hicr 56-77)

Ve Lut… Toplumuna şöyle demişti: “Sizden önce alemlerden hiçbirinin yapmadığı bir iğrençliğe mi girişiyorsunuz? Siz, kadınları bırakıp şehvetiniz yüzünden erkeklere gidiyorsunuz. Doğrusu siz sınır tanımayan bir topluluksunuz.” Toplumunun cevabı sadece şunu söylemeleri oldu: “Çıkarın şunları kentimizden. Çünkü onlar, temizlik tutkunu insanlardır.” Biz de onu ve ailesini kurtardık karısı müstesna. O, yere geçenlerden oldu. Üzerlerine bir de yağmur indirdik. Bak nasıl oldu suçluların sonu! (Araf 80-84)

Şu kent halkı üstüne, yaptıkları fenalıklardan ötürü gökten bir felaket indireceğiz. Yemin olsun, biz o kentten, aklını işleten bir topluluk için geriye apaçık bir işaret bıraktık.” (Ankebut 34-35)

Hicr Suresi’nin 76. ayetinde bildirildiği gibi Sodom ve Gomorra’nın Arap Yarımadası’ndan Suriye ve Mısır’a kadar uzanan, Ölü Deniz’in güneydoğusundaki bir anayol üzerinde bulunduğunu tespit edilmiştir. Yapılan arkeolojik çalışmalardan anlaşıldığına göre, burası bugünkü İsrail-Ürdün sınırı boyunca uzanan Tuz Gölü’nün (Ölü Deniz) yakınlarında bulunmaktadır. Bilim adamlarının bulgularına göre bu alan oldukça fazla miktarda kükürtle kaplıdır. Bu sebeple, tüm bölgede hayvan veya bitki olarak hiçbir hayat formuna rastlanamamaktadır ve bu bölge yıkımın bir sembolü durumundadır.  Günümüzde Sodomi bir erkeğin kendi ya da karşı cinse anal yolla seks yapması (sodomize etmesi/yapması) olarak tanımlanmaktadır.

Yazının bazı bölümlerinde yararlanılan: KAYNAK

Bülent Pakman. Mart 2010. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz.

Facebook Widgets

kara 2Bülent Pakman kimdir    https://bpakman.wordpress.com/pakman/

1 Responses to Sodom Gomorra

  1. Ozan dedi ki:

    Benim anladığım kadarıyla Kuran sembolizm açısından baktığımız zaman daha fazla ustaca yazılmış. Geçmişte inisiye adaylarına öğretilen sembolizmin daha bi ustaca versiyonu ile yazılmış ki biz şimdiki algımız ve farkındalığımızla çok daha dar olarak açıklayabiliyoruz. Yazılarınız gerçekten çok güzel.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.