Rusya’da güvenlik

Güvenlik en önemli konu. Rusya belki Türkiye’den biraz daha tehlikeli bir ülke. Bizde otel lobisinde darp edilen kimse nadir bulunur. Ama orada oluyor. Salaş yerlerden, karanlık sokaklardan, gece grup olarak dolaşan kimselerden sakınmalı. Tanımadığınız ve henüz güveninizi kazanmamış kişilerin -bunlar genellikle kadınlar olur- evine gitmekte iki kere düşünün.  Kendinizi emniyete alın.

Trafik

Trafikte kurallara kesinlikle uyulmalı. Ancak ona rağmen tipiniz esmerse polis sizi durdurur. Evraklarınız tamam olmalı. Yaınınızda çok iyi Rusça bilen biri veya bir Rus vatandaşı olmalı. Söylemek istemezdim ama polisler genellikle çorba içmeyi tercih ediyor.

Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığının istatistiklerine baktığımızda iş adamlarına karşı işlenen gasp ve diğer saldırıların %80 lik bir bölümü otomobil kullanımı sırasında gerçekleştirilmektedir. Hedef alınan kişi saldırı anında ya otomobilinin içinde bulunmaktadır, ya da otomobilin yanında bulunmaktadır. Otomobil ile meşguliyet anı kişilerin en zayıf , korumasız ve yabancı şahıslara karşı ilgisiz oldukları anlardır. Ve hiç şüphesiz gasp ve saldırı planlayan kişiler sizin izlediğiniz yolu defalarca kontrol etmektedirler, veya bu bilgiler onlara verilmektedir.

Bu bağlamda bir dizi basit tedbiri Rusyadaki günlük yaşantınızda kullanmanız için sıralamakta fayda görmekteyiz. Bu tedbirlerin %100 işe yaramayacağı konusunda hemfikiriz, ancak suçluların işini ne kadar zorlaştırırsanız o kadar caydırıcılıkta başarılı olacağınızı unutmayınız;
1-Rusyada günlük yaşantınızda otomobil ile kullandığınız yolu, özellikle para taşıdığınız günlerde mutlaka değiştiriniz, en az 2 farklı yol seçeneği mutlaka aklınızda bulunsun.
2-Eğer yaşadığınız yerde güvenli otopark yeri  imkanınız yok ise para taşıdığınız günlerde aracınızı mutlaka farklı yerlere park ediniz.
3- Rusyada yaşadığınız binada bulunan konsyerj dediğimiz kişilerin telefon numaralarını mutlaka kaydediniz.
4-Unutmayınız ki otomobiliniz hareket anında iken yapılan saldırılar para taşımakta olduğunuzu ve o günki planınızı bilen kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu neden ile para ile ilgili işinizin olduğunu minimum sayıda şahsın bilmesinde fayda olacaktır.
5- Rusyada trafikte bulunduğunuz zaman mutlaka aracınızın kapılarını içeriden kilitli tutunuz, para çantanızı veya evrak çantanızı mutlaka aracınızın bagajında muhafaza ediniz.
6-Aracınızda para taşıdığınız zamanlarda yolda size el kaldıran kişileri (genelde bu tip tuzaklarda bayanlar kullanılmaktadır) kesinlikle aracınıza almayınız.
7- Para taşıdığınız günlerde trafikte mecburi dönüş şeritleri dışında mutlaka orta şeritleri kullanınız.

8- Aracınızda mecburiyet veya herhangi bir neden den dolayı tanımadığınız, güvenemediğiniz bir şahıs var ise yolculuk esnasında mutlaka aracınızın klimasını çalıştırınız, gaz kullanan silahlar ile size karşı yapılabilecek bir yakın saldırıda, saldırıyı yapan kişide mutlaka bu sayede zarar görecektir.
9-Rusyada trafik lambasında durduğunuzda mutlaka aracınızın camlarının kapalı olmasına dikkat ediniz.
10-Rusyada trafik lambasında durduğunuzda öndeki araca tamamen yaklaşmayınız, kendinize acil manevra ve hareket alanı bırakınız.
11-Rusyada trafikte , yoğunluk veya kırmızı ışık nedeni ile durduğunuzda aracına doğru gelen yayaları dikkatle izleyiniz. Kesinlikle bu kişiler ile konuşmayınız, aracınızın camını veya kapılarını bu kişilere cevap vermek için açmayınız.
12- Rusyada trafik esnasında uzun süredir sizi takip eden bir araç var ise mutlaka yol üzerindeki ilk gördügünüz polis nokatasına yanaşınız ve takip edildiğinizi söyleyiniz. Eğer bu mümkün degil ise aracınıza diğer araç sürücülerinin  dikkatini  çekecek şekilde kaza farlarınızı ,sinyal ışıklarınızı çalıştırınız. Ve size bir saldırının olacağını kesin anladıysanız Rusyada trafik kurallarını maksimum derecede ihlal ederek yol alınız.
13-Eğer Rusyada trafik lambasında durduğunuzda tüm dikkatinize rağmen saldırı başladı ise öndeki  ve arkanızdaki araçlara doğru ile ve geri manevralar yaparak çarpınız. Bu saldırganların derhal olay yerinden kaçmasını ve tanıkların maksimum olmasını sağlayacaktır.
14- Rusyada aracınıza video kamera sistemi taktırınız, bu sayede araç içinde ve yanında yaşanan olayları kayıt altına almanız mümkündür. Bu cihazlar tüm elektronik mağazalarında satılmakta ve fiyatları 3 bin ruble ile en pahalısı 16 bin ruble arasında değişmektedir.

ALINTI: http://www.rusyaforum.com/

Bülent Pakman. Ağustos 2012.  İlgili diğer sayfalar için tıklayın:

Rusya’da yaşam

Moskova’da yaşam

Rusya’da yatırım

Ruslar ve Türkler birbirini nasıl algılıyor?

Yeni Milliyetçilik – Rus Modeli

Rus kadınlara göre Türk erkeği ve Türkiye

Rusya’da Türk Damatlar

Rus Mutfağı

Facebook Widgets

cropped-cropped-111220105192.jpgBülent Pakman kimdir?

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.