Dünya Hun-Türk Turan Kurultayı

177106_hunturk_1Eski Macar ve Hun Türk kavimlerini birbirlerine yakınlaştırmak amacıyla ilki 2008 yılında Kazakistan’da yapılan ve daha sonra iki yılda bir Macaristan’da düzenlenmekte olan Dünya Hun-Türk Turan kurultayı bu yıl 10-12 Ağustos’ta Macaristan’ın başkenti Budapeşte’nin 170 kilometre güneydoğusundaki Bugac kasabasında düzenlendi. 4’üncüsü yapılan iki gün süren Kurultaya 27 ülkeden katılım gerçekleşti. Organizasyona katılan ülke bayrakları at üstünde tek tek sergilendi. Kurultaya 250 binin üstünde ziyaretçi geldi.

Etkinlik öncesinde Macaristan Başbakanı Viktor Orban Kurultayı düzenleyen Macar Turan Vakfı’na 251 bin euroluk yardımda bulundu. Organizasyonun açılışını Macaristan Parlamentosu Başkanvekili Milletvekili Sandor Lezsak yaptı. Macar Turan Vakfı yetkilileri amaçlarının soydaşları ile birleşmeyi gerçekleştirmek olduğunu söylediler. Turan Vakfı Medya Başkanı Szakacs da “Bu boy toplantısında eski atalarımızı anıyoruz. Kurultay, Macarların binlerce yıllık geleneksel efsaneleri, mitolojisi ve kendi millî şuuruna uyan gerçek Macar tarihini gösteriyor. Macar, Hun ve Türk şuuruna sahip olan halkların kaynaşmasını sağlıyoruz. Macar milletinin isteği ile hak iddiasından ortaya çıktığından dolayı Turan Kurultayı Macarların en büyük bayramı oldu” diye konuştu.

Etkinlikler

2Kurultaydaki ortam 500-1000’li yılların orta Asya Turan halklarının yaşamını ortaya serdi. 320 Turan atlısı yaptığı nefes kesen gösterilerle izleyicileri büyüledi. Göçebe savaş oyunları, atlı gösteriler, tazı-şahin yarışları, okçuluk gibi gelenekler yeniden canlandırıldı. Demir zırh, deri kıyafetler ve kürk kalpaklar giyen katılımcılar izleyenleri adeta zamanda yolculuğa çıkardı. Orta Asya Türk kökenli 200 otağ (Turan çadırı) kuruldu. 350 süvari de savaş sanatlarını sergileyerek Türk kavimlerinin geleneksel özelliklerini tanıttı. Bölgeye gelen bazı gruplar “Yurt” kurup kurultayı yakından takip edebilme şansı yakaladı. Kurultayda her sabah katılımcıları gün ağarırken uyandıran davul, dünyanın en büyük şaman davulu olma özelliğine sahip. Çapı 188 santimetre olan davulun çerçevesi için Sibirya kavak ağacı, derisi için de bir bütün sığır derisi kullanıldı. Kurultay sırasında düzenlenen okçuluk yarışmalarında 1226′da Doğu Tacikistan’da Cengiz Kağan’ın bir zaferi onuruna düzenlenmiş yarışmada Esunkhei adında bir okçu tarafından kırılan en uzağa atma rekoru (502.5 metre) ise sembolik de olsa kırıldı. Macar okçu 603 metrelik uzaklığı vurarak rekorun yeni sahibi oldu.

Türkiye’nin katılımı

Türkiye bu yıl ilk kez bin kişilik bir ekiple katılırken Türkiye’den 500 Türk vatandaşı ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden de 500 üstünde Türk organizasyonda yer aldı . Türkiye ve Avrupa’dan gelen Türk dernekleri çeşitli konserler verdiler. Almanya’nın Nürnberg şehrinde faaliyet gösteren Medina Türk Müzesi Müdürü Cemalettin Özdemir, bu organizasyona başından beri geldiklerini, kendilerinin yanı sıra Almanya’nın çeşitli şehirlerinden de gelen Türklerin olduğunu kaydetti. Özdemir, açıklamasında ayrıca kurdukları ekipte Osmanlı-Türk kıyafetlerini sergilediklerini, Macaristan’da düzenlenen bu kurultaya katılmaktan ötürü büyük zevk aldıklarını, kardeşliği gördüklerini ve bu organizasyona devam edeceklerini söyledi. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Macaristan Delegesi Suat Karakuş ise 4. kez katıldığı bu kurultayda 27 ülkeden katılımın olduğunu, Türk ve Hun soylarının olduğu ülkelerin bu kurultayda yer aldığını, Büyükelçi Şakir Fakılı’nın da katılımıyla Türk delegasyonu olarak burada bulunduklarını, bu kurultayın tüm Türk ve Hun ulularına hayırlı, uğurlu olmasını diledi.
Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı da, Türk dünyasından çok çeşitli ulusların, kavimlerin katıldığı şenlik havasında geçen bir festival olduğunu, bu festival için Macar hükümetine teşekkür etmek gerektiğini, kendilerinin de Macar Turan Vakfı’nın daveti üzerine bu kurultaya katıldıklarını ve gerçekten çok mutlu olduklarını açıkladı.

10-12 Ağustos 2018’de Macaristan’ın Bugac beldesinde gerçekleştirilen Turan Halkları Toplantısı’na 27 ülkeden üst düzey katılım oldu. Üç gün süren kurultaya toplamda 280 bin kişi katıldı. Kurultayın ikinci gününe Macaristan Parlamento Başkanı Laszlo Köver de katıldı.

Kurultay nasıl doğdu?

Kurultayın ilk filizleri 2006′da, Macar Antropolog Andras Zsolt Biro tarafından atıldı. Biro, Kazakistan’dayken genetik örnekler toplayarak analiz edip Kazakistan sınırları içinde varlığını devam ettiren Madjar kabilesi ve Karpat Havzası Macarları arasında genetik bağ olduğunu kanıtlayınca kurultay etkinlikleri doğdu. Bu şekilde Macarlar köklerinin Fin-Ugorlar değil Hun Türkleri olduğunu, büyük atalarının Attila, kendilerinin de Attila’nın torunları olduğunun kabul görmesini istiyorlar. Kurultay 2008′den beri her iki yılda bir düzenleniyor. Gelinen noktada dünyanın en büyük gelenek yaşatıcı kutlaması olarak kabul ediliyor. Macar Turan Vakfı yetkilileri, “Artık birçok araştırmacı, Macarların antropolojik niteliklerinin ve kültürlerinin de daha çok İran ve İskit geleneklerini yaşatan Orta Asyalı ‘Türk’ nüfuslarıyla benzerlik gösterdiğini kabul etmektedir” diyor. Turan Kurultayı’na katılan milletler ile boylar ise şöyle: Azerbaycan Türkleri, Avar (Dağıstan), Başkurt, Bulgar, Buriat, Japon, Karakalpak, Kazak, Kazakistan Madyar boyu, Kırgız, Moğol, Özbek, Özbekistan Madyar boyu, Tatar, Türkiye Türkleri, Türkmen, Uygur, Yakut (Saha), Macar ve Kuzey Kıbrıs Türkleri.

Macaristan’daki diğer Türk kökenliler

Son yıllarda Macaristan’da kendilerinin Köten Han’ın torunu olduğunu söyleyen ve Büyük Kumanistan yani Nagykunsag’ın bir şehri olan Karsak civarında yaşayan 75.000 civarında bir Kıpçak Türk grubunun olduğu tespit edilmiştir. Bunlar Hıristiyandırlar. Bu konudaki ayrıntılı yazımızı OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN.

Ayrıca büyük bölümü Romanya’da yaşayan Hun kökenli Sekeller hakkındaki yazımızı OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN.

—————————–

Biz Türkler, Macarlarla kardeşiz. Ne yazık ki, biz i’la-yi kelimetullah diye İslam aleminin, siz de ruhullah diye Hıristiyanlığın yüzyıllarca öncülüğünü yaparak, boş yere birbirimizin yok olmasına çalıştık. Böyle bir şaşkınlığa düşeceğimize, iki kardeş millet el ele verseydik, insanlığa ne büyük hizmet ederdik.” Atatürk 1932 (Macar bilgini Prof. Zayti Ferenç’e hitaben).

Kaynaklar:
İHA. Mehmet Başaran. 10 Ağustos 2014 http://www.iha.com.tr/haber-4-hun-turk-turan-kurultayi-macaristanda-basladi-380970/

Haber Hergün 12 Ağustos 2014 http://haberhergun.com/2014/08/macaristanda-turan-kurultayi-7-yasinda/

Hasan Cemil Çambel, Makaleler, Hatıralar, s. 77 http://www.atam.gov.tr/…/insanlik-ulkusu-ve-baris-ozlemi

Vikipedi http://tr.0wikipedia.org/wiki/Kıpçaklar

Hun-Türk Kurultayı Macaristan’da gerçekleşti. Batı Trakyam. 15 Ağustos 2018 https://batitrakyam.eu/hun-turk-kurultayi-macaristanda-gecreklesti/

Bülent Pakman. Ağustos 2014. Son ekleme Kasım 2018. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntılanamaz.

IMG_2654

Bülent Pakman kimdir?

1 Responses to Dünya Hun-Türk Turan Kurultayı

  1. Umut Ülke dedi ki:

    Türklük ve Türkçülük konusundaki yazılarınız da çok değerli.
    Sağolun, varolun.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.