Çanakkale’de Almanların rolü

ÖNCESİ İÇİN TIKLAYIN

Çanakkale’de 5.Ordu’nun başında belli bir döneme kadar Alman Mareşal Liman Von Sanders Paşa vardır. Ancak, Çanakkale’de Türk ordusunu komuta etme iddiasındaki bu Liman Paşa’nın hataları neredeyse savaşın kaybedilmesine neden olacak kadar önemlidir. İşte Alman Komutan Liman von Sanders’in Çanakkale Savaşı’ndaki en ciddi hataları:

– 3. Kolordu ve Türk Tümenleri, Çanakkale’ye düşman donanmasının Sebdülbahir ve Kabatepe’den çıkacağını düşünürken, Liman Paşa, düşmanın Saros körfezinin uç kısmından, Bolayır civarından çıkacağını düşünmüş, bütün savaş planlarını bu yanlış öngörüsü üzerine yapmıştır.

– Liman Paşa, Türk komutanların düşmanı mümkün olduğu kadar kıyıda karşılama planını değiştirerek, kuvvetleri merkezde toplayıp nereye çıkarma olursa oraya yönlendirme stratejisi izlemiştir. Bu plana bağlı olarak Türk komutanların kıyılara yerleştirdiği kuvvetleri geri almıştır. Örneğin, yarımadanın en güneyindeki Sebdülbahir’de sadece bir tümen bırakılmıştır. Bu nedenle düşman her çıktığı noktada rahatça tutunma şansı bulmuştur.

– Liman Paşa, Çanakkale’ye çıkarmanın başladığı gece, Gelibolu’daki karargahından ayrılıp Saros’a gitmiş, Mehmetçik düşmanla boğazlaşırken, Sanders Paşa, o gece orada kalarak sabah geri dönmüştür. Üstelik kimseye emir yetkisi vermemiştir. İşte o gece Mustafa Kemal kimseden emir almadan “inisiyatif kullanarak” harekete geçmek zorunda kalmıştır.

– Liman Paşa, gelen birlikleri gece taarruzuna zorlamıştır. Gelen her yeni birliği cepheye sürmüştür. Böylece plansız programsız birlikleri eritmiştir. Örneğin, Liman Paşa’nın emriyle yapılan 19 Mayıs gecesi taarruzunda bir gecede, tam 9000 Mehmetçik şehit olmuştur. Üstelik Liman Paşa anılarında bu taarruzun bir hata olduğunu şöyle itiraf etmiştir: “Bahis konusu taarruzun tarafımdan işlenmiş bir hata olduğunu itiraf ederim. Bu hatayı düşman kuvvetlerini iyi takdir edememekle ve elimizdeki az topçu kuvvetiyle ve çok sınırlı cephaneyle bu işi başaracağımızı önceden hesaplayamamakla işledim…” (s.98.). Liman Paşa’nın hatasının yol açtığı bir gecelik kayıp, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğindeki ve Başkomutanlığındaki Kurtuluş Savaşı’nda bütün cephelerdeki kayıplara eşittir. Alın size “Alman mucizesi!..”

– Liman Paşa’ya yönelik en ağır eleştiriler ise o sırada cephede olan Türk komutanlardan gelmiştir. 3.Kolordu Komutanı Esat Paşa’nın anıları, Kurmay Başkanı Yarbay Fahrettin (Altay)’ın, Yarbay Selahattin Adil’in anıları, Mustafa Kemal’in Enver Paşa’ya gönderdiği Liman Paşa hakkındaki yazı, Korgeneral Fahri Belen’in anıları, Liman Paşa’nın Çanakkale’de çok ciddi hatalar yaptığını ve Çanakkale Savaşı’nın onun hatalarına rağmen kazanıldığını göstermektedir.

– Mustafa Kemal, 3 Mayıs 1915’te Arıburnu’ndan Harbiye Nazırı ve Başkomutan Vekili Enver Paşa’ya gönderdiği mektupta, Mareşal Liman von Sanders’ten şöyle söz etmiştir: “… Maydos bölgesi kuvvetlerini komuta ettiğim zaman aldığım tertibat ile, düşmanın karaya çıkmasına imkan verilmeyebilirdi. Liman von Sanders Paşa, bizim orduları, bizim memleketimizi tanımadığı, gerektiği şekilde incelemede bulunacak kadar da bir zamana sahip olmadığından, sadece ihraç noktalarını, tamamıyla açık bırakacak tertibat almış ve düşmanın karaya çıkmasını kolaylaştırmıştır… Vatanımızın savunulmasında kalp ve vicdanları bizim kadar çarpmadığına şüphe olmayan başta Liman van Sanders olmak üzere bütün Almanların fikri gücüne de itimat buyurmamanızı kesin olarak temin ederim. Bence bizzat buraya teşrif ederek, umumi vaziyetimizin gereklerine göre bizzat sevk ve idare etmeniz münasip olur kardeşim.”

– Prof İsmet Görgülü, “Çanakkale İlk Günde Biterdi” adlı çok önemli kitabında, eğer Alman Mareşal Liman von Sanders’in hataları olmasaydı, Mustafa Kemal’in savaş planlarını uygulasaydı savaşın ilk günde biteceğini belirtmiştir.

Liman von Sanders Paşa’nın tek amacı Almanlar’a karşı savaşan İngiltere ve Fransa’nın, 1. Dünya Savaşı’nın cereyan ettiği başka cephelere asker sürmesini engellemektir. Çanakkale’de cephe açılsın, gelenler karaya çıksın, çıkanlar karada tutunsun, denize dökülmesin ve burada kalsın diye. Liman Paşa bu savunma düzeniyle yaklaşık 250 bin civarında İngiliz, Fransız askerini Çanakkale’ye bağlamış olmaktadır. Buna kayıpları ve kayıpların yerini dolduran ikmal personelini kattığımızda bu rakam 500 bine ulaşmaktadır. Liman von Sanders bir Alman vatanseveri, bir Alman milliyetçisi olarak ülkesinin kendisinden beklediği görevi hakkı ile yerine getirerek Alman Genelkurmayı’ndan aldığı talimatı virgülüne kadar uygulamıştır.

Görüldüğü gibi Çanakkale Zaferi, Almanlar sayesinde değil, Almanlara rağmen kazanılmıştır. Ordunun en tepesindeki Alman Mareşal Limon von Sanders’in hatalarından, diğer Alman komutanların hatalarına yer kalmadı… Ayrıca, Çanakkale Savaşları sırasında Türkiye’nin müttefiki olan Almanlar, hiç de sadık bir müttefik gibi davranmamışlardır; örneğin silah ve cephane sıkıntısı çeken birliklere “eski tüfekler” ve “eski savaş araç gereçleri” dağıtmışlardır çoğu kez… Çanakkale’de ne yeteri kadar gemimiz, ne yeteri kadar silahımız, ne de yeteri kadar cephanemiz vardır. Ne hikmetse “sadık müttefik” Almanya bu yokluktan habersizdir! Asker yönünden de dişe dokunur bir desteği yoktur Almanların…

Çanakkale’nin gerçek kahramanları Esat Paşa, Fahrettin Paşa ve Mustafa Kemal Paşa gibi cesur ve öngörülü Türk komutanlardır.

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN 

Kaynaklar yazı dizisi sonunda verilmiştir. Bülent Pakman. Aralık 2010. İzinsiz ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz.

Çanakkale savaşı ile ilgili yazılarımız

Facebook Widgets

OLYMPUS DIGITAL CAMERABülent Pakman kimdir?

5 Responses to Çanakkale’de Almanların rolü

  1. serdar dedi ki:

    Donanmayla desteklenen bir kara ordusuna karşı donanma menzili içinde savunma yapılamayacağı açıktır. Mustafa Kemal in kıyıya yakın bölge savunma yapılması ve düşmanın tutunmasını engelleme fikri mantıklı değildir, çıkarma öncesi donanmanın salvolarından kurtulabilen asker bulmak zordur bunu 1911 de trablusgarp da Enver paşa çok iyi öğrenmiş ve savunmasını ona göre hazırlamıştır. savaşta almanların desteği komutadan ziyade teknik donanım, silah, cephane, top ve savaşın sonuna doğru seri ateşlemeli toplarla olmuştur.

    Beğen

    • verdi bayram dedi ki:

      son 4 ayımı çanakkale savaşlarını araştırmaya harcadım.Belli bir birikim kazandım.Almanların rolü makalesini okuyunca cevap yazmak istedim. Birde baktım ki benim söyleyeceklerimi Serdar bey daha önceden kaleme almış.O zamanlar için konuşacak olursak dünyanın en güçlü donanmasına ilkel usullerle karşı koymak imkansızdı..Ne zaman nereye çıkarma yapacağını da kestiremezsiniz.Her türlü arazi yapısına çıkarma yapabilecek teknolojiye sahip donanmaya karşı Ordunuzu bütün Gelibolu sahillerine yayarsanız zaten kısıtlı olan asker sayınız bunu karşılayamaz.Güçlü müttefik donanma ateşide o sahilleri hallaç pamuğu gibi atar.
      18 Mart Zaferini kazanmamızı sağlayan uzun mezilli güçlü toplar , denize döşenen mayınlar Osmanlı malımıydı? O zaman çekilmiş fotoraflarda görülen ; başında alman subayların olduğu , mehmetciğe makineli tüfek eğitimi verildiği silahlar Osmanlı malımıydı? Havadan keşif yapıp taarruz ederek onlarca müttefik uçağını düşüren uçaklar Osmalı malımıydı? Pilotlar Türkmüydü? Kısacası savaş; Türk askerinin kahramanlığı ve Almanların teknik deseği ile kazanılmıştır. Son bir söz ; Zaten Osmanlı bu savaşa Almanların ısrarı ile girmemişmiydi?

      Beğen

  2. aykut kocaman dedi ki:

    Alman domuzu liman paşa i..si. ateşin bol olsun ……

    Beğen

  3. yolgezer dedi ki:

    Alman olduğundan emin misiniz? Yahudi olma olasılığını hiç düşündünüz mü?
    http://www.odatv.com/n.php?n=canakkale-savasindaki-yahudi-birliklerinin-asil-amaci-neydi-2903111200

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Link verdiğiniz Odatv yazısı, daha önce Odatv’de yer alan başka savlarla birlikte Limon von Sanders’in yahudi olduğunu da öne süren bir yazıya eleştiriler getirmekte ve demektedir ki: “Maddi hataların ve bazı çarpıtmaların da bulunduğu söz konusu yazıyla…ulusal bilincimizin oluşmasında çok büyük bir rolü olan “Çanakkale Savunması” Yahudilerin kendi aralarında kapışmasına indirgenmektedir

      Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.