Türklerin ana yurdu

2Harita-ic-Denizler-ve-Turklerin-Anayurdu

Geniş kabule göre Türklerin ana yurdu Altay dağları, Balkaş Gölü, Aral Gölü ve Isık (Issık) Köl (Göl) civarıdır.

Türk tarihçisi ve akademisyeni İbrahim Kafesoğlu, Türklerin proto-tipi sayılan “brakisefal” savaşçı beyaz ırkın (Proto – Ön Türkler), taş devrinin ilk yıllarından beri Altay-Sayan dağlarının kuzeybatı bölgesi halklarından olduğunu belirmiştir.  Başkurt tarihçi ve Türkologu Zeki Velidi Togan’a göre, Türklerin ana yurdu Tiyanşan-Aral mıntıkasıdır. Türk dil bilimci, Türkolog ve yazar Ahmet Bican Ercilasun’a göre, Türkler ana yurt olarak, M.Ö. 2000-1000 li yıllarda Ural dağları ile Sayan, Altay ve Tanrı dağları arasında yaşamışlar.

Bu görüşler yıllar sonra bilimsel olarak doğrulanmıştır. National Geographic Genografi Projesi olarak adlandırılan, genetik bilimci Dr. Spencer Wells tarafından 2005 yılında başlatılan geniş çaplı genetik araştırma sonuçlarından insanlığın doğduğu yer olan Afrika’dan 45 bin yıl kadar önce Orta Asya’da günümüz Kazakistan sınırları içerisinde Doğu Kırgızistan’a yakın, Güney Doğu Altay bölgesine göç eden ve orada kalan toplulukların ilk Ön (Proto) Türkler olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu araştırma ve sonuçları bir başka yazımızda ayrıntılı açıklanmıştır. OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN.

Türklerin anayurdu, Proto Türklerden değil de destansı/yazılı tarihten başlatılırsa, Göktürk ve Uygur devletlerinin merkezi, Orhun havalisinin bulunduğu günümüz Moğolistanı olacaktır. Orhun Nehri kaynaklarını bu bölgeden alır ve Göktürk Devleti’nin de başkenti yine bu yörede kurulmuştur. Ötügen (Ötüken) Türklerin yeryüzünde ilk var olduğu ve oradan Dünya’ya dağıldığı yerin adı olarak da kabul edilmektedir.

Yukarıda bahsedilen Genografi projesi kapsamında ve diğer araştırmalarda da Proto Türklerin bir kısmının 40-20 bin yıl önce Orta Asya’dan Kuzey Avrupa, Anadolu, Kuzey Hindistan ve Kuzey Doğu Sibirya’ya, 13 bin yıl önce de Amerika’ya göç ettikleri diğerlerinin Orta Asya’da kaldıkları açıklanmaktadır. Proto Türklerden Eski Türklere geçiş döneminde tarih sahnesinde yer alan İskitlerin bilinen tarihlerinin M.Ö. 8 yüzyıldan başlaması,  Avrupa, Kafkaslar, Anadolu ve Orta Asya’da yaşamış olmaları Genografi Projesi ile örtüşmektedir.

Türk dilbilimci Osman Nedim Tuna Türkçe ile Sümerce arasındaki ilgiyi tespit ettiği çalışmasında Türklerin ana yurdu hakkında “Türklerin en az M.Ö. 3500’lerde Türkiye’nin Doğu bölgesinde bulunduğu tespit edilmiştir.” şeklinde bilgiler vermektedir. Ahmet Bican Ercilasun “M.Ö. 2000’li yıllarda ve o tarihlerden önce Anadolu’da, Mezopotamya’da çoğunlukla eklemeli dil konuşan kavimler yaşamıştır.” diyerek Türklerin Malazgirt savaşından önce de Anadolu’da yaşamış oldukları konusuna vurgu yapmaktadır.

Kaşgarlı Mahmut’un Divanü Lügati’t Türk adlı kitabında yazdığına göre Türklerin soyu Nuh’uh oğlu Yafes’in Türk adlı oğlundan gelmektedir. Bu konudaki yazımızı OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN. Nuh’un gemisi Nuh Tufanından sonra Güney Doğu Anadolu veya Mezopotamya’ya oturmuştur. Bu konudaki yazımızı OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN. Yazılarımızda açıklandığı gibi (Bkz. İskitler, Avrupalı – Kızılderili – Hintlilerin Kökeni Ön Türkler vb) göre Yafes oğlu Türk günümüzde Kırgızistan sınırları içerisinde yer alan Issık gölü kenarını kendine yurt edinmiş, bir diğer görüşe göre Doğu Anadolu ve Kafkasya taraflarına yerleşmiş ve orada çoğalmıştır. Amasya Gümüşhacıköy yakınlarındaki İmirler köyünde  bulunan atıyla beraber gömülmüş bir İskit süvarisi/komutanına ait bir mezar İskitlerin M.Ö. 6. yüzyılda Anadolu’da olduklarını gösteriyor.

Gerçekten de Türkler Anadolu’ya ilk defa 1071 de Malazgirt savaşıyla gelmemişlerdir.

Devamını okumak/görmek için lütfen tıklayın: İlk Türk Yazılı Belgeleri Orhun Yazıtları (kitabeleri – anıtları)

Bülent Pakman. Mayıs 2014. Güncelleme Ekim 2014. İzin alınmadan, aktif link verilmeden yayımlanamaz, alıntı yapılamaz.

kara 2Bülent Pakman kimdir?

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.