Katar’da alışveriş

Alışveriş Merkezleri (İngilizce karşılığı “Mall”)

Katar’da alışveriş mer­kez­leri olmasa ne yapardık acaba? Katar’a yeni gelecek olan­lar ya da yeni gelmiş olan­lar, içiniz rahat olsun. Türkiye deki alışveriş mer­kez­le­rin­deki mağazaların çoğu burada da mevcut. Her şey var bu ülkede.

BÜYÜK ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

AL WAAB BÖLGESİNDE

Villag­gio Mall. Kapalı bir alanda gez­me­nize rağmen ken­di­nizi açık, güneşli bir havada geziyormuş gibi hissettiren alışveriş merkezi. Bunun sebebi tavanındaki bem­be­yaz bulut­larla kaplı mavi gökyüzü deseni . Ayrıca Katar’da Vene­dik yaratma isteğinin bir eseri. Ortasından geçen kanal­daki kayıklara bine­rek ken­di­nizi Venedik’te hissedebilirsiniz. Web Sitesi: Tık­la­yın Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

Hyatt Plaza. Villag­gio ile yan yana olan bu alışveriş mer­ke­zini bahçesindeki dev alışveriş arabasından tanıyabilirsiniz. Web Sitesi : Tık­la­yın Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

WEST BAY BÖLGESİNDE

City Cen­ter Mall. Web Sitesi : Tık­la­yın Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

Lago­ona Mall. Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

AL GHARAFFA BÖLGESİNDE

Land­mark Mall. Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

HAVALİMANI ÇEVRESİNDE

The Mall. Web sitesi için: Tık­la­yın

KÜÇÜK ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

WEST BAY BÖLGESİNDE

**Gate Mall. Web Sitesi: Tık­la­yın Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

AL SADD BOLGESINDE

**Cent­re­po­int (Al Ash­makh Mall). Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

**Royal Plaza. Web Sitesi: Tık­la­yın Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

**Blue Salon. Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

**The Cen­ter. Ramada Hote­lin yan tarafında.

**Natuzzi Mall. La Cigale otel ile Har­put­ Res­to­ran arasında cadde üzerinde.

**Empo­rium. Web Sitesi: Tık­la­yın Yerini harita üzerinde görmek için: Tık­la­yın

SALWA ROAD-WHOLESALE ROUNDABOUT CİVARI

**Safari Mall

HİPERMARKETLER

Katar’da mar­ket­ler her türlü ihtiyacımızı karşılayacak şekilde. Ülkenin uluslararası zin­cire bağlı tek hiper­mar­keti Car­re­four. 5 adet mağaza ile hiz­met veri­yor. Car­re­four hari­cin­deki hipermarketler Ortadoğu ya da Hin­dis­tan mar­ket zin­ci­ri­nin bir parçası. Lulu Hiper­mar­ket­leri bun­lar arasında Carrefour’a rakip ola­cak kadar iyi.

Car­re­four. Katar’da top­lam 5 adet mağaza ile hiz­met veri­yor. Üç büyük alışveriş mer­ke­zinde birer şubesi mevcut. Ayrıca Kasım’2011 ayında West Bay bölgesindeki ZigZag’daki Lago­ona Alışveriş Mer­ke­zinde Eksp­res şubesini açtı. Temmuz 2012’de ise Abu Hamur mağazası hiz­mete girdi. En küçük olanı Lago­ona Mall içerisinde Car­re­four Exp­ress ola­rak hiz­met veri­yor. Diğer 4 mağaza eşit büyüklükte. Car­re­four Web Sitesi. Şubeler:

Lulu Hiper­mar­ket. Diğer favori mar­ket­ler­den biri ise Lulu. Özellikle manav ve et kısmını tav­siye ede­rim. Manav bölümündeki meyve/sebzeler, Carrefour’a göre daha taze ve ucuz. Şubeler:

  • Al Sha­mal yolu üzeri – Landmark Alışveriş Mer­kezi karsısında (**Tavsiye) Harita: Harita-Tıklayın

  • D-Ring yolu üzeri– Harita: Harita-Tıklayın

  • Al Ray­yan yolu üzeri-Women’s Hos­pi­tal karşısında: Burası gıda satmıyor. Sadece kıyafet ve elekt­ro­nik eşya satıyor. Harita-Tıklayın

Family Food Cen­ter (FFC). En büyük mağazası Air­port Road üzerinde, havalimanı karşısında yer alıyor. İki katlı bu mağazanın alt katı gıda üzerine, üst katı ise ev eşyaları ve elekt­ro­nik eşya satıyor. Büyüklük ola­rak ikinci sıradaki mağazası ise Al Rayyan’da bulu­nu­yor. Tek katlı bu mağaza sadece gıda satışı yapıyor. Elekt­ro­nik eşya satılmıyor. Tüm FFC mar­ket­le­ri­nin özellikle manav bölümünü tav­siye ederim. FFC-Web Sitesi için Tıklayın. Şubeler:

  • Air­port: Air­port Road ile D-ring kesişiminde, Havalimanı karşısında yer alıyor.

  • Al-Nasr: Al Mir­qab Al Jadeed Street/Al Sadd bölgesi. Turkey Cent­ral Restoran’ın olduğu cadde üzerinde.

  • New Ray­yan: Al Ray­yan Yolu üstü / Al Rayyan

Çalışma Saat­leri:

7:30 – 24:00 arası (Cumartesi-Perşembe)

7:30 – 10:30 ve 12:30 –  23:00 arası  (Cuma)

Giant Sto­res. En büyük mar­keti Hyatt Plaza alışveriş mer­ke­zinde. İki katli. Elekt­ro­nik­ten gıdaya her turlu ihti­yaca cevap veri­yor. Kasap bölümünde Türkçe bilen ele­man var. Et alışverişiniz için tav­siye edilir. Hyatt Plaza-Web Sitesi için Tıklayın. Şubeler:

  • Hyatt Plaza Alış­ve­riş Merkezi

  • Air­port Road –Havaalanı Karşısı

  • Al-Nasr: Al Mir­qab Al Jadeed Street/Al Sadd bölgesi

Al Meera. Üstteki mar­ket­lere göre daha küçük çaplı, ancak aradığınız bir çok şeyi bulabileceğiniz bir mar­ket grubu.  Türk su markalarını burada bula­bi­lir­si­niz. Hayat, Pınar, Sırma, Erikli, Saka suları burada satılıyor. Manav bölümünde ürünler taze ve ucuz, Türkiye’den gelen meyve-sebzeye rastlamanız mümkün. Şubeler: Tıklayın

Avrupa/Amerika markalı gıda ürünlerini satan iki  market: Spin­neys ve Megamart

Spin­neys. Manav bölümü çok pahalı, tavsiye etmem. Ancak diğer kısımlarda  çok çeşitli ve diğer marketlerde bulamayacağınız ithal ürünler mev­cut.

  • The Mall alışveriş merkezi

  • The Pearl Qatar – Porto Ara­bia  – La Cro­is­sette 14.

  • İnşaat aşamasında:  The Pearl Qatar bölgesinde açılacak ikinci şubenin inşaatı sürüyor.

Mega­mart. Daha ziyade Avrupa, Amerika, Japon orijinli ürünleri satan bir mar­ket.  Manav bölümü çok pahalı, tavsiye etmem. Ancak diğer kısımlarda çok çeşitli ve diğer mar­ket­lerde bulamayacağınız ithal ürünler mevcut. Fırın (Bakery) bölümü başa­rılı. Bake­mart adlı firma işle­ti­yor. Özellikle Fattaya’yı  dene­me­nizi tav­siye ede­rim. Biz­deki lah­ma­cun görünümünde. Labneli, peynirli, ıspanaklı, kıymalı çeşitleri mevcut. Şubeler:

    • Cen­ter Alışveriş mer­kezi içi (Ramada Hotel yan tarafı)

      Harita: Tıklayın

    • Barwa Vil­lage Harita: Tıklayın

    • Mega­mart Exp­ress: Harita: Tıklayın

—————-

İNCİ

Pet­rol rezerv­le­ri­nin keş­fe­dil­me­sin­den önce Katar eko­no­misi balık­çı­lık ve inci avcı­lı­ğına bağlıymış. Ama 1939’da pet­rol ve gaz  rezerv­le­ri­nin keş­fiyle ülke­nin tüm eko­no­misi deği­şime uğramış.  Doğal gaz­dan zen­gin olduk­tan sonra Katarlılar balıkçılık ve inci işle­rini bırakmış ve zenginliğin/teknolojinin sefasını sürmeye başlamış.

İnci bul­mak için denize dalanların on binde bir şansı olduğunu bili­yor muy­du­nuz?  10000 adet isti­rid­ye­nin sadece biri­nin içinden inci çıkıyormuş.

Sanırım geçmişten gelen inci tarihçesinin etki­siyle inci fiyatlarının ucuz, en azından Türkiye’den ucuz olduğu bir gerçek. Türkiye’de sev­dik­le­ri­nize hedi­ye­lik eşya ola­rak ne götür­sem diye düşünüyorsanız  inci kolye almak güzel bir alternatif. Özellikle siyah inci benim favorim.

İnci almak için nereye git­me­li­yim diyorsanız, benim sürekli gittiğim pasajı tav­siye ede­rim. Yeri Old Souq bölgesinde, burası  Souq Waqıf’ın karsı tarafında döner cami civarında. Bu pasajda yaklaşık 15 adet dükkan var. Bunların bir kimsi inci satıyor, bir kısmı ise mücevher satıcısı.

İncinin gerçek mi sahte mi olduğunu anla­mak için bazı yöntemler var. Bunlardan birisi inci tanesini ateşe maruz bırakmak. Yanınızda çakmak oturup bir çakın bakalım, eğer inci yanmıyorsa gerçektir, sahteyse erir ya da yanar, üzerinde iz kalır. Diğer bir yöntem ise ısırmak. Isırdığınızda inci tane­sinde iz kalıyorsa gerçekmiş. Bu yöntemler benim de biri­le­rin­den duyup inci alırken denediğim bilgiler.

Bu dükkanlarda satılan inci­ler tatlı su ya da kültür  incisi. Denizden isti­rid­ye­ler­den bir bir toplanmış  inci almak istiyorsanız şimdiden söylemeliyim ki çok pahalı. Kültür inci­sin­den yapılmış bir kolye fiyatını, deniz inci­si­nin sadece bir ade­dine ödemeniz gerekiyor. Bir kol­yeyi oluşturmak için kaç inciye ihtiyaç var hesap edin, ora­dan toplam para çıkar.

MIA Park Pazarı  (Bazaar)

MIA Park ‚ İslami Eser­ler Müzesinin bahçesinde yer alan parkın adı.  Güzel ve kocaman bir park. Özellikle deniz kıyısında olması en sevdiğim tarafı. İçerisinde iki adet kafe mev­cut.  Denize karşı otu­rup Doha’nın gökdelenlerinden oluşan man­zara eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Bu parkta ayda bir kez pazar düzenleniyor. Her ayın ilk Cumar­tesi günü düzenlenen bu pazara bir şeyler sat­mak iste­yen her­kes katılabiliyor.  Katı­lım için bir ücret ödemeniz gerek­mi­yor. 100 civarı stand kuru­lu­yor.  Pazara katılmak için kayıt olduğunuz zaman size ücretsiz bir adet stand tah­sis ediliyor.

Başvuru için:   miaparkbazaar@qma.org.qa  adre­sine mail atınız.  Adınız, soyadınız, hangi ülkeden olduğunuz ve ne sat­mak istediğinizi yaza­rak pazara katılmak istediğinizi belir­ti­niz. Görevliler sizinle irti­bat kura­rak  pazar günü size ayrılacak masanın numarasını bildiriyorlar.

MIA Park Bazaar  Eylül-Nisan ayları arası her ayın ilk Cumar­tesi günü 12.00−19.00 saat­leri arasında ziyaretçilere açık .

Tarihi Çarşılar

Katar’da alışveriş deyince akla hemen alışveriş mer­kez­leri geliyor. Peki ya gele­nek­sel çarşılar?

Açık havada, sokakta gezer­ken girip bakacağınız, alışveriş yapacağınız dükkanlar.  Katar’da bu çarşıların genel adı Souq. Souq “Suk” diye okunuyor.

Şimdi bu çarşıları yani Souqları kısaca tanıtayım:

**Souq Waqıf…Katar’da en popüler mekan­lar­dan biri. Sosyalleşmek için gidi­len naçizane yerlerden. Özellikle havanın güzel yani serin olduğu zaman­larda ideal. (10–30 derece arası) Burası biz Türkler arasında İran Pazarı diye de biliniyor…

Mayıs 2012 ayı Time Out Doha der­gi­sinde Souq Waqıf hakkında detaylı bir tanıtım yazısı yayımlanmış.. Bunu siz­lerle de paylaşmak iste­rim. Bu yazı aslında sadece Souq Waqıf’dan değil, o bölgedeki tüm çarşılardan bahsetmiş.  Döner cami­nin bulunduğu taraf, tam bir alışveriş bölgesi. Time Out Doha için tıklayın

Bu yazıda bahsi geçen çarşılar aşağıda belir­til­miştir. Bu yer­le­rin hepsi Souq Waqıf civarında konumlanmıştır. Pasaj sek­linde ya da sokak üstünde mağaza ola­rak hiz­met vermektedirler.

**Souq Waqıf: Cafe, restoran, hediyelik alışveriş
**Fal­con Souq: Şahin
**Souq Al Deira: Kumaş
**Souq Nas­ser Bin Saif/ Souq Abdul­lah Al Sadah: Elektronik, cep tele­fonu
**Souq Al Asi­ery: Valiz, kumaş vs.
**Fili­pino Souq: Fili­pin­lerle ilgili her şey
**Souq Al Jabor : Hazır Giyim (Özellikle iç çamaşırı ve bebek kıyafetleri)

Marangoz

Katar mobilya  açısından biz­lere fazla seçenek sun­mu­yor. Ülkede iki tane büyük mobilya mağazası mev­cut‚ ihtiyaçlarınızı bu mağazalardan bulduysanız şanslısınız. Peki ya bulamadıysanız? O zaman bir marangoza ihtiyacınız var demektir. Ancak Katar’da iyi maran­goz bul­mak ayrı prob­lem.. O nedenle bu yazıda size denenmiş ve işin­den memnun kalınmış bir maran­goz­dan bahsedilecek.

10 yıldan fazla süre­dir Katar’da yaşa­yan Zuhal Hanım bu hika­ye­nin sahibi. Yaptırdığı dolabın sipariş aşamasından tes­lim alımına kadar olan süreci biz­lerle paylaştı.

Katar’da sipariş üzerine ahşap işleri yaptırmanın zorluğunu bile­rek yola çıktık, ancak özel ölçülerde bir dolaba ihtiyacımız olduğu için istediğimiz imalatı yaptırabileceğim bir atölye aradık. Daha önce döşeme işle­ri­mizi yapan tanıdığımız biri, Najma’daki dükkanlara sormamızı tav­siye etti ve 3–5 yere baktıktan sonra maran­goz Jatindra’ya ulaştık.

Dükkanında işin tanımını yaptıktan sonra (skeç çizip anlattık)  yerinde ölçü aldı ve fiyatlandırdı (mal­ze­meyi seçtik). Az pazarlık yaptık ve fiyatta anlaştık. Hazır satılan dolap­lara göre fiyatı biraz yüksek oldu, ancak kali­te­sin­den ve yapılan işten mem­nun kaldık. En önemlisi de 1 hafta sonra tes­lim edeceğini söyledi ve teslimatı & montajı söz verdiği günde yaptı. Tek sorun, İngi­liz­ce­si­nin biraz zayıf olması, tele­fonda iletişim prob­lem yaşanıyor, yüz yüze konuşmayı öneriyorum. Siparişte % 50 avans ödemesi yapılıyor, kalanı da teslim & montajda ödeniyor.

Maran­goz Temas Bilgileri: Mr. Jatindra Nath Al Harfa Showroom Shop No. 18, Souq Al Haraj-NAJMA Tel: 55 14 06 82

Prin­ter kar­tu­şu

Kar­tuş dol­durt­mak için size bir yer önerisi : Cart­ridge World. Avust­ralya mer­kezli, 25 ülkede 170’den fazla şubesi olan bir mağaza. Siyah kar­tusşları 25, Renk­li­leri ise 30 riyale dolduruyorlar . Detayli Bilgi : http://www.dasman.biz/dasmangroup_english/companies/cartridgeworld.htm

Bilgisayar

Katar, Türkiye’ye göre bil­gi­sa­yar fiyatlarında yaklaşık %20 daha hesaplı.. Bu konuda alışveriş yapabileceğiniz yer önerileri:

Sofi­tel: Katar’da bilgisayarın ken­disi ya da ilgili her türlü parça alımını en uygun fiyata bulabileceğiniz yer. Üç katlı bir bina, binanın üzerinde belir­gin SOFITEL yazısı yok, o nedenle bura­daki harita lin­kine tıklayarak kolayca yerini bula­bi­lir­si­niz. buraya tıklayın

Car­re­four: Katar’da  4 adet Car­re­four mağazası mev­cut. Bil­gi­sa­yar alımı için fiyat­lar uygun ve güvenilir bir adres..

  • Villag­gio Alışveriş Merkezi

  • Land­mark Alışveriş Merkezi

  • City Cen­ter Alışveriş Merkezi

  • Abu Hamur  Şubesi

E-Max: E-max’ın en büyük mağazası, Al Sadd bölgesindeki Cen­ter­po­int alışveriş mer­kezi içerisinde bulunuyor. Land­mark  ve Villag­gio Alışveriş Mer­kez­leri içerisinde ise küçük bir kioskta satış yapıyor. Bu kiosklar, bilgisayardan ziyade cep tele­fonu ve küçük elekt­ro­nik alet satışı yapıyor.


KIRTASİYE

Kalem, defter ve bilu­mum kırtasiye ihtiyaçlarınız için Katar’da gidebileceğiniz adresler. Kırtasiye İngilizcede “Sta­ti­onery” demek. Doha’da kırtasiye ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz mağazalar:

Sebze Meyve Hali

Sebze meyve almak için pazara git­meyi seven­ler­den­se­niz Katar’da da bunu yapabilirsi­niz. Sadece hiper­mar­ket­lerle sınırlı değilsiniz. Katar’da Doha’da bulu­nan sebze/meyve hali, pazar için doğru adres. Sebze/Meyve Hali, Katar’da Who­le­sale Mar­ket ola­rak biliniyor. Yer Tarifi: Salwa Road üzerinde Who­le­Sale Mar­ket Roun­da­bo­ut’un orada. http://wikimapia.org/847433/Wholesale-Market-Bulk-Fruits-and-Vegetable

Türk ürünleri ve ticarethaneleri bundan sonraki sayfada verilmiştir: TIKLAYIN

Sayın Nevin Öztürk’ün  http://www.qataract.com web sayfasından izni alınarak derlenmiştir. Bülent Pakman. Mart 2013

Katar ile ilgili yazılarımız:

Facebook Widgets

WP_000151

Bülent Pakman kimdir

2 Responses to Katar’da alışveriş

  1. mehmet dedi ki:

    ikinci el elektronik eşşa ların satıldığı bir yer varmış hiç öyle bir yere rastladınızmı peki

    Beğen

  2. Ozlem dedi ki:

    Katara gitmeden once yazinizi okudum.Alti gunluk tatilimi(sayenizde) tecrubeli bir sekilde bahsi gecen tum yerleri gezerek degerlendirdim.cook tesekkur ederim.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.