Çoğunluk Yönetimde Yok

Şİİ ÇOĞUNLUK

Bahreynli Şiilerin birçoğu, konut ve sağlık sektörüyle hükümet bürolarında iş bulmak konusunda ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını öne sürüyor. Bu konudaki memnuniyetsizlik 1990’lardan beri dile getiriliyor.

10 yıl önce yapılan yeni anayasa düzenlemesi ve parlamento seçimleri, Şii’lerin kaygılarını bastırdı. Ancak son yıllarda, Şii’lerin parlamentonun kısıtlı nüfuzundan rahatsız olması, gerginliği yeniden artırdı.

Şiilerin ana muhalefet grubu Wefaq, Ekim ayında yapılan seçimlerde, meclisteki 40 sandalyeden 18’ini kazandı. Wefaq, parlamentoda Sünni İslamcı gruplarla ve laik Waad partisiyle çatışma halinde.

Şii çoğunluk, hükümetin Bahreynli olmayan Araplara orduda mevki, ulusal güvenlik hizmetlerinde görev ve vatandaşlık vermeyi kesmesini istedi. Bu şekilde, ülkedeki demografik dengeyi korumak istiyor.

Güvenlik güçleriyle Şii protestocular arasında yaşanan çatışmalar, son bir yılda daha da arttı.

GENÇLERİN MUHALEFETİ

Bahreynli aktivistler, 14 Şubat’ta Bahreyn’in dört bir yanında barışçı gösterilere başlayacaklarını ve talepleri karşılanana dek gösterilere devam edeceklerini belirtti.

Aktivistler, Bahreyn’in idare ve yönetim sisteminde değişim ve reform yapılmasını istiyor.

Aktivistlerin başlıca talepleri şöyle:

–         2002’de hazırlanan anayasanın feshedilmesi,

–         Uzmanlar ve hem Şii hem de Sünni mezheplerden gelen katılımcıların oluşturacağı bir konseyle yeni anayasa yapılması,

–         Tüm siyasi suçluların ve aktivistlerin serbest bırakılması ve işkence iddialarının soruşturulması,

–         İfade özgürlüğünün sağlanması, gazetecilerin ceza mahkemelerinde yargılanmasının sonlanması ve internetin kısıtlanmasının sona ermesi,

–         Siyasete mal edilmeyen bağımsız bir yargı sistemi,

–         Yasadışı veya politik amaçlı Bahreyn vatandaşlığı elde edenlere yönelik soruşturma başlatılması.

KAYNAK:    http://www.hurriyet.com.tr/planet/17039640.asp?gid=286

SON GELİŞMELER

Bahreyn’in başkenti Manama’daki İnci Meydanı’nı Mısır’da direnişin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’na çevirmek isteyen muhaliflere 17.02.2011 şafak vakti polis müdahale etti. Zırhlı araçlarla çevrelenen meydana yapılan baskında 3 kişi öldü, 231 kişi yaralandı. Muhalefet ülkede onlarca insanın tutuklandığını ve 60 kişinin de kayıp olduğunu savundu.

Çoğunluğu Kral ve Sünni iktidara karşı ayaklanmış olan göstericiler, polis şiddeti karşısında 20 dakikada meydanı boşalttı. Geriye çöp ve derme çatma çadırlar kaldı. 40 kişilik parlamentoda ana Şii grubu oluşturan Vefak grubu, olayları protesto etmek için meclisten istifa etmeyi planladığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Bahreynli mevkidaşı Şeyh Halid ibn Ahmed el Halife’yi arayarak meydana düzenlenen baskından derin endişe duyduklarını belirterek ‘serinkanlılık’ çağrısında bulundu. Bu arada, 13 Mart’ta düzenlenmesi öngörülen Bahreyn GP2 Asia Series otomobil yarışı, yaşanan olaylar nedeniyle iptal edildi. Aynı pist, iptal edilen Formula 1 yarışlarına da evsahipliği ediyor.

Bu arada Şiilerin 2011 Şubatından beri süren gösterilerini bastıramayan Sünni monarşinin  polis ve ordusu  buldozerlerle gece yarısı köy köy dolaşarak protestocuların buluşma yerleri haline gelen camileri yıkıyor. Bu camiler arasında tarihi M.Ö. 2000’e dayanan Aali köyündeki 400 yıllık Emir Muhammed Braighi Camisi, Sitra’daki 100 yıllık Şeyh Aaabed Camisi ve Nuvaidrat’daki Mo’men Camisi de bulunuyor. Bir Aali sakini, hükümetin birkaç yıl önce Emir Muhammed Braighi Camisi’ni korumak için otoyol inşaatı planlarını değiştirdiğini söyledi.

Başkent Manama’da kraliyet ailesinden reform talebiyle başlayan gösterileri bastırmak için gizli mahkemelerde protestocular idam ediliyor, yaralıların tedavisini önlemek adına doktorlar tutuklanıyor, öğrenciler, öğretmenler ve muhalif politikacılar hapse atılıyor. Tek muhalif gazete kapatılırken gazeteciler tutuklanıyor. Buna rağmen isyan bastırılamazken, dün de aralarında muhalif liderlerinin bulunduğu 21 kişi daha hükümeti devirmeye çalışma suçuyla mahkemeye çıkarıldı.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.