Suudlu Kadınların İç Çamaşırı

Aşağıdaki haberlerin gerçeklerle hiçbir ilgisi yok. Güya Suudi kadınlar iç çamaşırlarını erkek satıcılardan almak istemiyorlarmış. Hiç ilgisi yok. Tam tersine erkek satıcılarla konuşmaya bayılıyorlar. Konu iç çamaşırı da olsa farketmiyor. Aşağıda okuyacağınız haberler Suudi erkeklerden kaynaklanmaktadır. Haberlerde yazılanları isteyenler erkeklerdir.

————————————————————————–

İç çamaşırı mağazalarında erkeklerin çalışmasından rahatsızlık duyan Suudi Arabistanlı kadınlar, mağazalarda kadınların çalışması için kampanya başlattı.

Suudi Arabistan’da yaşayan kadınlar, en mahrem alışveriş olarak gördükleri iç çamaşırı alışverişini, erkek satıcılarla yapmak istemiyor.

Sistemin değişmesini isteyen Suudi kadınlar, iç çamaşırı satan mağazalarda kadınların istihdam edilmesi için çağrıda bulundu.

Cidde’deki bir üniversitede ders veren ve Facebook’ta konuyla ilgili bir kampanya başlatan Reem Asaad, “Erkek satıcılarla istediğiniz çamaşırın bedenini, rengini ve istediğiniz modeli konuşmak zorunda kalıyorsunuz. Hiç kimse bu konuşmayı bırakın bir erkekle yapmayı, bir yabancıyla bile yapmak istemez” diye konuştu.

Kampanyayı destekleyen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Rana Jad da, kadınların bu durumdan rahatsız olduğunu ve bu durumun Suudi kültürüne ters olduğunu belirtti.

2006’da kadın ürünleri satan mağazalarda kadınların çalışmasını öngören yasa, zaten erkek nüfusun yüzde 13’ünün işsiz olduğu ülkede tam olarak uygulanamıyor.

Alıntı:http://www.kadinmag.com/tag/magaza 26.02.2009

Tamamı erkeklerden oluşan satış elemanlarıyla dolu iç çamaşırı dükkânlarında cebelleşmekten bıkan Suudi kadınlar, kadın satış elemanı istihdam edilmeye başlanana dek iç çamaşırı dükkânlarını boykot etme kararı aldı. Kadının sosyal hayattaki yerinin katı kurallarla kısıtlandığı ülkede, iç çamaşırı satıcısı olarak bile sadece erkeklerin çalışabilmesi, bir yandan da ülkedeki düzenin kendi mantığına da ters düşen ironik bir durum…

Ülkede kadınlara, erkeklerle bir arada bulunmamaları gerektiği düşünülerek satış elemanı olma izni verilmiyor. Ama bu durum da iç çamaşırı mağazalarının kadınlarla sutyen ölçüleri ya da tangalar hakkında konuşup doğru ölçüyü bulmaya çalışan erkek satıcılarla dolması anlamına geliyor. Sonuç satıcılar, kadın müşteriler ve onlara eşlik eden erkekler için de sıkıntı dolu dakikalar yaratıyor.

Huda Batterjee geçen seneki düğününden önce, sorunu iç çamaşırı alışverişini yurtdışında, Dubai’de yaparak çözmüş. “Suudi Arabistan’da iç çamaşırı alışverişi yaparken satıcı adam bana ‘Bu size uymaz’ dediğinde kendimi çok kötü hissediyorum. Bana neden o gözle bakıyor ki?” diye anlatıyor rahatsızlığını Batterjee.

Heba el-Akki de boykotu destekleyen kadınlardan. “Bir mağazaya giriyorum, hızlıca birkaç parçayı çantama atıp çıkıyorum, illegal bir şeyler alıyormuş gibiyim” diyor.

Riyad’daki bir alışveriş merkezinin içindeki bir iç çamaşırı mağazasında çalışan erkekler de, mağazada kadın eleman çalışması gerektiğinden yana. Avrupa ve ABD’de bile iç çamaşırı satıcılarının kadınlar olduğunu hatırlatıyorlar. Dün başlayan boykotun organizatörleri, kadınlardan sadece, çok az sayıda olan, kadınların çalıştığı iç çamaşırı mağazalarından alışveriş yapmalarını istiyor.

Alıntı:http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=928222&Date=27.03.2009&CategoryID=96 27/03/2009

Sonunda birileri nihayet uyanmış. 2012 başından itibaren kadın iç çamaşırı satan dükkanlarda sadece kadınların satış yapmasına ve erkek müşterilerin buralara girememesine karar verilmiş ve uygulama başlamış.

Bülent Pakman, Nisan 2010

Suudi Arabistan ile ilgili günlükler

Twitter Widgets Facebook Widgets

OLYMPUS DIGITAL CAMERABülent Pakman kimdir   https://bpakman.wordpress.com/pakman/

1 Responses to Suudlu Kadınların İç Çamaşırı

  1. Geri bildirim: Suudi prens muhaliflere katıldı | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.