Suudlaştırma

Suudlaştırma (Saudization)

2010 rakamlarıyla 27.1 milyon toplam nüfusa sahip, bunun 8.4 milyonu yabancı olan Suudi Arabistan’da işsizlik oranı 2007 de erkeklerde % 9, kadınlarda % 28 olunca kraliyet eğitim yoluyla işsizliği azaltmaya karar verdi. Daha önce 1990 da uygulamaya konmuş olunan işgücünü Suudlaştırma (Saudization) politikası çerçevesinde çalışanların Suudlulardan oluşma oranı % 30’a çıkarıldı. Ancak bu fiiliyatta % 10 dan ileriye gidemedi. Bunun üzerine 10 Eylül 2011 den itibaren uygulanmak üzere “Nitakat” adı verilen yeni bir yöntem benimsendi. İş kategorileri 164’e ayrıldı. Herbirinin çalıştırması gereken Suudlu oranı tesbit edildi. Buna uymayan Suudi şirketleri kırmızı, sarı, yeşil ve üstün şeklinde kategorize edildi. Suudizasyona uyanlar mükafatlandırılacak, uymayanlar cezalandırılacak. Kırmızı ve sarı şirketler olarak adlandırılanlar tesbit edilen kota altında Suudlu çalıştıranlar olacak olup bunların yeni yabancı işgücü vizesi alabilmesi ve mevcut yabancı işçilerin oturumlarını (ikame) uzatabilmesi riski doğacak. Kırmızı şirketler 27 Kasım 2011 e kadar durumlarını düzeltmedikleri takdirde yeni vize kotası alamayacaklar, eskilerini uzatamayacaklar, sarı şirketler ise yeni vize kotası alabilecekler ama sadece 2011 itibarıyla 6 yıldan az bir süredir çalışmakta olan elemanlarının çalışma izinleri uzatılacak.

Suudluların taban ücreti 4000 SR (1066 $). İş etikleri olmadığı ve eğitimsizlik, kalifikasyonsuzluk, deneyimsizlikleri açısından çoğu beş para etmez, yabancı şirketlerin uzun çalışma saatleri onlara hiçbir şekilde uygun değil, bu yüzden pasaport ve diğer devlet dairelerinde iş takibi dışında pek çalışmıyorlar, çalıştırılmıyorlar bankamatik elemanları olarak nitelendiriliyorlar. Şirketin kendilerini istihdam etmek zorunda olduklarını bilerek ayda bir gelip maaşlarını alıyorlar, başka bir halt etmiyorlar.  Canları istediği zaman, habersiz işi bırakıp gidiyorlar, sözleşmeye uymayı akıllarından geçirmiyorlar.

Bülent Pakman, Eylül 2011. Aktif link vererek alıntılanabilir.

Twitter Widgets

Bülent Pakman kimdir  IMG_2654https://bpakman.wordpress.com

2 Responses to Suudlaştırma

  1. Geri bildirim: Suudi prens muhaliflere katıldı | Pakman World

  2. Geri bildirim: Suudi prenseslerden özgürlük çağrısı | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.