Her şey namaza göre

Suudi  Arabistan’da namaz saatlerinde hayat durmaktadır. İşyerleri, dükkanlar, marketler, mağazalar ezan okunmasından itibaren, hatta kalabalık olanlar kalabalığa göre 10-20-30 dakika önce kapanmakta, ezan okunduktan sonra yaklaşık yarım saat süresince kapalı kalmaktadırlar. Bu ülkede yaşamak için o yörenin namaz saatlerini çok iyi bilmek gerekir. Örneğin uzun yolda ya benzinsiz kalırsınız ya da yarım saat pompacıyı beklersiniz. Namaz saatleri için bkz kaynak Suudi Arabistan’da ilk işiniz olarak bu sayfaya bakıp zamanları not edin.

Bir alışveriş merkezi (mall) food courtunda yani yemek kısmında ezandan önce yemeğinizi almışsanız, ortak alanda bir masa bulur oturur yersiniz, hiç olmazsa buna kimse birşey demez. Aynı şekilde Mall’da (AVM) etrafı açık bir bir cafede otururken ezan okunursa oturmaya devam edebilirsiniz, siparişinizi almışsanız yer içersiniz. Kapalı restoran cafelerde ise dışardan görünmüyorsanız içerde oturmanıza bir şey demezler. Ancak namaz süresince servis yapılmaz. Dışardan görünen yerlerde (Mc Donalds gibi) ezandan bir süre önce servis verilmez ki içerisi boşalsın diye. Buralarda namaz süresince kapılar kilitlenir.

Namaz saatlerinde açık olanın bir istisnası vardır. Oturarak yemek yenilen ya da “mall”ların food courtlarındaki lokantalar Ramazanda iftardan az önce açılır ve yatsı namazına kadar açık kalırlar. Akşam ezanı süresince kapanmazlar, böylece herkes orucunu açar. Paket servis yapanlar, hem oturarak yemek yenen ve aynı zamanda paket servis yapanlar ise Ramazanda ikindin namazından sonra ya da iftardan en az 1 saat önce açılırlar ve iftara kadar sadece “take away” yani paket yiyecek verirler.  Bir istisna daha dışarıdan soyutlanmış Compoundların (yani sitelerin) market ve lokantaları bu kısıtlamalara tabi değildir. İsterlerse namaz saatlerinde ve Ramazan’da sabahtan akşama kadar açık olurlar.

Hafta sonu tatili Perşembe, Cuma günüdür (Bahreyn ve Kuveyt’te Cuma-Cumartesi. 2013’de Suudi Arabistan’da da Cuma Cumartesi oldu). Bazı özel kuruluşlar Perşembe yarım gün veya tam gün çalışabilmektedirler. Alışveriş merkezleri Perşembe günleri daha fazla saat açık kalmaktadırlar.

Cuma namaz saatinde yani Cuma sabah saat 10.30 dan yaklaşık 14.00 e kadar her yer kapalıdır. Namaz saatlerinde  Ülkenin doğusu ile batısı arasında 45 dakika fark olabilmektedir.

Hafta içi çalışma saatleri kamu dairelerinde sabah saat 07:30 veya 8.00 de başlar, yaklaşık ikindi namazı öncesi biter. Ancak buralarda her saat herkes olmayabilir. Arap şirketleri sabah 8.00 veya 9.00 da başlar genelde öğle namazı öncesinden ikindi namazı sonrasına kadar kapalı olurlar. İkindi namazından sonra açıp akşam namazına kadar hatta geç saatlere kadar açık olanlar olur. Bazıları ve yabancı şirketler, uluslararası şirketler ise sabah 8.00 den akşam 17.00 ye 18.00 e kadar açık olurlar.

Alışveriş yerleri, dükkanlar, mağazalar genelde sabah 10.00 dan öğle namazına kadar, ikindin namazı sonundan gece saat 22.00 ye 23.00 e kadar açık olurlar. Tabi namaz sırası dışında. Marketler sabah 9.00 dan gece 22-23 e kadar açık olurlar tabi namaz sırasında yarım saat kapanırlar. Bazı marketler 24 saat açıktır. Bazı eczaneler, namaz sırası dışında sabah 7.00 den gece sabah namazına kadar açık olabilirler yani namaz ve sabah namazı ile saat 7.00 arası dışında sürekli açık olabilirler.

Ramazanda çalışma saatleri yasal olarak 2 saat daha azdır. Hiper marketler ile bazı dükkan ve mağazaların çok azı sabah öğle namazına kadar açar, daha çok  gündüz ikindi namazından sonra açarlar akşam iftardan yarım saat ya da bir saat önce kapanırlar. İstisnası paket servis yapan lokantalardır. Dükkan ve mağazalar Ramazanda yatsı namazından sahura kadar açıktırlar. Lokantalar da öyle.

Ramazanda açıkta bir şey yiyip içmenin cezası hapistir. Dışarıdan soyutlanmış Compoundlarda (yani sitelerde) ise her şey serbesttir. Hatta varsa lokantaları bile bütün gün (ya da normal açık olduğu saatlerde) açıktır.

Dini bayramlarda resmi tatil 9 günü bulabilir. Bazıları, özellikle yabancılar ve Suudlu olmayan Araplar izin ve tatillerini de buna eklerler. Ramazan ve Bayram başlangıcı gece saat 21.00 sularında hilalin görünmesiyle belli olur ve TV de ilan edilir. Buna göre bir gün önce ya da sonra olabilir.

Lokantalarda, cafelerde “single section” yani bekarlar bölümü, “family section” yani aile bölümü (bizde ki “yukarda aile salonumuz vardır” gibi) bulunur. Family Section yoksa kadınlar içeriye sipariş için bile alınmayabilirler. Örneğin eşimi Cidde’de Baik denilen sandöviççiye Family Sectionumuz yok diye benim yanımda dahi almadılar. Kadınlar genelde isteseler de, yanlarında kocaları olsa bile Single’s Sectionda oturamazlar. Malların food courtları buna istisnadır. Orada pek ses çıkarmıyorlar. Sadece oturma değil self service lokanta ve cafelerin sipariş kasalarında, mağazaların ödeme kasalarında da bu cinsiyet ayrımı vardır. Single kasasına gelen kadınlar kasiyer tarafından sert şekilde uyarılabilir.

Bülent Pakman Ağustos 2009.  İzin alınmadan ve aktif link verilmeden kısmen veya tamamen alıntılanamaz.

kasa

Suudi Arabistan ile ilgili günlükler

Facebook Widgets

Abu Dhabi 2013Bülent Pakman kimdir?

7 Responses to Her şey namaza göre

  1. Geri bildirim: Her Şey Namaza Göre « Pakman World

  2. Geri bildirim: Suudi Arabistan « Pakman World

  3. Can Değirmenci dedi ki:

    Evet, ben de ilk geldiğimde cok sasırmıstım. Bir de surekli selaya yakalanıyordum sonunda Diyanet İşlerinin sayfasından imsakiye cıktısı alarak sorunumu cozmustum ..

    Beğen

  4. Geri bildirim: Ruh Güzeli « Pakman World

  5. Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
    ekliycegim.

    Beğen

  6. Geri bildirim: Suudi prens muhaliflere katıldı | Pakman World

  7. Geri bildirim: Suudi prenseslerden özgürlük çağrısı | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.