Azerbaycan Topraklarının İşgali

ÖNCEKİ YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN: GİRİŞ VE KAYNAKLAR

ERMENİSTAN’IN AZERBAYCAN TOPRAKLARINI  İŞGALİ

Dağlık (Yukarı) Karabağ sorunu bölgede yaşayan Ermenilerin 1988 de tek taraflı olarak yaptıkları referandum sonucu bağımsızlık kararı almalarıyla başladı. O tarihte Dağlık Karabağ Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetine bağlı bir özerk bölgeydi. Mayıs 1989’da yoğunlaşan saldırılar sonucu Dağlık Karabağ’daki tüm Azeriler Karabağ’dan göçe zorlandılar. 30 Kasım 1989’da Ermenistan Meclisi Dağlık Karabağ’ı ilhak kararı aldı. Bölgedeki karışıklıkları önlemek için gönderilen Sovyet Ordusu bölücü saldırıları önlemek yerine 20 Ocak 1990 da Bakü’de katliam yaptı. BAKINIZ bu konudaki geniş açıklamalarımız:https://bpakman.wordpress.com/dunya/baku-2010-fotograflar/baku-katliami/

Azerbaycan Hükümeti 26 Kasım 1991 de Dağlık Karabağ’ın özerklik statüsünü kaldırdı. Ermenistan’ın bağımsızlık ilanıyla yeni kurulan ordusu 1991 de Dağlık Karabağ’a girdi ve İşgal edilen Laçin koridoru ile Karabağ ile Ermenistan arasında kara bağlantısı kurulmuş oldu.

Ermenistan ordusu 18 Şubat 1992’de Hocavend’i işgal etti. 25-26 Şubat 1992 tarihinde Dağlık Karabağ’ın Hocalı kentini işgal ederken insanlık dışı katliam yaptı 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere 613 Azeri’yi katletti (BAKINIZ bu konudaki geniş açıklamalar :HOCALI SOYKIRIMI).

Ermenistan ordusu 8 Mayıs 1992 de Suşa’ya büyük bir saldırı düzenledi. 2 gün süren çatışmalar sonucunda, Ermenistan ordusu savaştaki ilk kayda değer zaferi kazandı. Bu savaşta Azerilere Şamil Basayev komutasındaki Çeçen direnişçiler ile Türkiye’den de Yusuf Ziya Arpacık komutasında bin tabur gönüllünün “Rüzgar Birliği” adıyla destek oldukları açıklandı.

Ermenistan silahlı kuvvetleri; 18 Mayıs 1992’de Laçin’i, 4 Nisan 1993’de Kelbecer’i, 23 Temmuz 1993’te Ağdam’ı, 24 Ağustos 1993’te Fuzuli, 27 Ekim 1993’te Zengilan’ı, 26 Ağustos 1993’te Cebrayil’i, 31 Ağustos 1993’te Gubadlı’yı işgal ettiler.

5 Mayıs 1994 de Bişkek’de taraflar arasında ateşkes anlaşması imzalandı. Ateşkese kadar Karabağ’dan başka yedi Azerbaycan rayonu (il düzeyinde idari bölge – İng. region) daha Ermenistan tarafından işgal edildi. Hem Ermenistan’da hem de Azerbaycan topraklarında yaşamakta olup saldırılardan kaçan 1 milyona yakın Azeri halk Bakü ve Azerbaycan’ın diğer rayonlarına göç etti. Buna karşılık Azerbaycan’dan Ermenistan ve Karabağ’a 230 000 Ermeni göç etti. Ermenistan’ın bağımsızlığını 16 Aralık 1991 de tanıyan ancak diplomatik ilişki kurmayan Türkiye Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgali üzerine Azerbaycan ile dayanışma nedeniyle Ermenistan sınır kapısını 1993 de kapattı.

Azerbaycan topraklarının yaklaşık beşte biri üzerindeki Ermeni işgali halen sürmektedir.

DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN: ABD’NİN DEVREYE GİRİŞİ

YARARLANILAN KAYNAKLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Bülent Pakman Ekim 2010. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden yayımlanamaz, kısmen, tamamen alıntılanamaz.

Azerbaycan’da Kimlik ve Dil

Azeri diye bir millet var mı?

YANLIŞ: Türkiye’de Azerbaycan Türklerine “Azeri”, konuştukları dile “Azerice” denmektedir.  Azerbaycan resmi politikasında bu tanımlar  “Azerbaycan Halkı”, “Azerbaycanlı” ve “Azerbaycan’ca”, “Azerbaycan Dili” şeklindedir. Bunlar külliyen yanlıştır.

1. Azerbaycan bir coğrafya ismidir, millet değil, Ayrıca soyu bilinen, kendine has dili olan halklar coğrafi adlarla kimliklendirilemezler. 
2. Azeriler İran’da yaşayan küçük bir etnik topluluktur. Azeri sözcüğü, ilk defa olarak, tarihin en azılı Türk düşmanı Stalin, daha sonra ise hasta beyinli İran-Fars şovenistleri tarafından, Azerbaycanlıların Türklük şuurunu yok etmek, unutturmak için uydurulan sahte bir kimliktir. Eğer Ruslar, Çarlık ve Sovyet dönemlerinde Allah korusun Anadolu ya hakim olsalardı, orada da benzeri şekilde Egeli, Karadenizli ve İzmirli diye uyduruk milletler ve kimlikle yaratmaya çalışırlardı.

DOĞRU:  “Azerbaycan Türkleri” ve “Azerbaycan Türkçesi”.

Azerbaycanlılar Türk müdür?

Kurtlar olur çobanların koyunu
İtten öğrenirse, kendi soyunu
“Azerilik” komunizmin oyunu
Azeri değiliz, Türk oğlu Türk’üz!

Bahtiyar VAHAPZADE

Azerbaycanlılar Türktür dilleri Türkçedir

Arama motorlarında bulunabilmesini kolaylaştırmak için yazılarımızda arada Azerice ve Azeri kelimeleri kullanılmaktadır.

Azerbaycan’da Türk milleti vardır, dilleri Türk dilidir

Facebook Widgets

IMG_2654

 

Bülent Pakman kimdir? 

AZERBAYCAN GÜNLÜKLERİ

5 Responses to Azerbaycan Topraklarının İşgali

  1. varamm dedi ki:

    Selam.Teşekkürler Azerbaycanı gerçek tarihi,muziklerini sitenizde paylaşdığınız için ..Türk Türke,tüm Türke destek!

    Beğen

  2. varamm dedi ki:

    Selam ..Teşekkürler..Azerbaycani,Gerçek Tarihini,muziklerini sitenizde paylaşdığınız için..Türk Türke Tüm Türke Destek..

    Beğen

  3. Geri bildirim: Milli Mücadelenin başlarında Kızıl Ordunun Azerbaycan’a girişi | Pakman World

  4. Geri bildirim: Mustafa Kemal Azerbaycan’ı sattı mı? | Pakman World

  5. Geri bildirim: Başından günümüze Türkiye – Amerika ilişkileri | Pakman World

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.