Küçük yaşta evlilik ve din

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Dini Kavramlar Sözlüğü sayfasının “Buluğ” ve “Nikah” bölümlerinde: İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı… kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Buluğ, kişinin dinen mükellef sayılıp, yetişkin insan statüsünü kazandığı dönemdir. Böylece, …cezâî, malî ve hukukî yükümlülüklere ehil olur…Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkün olmakla…  ifadeleri yer alıyor.

İslam hukukçuları bunu böyle belirlemişler deyince, üstelik bunu Diyanet deyince ülkemizde akan sular duruyor.

Diyanet istediği kadar küçük yaşta evlilik hakkında Başkanlığımız şurada, burada şöyle yapmıştır, böyle etmiştir desin. İslam Hukukçularının verdiği fetva ortada ve Diyanet’in sayfasında. Diyanet bilerek ya da bilmeyerek buluğ yaşı ile rüşd yani evlenmeye uygunluk arasındaki farkı belirtmeyince buluğa erişmiş olan yaşı ne olursa olsun evlenebileceğine ilişkin fetva vermiş olmaktadır.

Küçük yaşta evliliğin psikolojik ve fizyolojik büyük sakıncaları bulunmaktadır. Uzmanlara göre erken yaşta evlilik kesinlikle ağır travmalara ve kalıcı psikolojik rahatsızlıklara neden oluyor.

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Başkanı Dr. Cem Keçe’ye göre: Erken yaşta yapılan evlilikler özellikle kız çocuklarının toplumdaki eşitsiz konumunu pekiştirmekte ve hayat tercihlerini azaltmaktadır. Ruhsal ve bedensel gelişimini henüz tamamlamamış, kendi yaşamının iplerini eline henüz alamamış, haklarını bilmeyen yüzlerce genç kız, ya kendi istekleri ile ya da ailelerinin zorlaması ile evlenmektedir. Toplumun erken yaştaki evlilikler için nedenleri veya mazeretleri her zaman mevcuttur. Bazen yoksulluktan kurtulma isteği, bazen yalnızca bir aidiyet arayışı, bazen mevcut durumda kurtulup daha iyi görülene koşma, bazen köle gibi satılma, bazen “Evde kalırsın, yaşın geçerse kimse seni almaz” gibi yüz yıl öncesinden getirilip halen terk edilemeyen baskılar, bazen bir aşk, bazen de kendini ifade etme isteği, küçük yaşta evliliklerin nedenleri arasındadır. Ülkemizde evlilikler genellikle bir maharet, bir başarı veya bir yetişkinlik hareketi gibi algılanır ve çiftler kararlarını özgürce verirler. Ancak bazen bunun olmadığı evliliklerde olur. Bazen 13–15 yaş arasındaki genç kızlar aileleri tarafından zorla evlendirilmeye çalışılır, bazen de özentiyle genç kızlar evlenmek isterler ve aileleri evliliklerine onay vermediği için evden kaçarlar ve evlendirilmek zorunda kalırlar. Her ne sebeple olursa olsun, erken yaşta yapılan evlilikler yanlıştır. Çünkü halen genç kız olan bu bireyler biyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimlerini tamamlamamıştır. Bununla birlikte erken yaşta yaşanan evliliklerde erken hamilelikler sıktır, daha kadın olmadan anne olan bireyler yaşam evrelerini sağlıklı geçirip, sağlıklı bir kişilik yapısı geliştiremezler ve evlilik ilişkilerinde çözümleyici yaklaşımlar gösteremezler. Kendi ergenlik sorunlarını halletmeden önce ebeveyn olan bu tip ailelerin çocukları da sorunlu kişilik yapısına sahip olabilmektedir.

CİSED Genel Sekreteri Psikolog Serap Güngör’e göre: Küçük yaşta evliliğin çiftler için travmadan başka bir anlamı yok. Henüz gelişimini tamamlamamış gençlerin evliliğin getirdiği ağır sorumlulukları yüklenmesinin psikolojik travmaların ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Erken yaşta yapılan evliliklerde pişmanlık, öfke, özlem, hayal kırıklığı gibi duygular yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Erken evliliklerde ortaya çıkan sorunlar arasında en çok depresyon, kaygı bozuklukları, fobik problemler, güven problemleri, sağlık ile ilgili problemler ve intihar girişimleri bulunmaktadır. Erken yaş evlilikler erken gebelik ve doğumlara yol açabilmektedir. Fiziksel gelişimini ve ruhsal olgunlaşmasını tamamlayamamış gençler erkenden evlendiklerinde, gebelik ve doğumlarda anne veya çocuğun ölümüne, çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlayamamalarına neden olabilmektedirler. Ayrıca, erken yaş evliliklerinde aile içi sorunlar daha fazla görülmekte, çocuk bakımı ve çocuğu büyütme noktasında çift yeterli bir olgunlukta olamadığından ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Aile içi şiddet ve evlilikten mutlu olamamaları, kadında ve erkekte psikolojik sorunların görülmesine yol açabilmektedir. Bu tür evlilikler kadın için katlanılması gereken bir durum, erkek içinse mutluluğu dışarıda aramak için bir bahane olabilmektedir. Genç karı koca arasındaki sorunlar ailelerini de etkilemekte, aile ve eşler arasında kavgalara, kıskançlıklara, şiddete neden olmaktadır. Bu durum yıpranmış ailelere, mutsuz çiftlere, ortada kalmış ve psikolojik sorunlarla büyüyen çocuklara yol açmaktadır.”

Jinekolog Operatör Dr. Kağan Kocatepe’ye göre: 18 yaşından önce yaşanan bir gebelik, gebelikte ortaya çıkması muhtemel bazı normal dışı durumların riskini artırmaktadır. Bu açıdan 15-18 yaşlar arasında bu risk nispeten kabul edilebilir oranlarda artmasına karşın, özellikle 15 yaş ve altında olan genç kızın henüz doğurganlık açısından tam olgunlaşmamış olması nedeniyle bazı risklerin bariz olarak yüksek seyrettiği gözlenir. 15 yaş ve altında yaşanan gebeliklerde temel sorun kadının henüz anatomik ve fizyolojik olarak olgunlaşmamış olmasıdır. Yapılan araştırmalar erken yaşlarda yaşanan gebeliklerde başta preeklampsi ve erken ve/veya düşük tartılı bebek doğumu olmak üzere anemi (kansızlık), doğum eyleminin yavaş seyretmesi, baş-pelvis uygunsuzluğu (“çatı darlığı”), doğum sonrası kanama, yenidoğan ölümü risklerinde belirgin artış olduğunu göstermektedir.

Efendim ne yapalım din böyle diyor, Diyanet de dine göre açıklama yapıyor diyenler var. Kur’an ergenliğin ne zaman başladığını açıklar, evliliği ise ergenliğe değil reşit olmaya bağlar. Küçük yaşta evlenmeye cevaz veren din örfüdür (geleneğidir). Bu konudaki ayrıntılı araştırmamızı OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN.

Bu arada kimileri “Efendim din bu değildir, bu uydurulmuş dinde vardır” falan diyebilir.
Kim ne derse desin gördüğümüz, yaşadığımız din budur. Bunun dışında başka bir din varsa nerede yaşanıyor gösterin.

Kaynaklar:

Diyanet İşleri Başkanlığı. Dini Kavramlar Sözlüğü http://www.diyanet.gov.tr/dinikavramlar/

İslam çocukların evlenmesine izin mi veriyor? Bülent Pakman. Kasım 2009. https://bpakman.wordpress.com/inanc-dunyasi/dininanc/islam-ve-peygambere-kufurler/hz-aysenin-yasi/     

Genç yaşta annelik. Jinekolog Operatör Dr. Kağan Kocatepe  http://gebelik.org/dosyalar/gya.html

Küçük evlilik büyük sorun http://www.milliyet.com.tr/-kucuk–evlilik-buyuk-sorun–pembenar-detay-ruhsagligi-1466084/

Prof. Yaşar Nuri Öztürk Hürriyet Gazetesi . 7 Kasım 2008Hz. Âişe Peygamberimizle kaç yaşında evlendi?

Kur’an ve Geleneğe Göre Küçüklerin Evlendirilmesi http://www.suleymaniyevakfi.org/kutsanan-gelenek-ve-kuran/kuran-ve-gelenege-gore-kucuklerin-evlendirilmesi.html

İslam çocuk yaşta evliliği yasaklar. Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır. Milliyet 30.7.2013http://www.milliyet.com.tr/islam-cocuk-yasta-evliligi-yasaklar/gundem/detay/1743292/default.htm

Bülent Pakman, Ocak 2018.   İzin alınmadan ve aktif link verilmeden kısmen veya tamamen alıntılanamaz.

IMG_2654Bülent Pakman kimdir?

About bpakman

İnşaat Yüksek Mühendisi, evli.
Bu yazı Uncategorized içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Responses to Küçük yaşta evlilik ve din

  1. osman takiþ dedi ki:

    Android’de Yahoo Postadan gönderildi

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.