Suudi Arabistan’da Kadının adı

Araplar hakkında yalan yanlış bilgilerimiz vardır. Bir kere her Arap ülkesinin kendine özgü kuralları vardır. Bunlar farklılıklar gösterebilir. Ama ortak yanları şu. Erkek egemen bir toplum, başörtüsünü fırsat bilip, Kur’an’ı kasden yanlış, kendine göre yorumlayıp kadın haklarını olabildiğince kısıtlanmış hatta bazı yerlerde tamamen kısıtlamışlar.  Gidip görmeden orada yaşamadan anlatılanlara bakarak bunları anlamak, hayal etmek zor. Örneğin bizim gazetelerde Suudi Arabistan ile ilgili bir yazıda para birimi yanlış şekilde Dinar olarak geçebilir.

Gelelim gerçeklere. Suud’da çarşılarda gezerken bir zaman sonra insanın ruhu kararmaya başlıyor. Zira bütün kadınlar kapkara, kimisi çarşaflı, kimisi peçeli. Yüzünü açan da bazan oluyor ama başını açan asla. Yabancıların hepsi de mecburen siyah renkte “abaye” denilen uzun pelerin/sabahlık benzeri bir giysi giyiyor ve batılılar dışında başını siyah başörtüsüyle örtüyorlar.

AbayeEşim başı açık gezerken bir kez Mutawwa (latin harflerine çevirirken Mutavva veya Mutawa da yazılabilir) yani dini polisten ihtar almış. “Cover, cover, Allah Allah” diye. Bir kez de beraber gezerken Mutawwa yanıma gelip bana ihtar ediyor. Kadının yanında kocası varsa onu adamdan saymayıp kocayı muhatab alıyorlar. Zira burada kadının adı yok. Daha geniş bilgiler: Mutawwa

İnsan düşünmeden edemiyor, acaba çirkin olanların örtünmeleri işlerine mi geliyor diye. Kimler mi yüzünü açan? Küçük bir azınlık. Burada kadın denize giremiyor. Otel havuzlarına giremiyor. Nikahlı olmadan ya da oğlu, babası, kardeşi dışında  bir erkekle gezemiyor, arabada kamusal alanda oturamıyor. Yalnız seyahat edemiyor. Ayrıca kuyruklarda, kasalarda bankalarda vb yerleri ayrı ama öncelikli. Suudlu kadınlar, kadın hastanesinde hemşirelik, kızlar okulunda öğetmenlik gibi birkaç meslek dışında çalışamıyor, kendi işini asla kuramıyor. Yeni yeni bankaların kadın müşterilerine ait bölümlerinde çalışmaya başladılar. Yabancı kadınlar da ancak hemşirelik, hizmetçilik (maid) gibi çok az işte çalışabiliyor. Kadın sekreter yasak.  Yabancı kadınlara ticari, iş kadını vizesi vermiyorlar, verseler de yalvar, yakar, son derecede istisnai oluyor, yanında kocası varsa, ya da isim yapmış bir iş kadını ise gibi. Kadın tek başına gelirse havaalanında kocası karşılamadan içeriye giremiyor. Tüm lokanta, cafelerde bekar-erkek ve kadın-aile bölümü ayrı. Kadın istese de bekar bölümünde oturamıyor, bekarlara ait tezgahtan sipariş bile veremiyor. Erkekler kendi mahrem aileleri dışında kadınların elini sıkmak şöyle dursun karşılarına alıp konuşamıyorlar, zaten kadın da erkeklerle konuşamıyor. Ama biraz cesaretli kadınlar yabancı bir çift gördükleri zaman önce kadınla konuşmaya başlayıp sonra da erkekle de konuşmaya can atıyorlar.

Dhahran’daki Aramco kadınların ender çalışabildikleri yerlerden biri. İmtiyazlı ve Suudi Arabistan şartlarında modern bir yer. Bir gün işimiz düşüyor, Şirketin Hintli elemanıyla gidiyoruz. Benim işim bitiyor ama Hintli’nin de ayrıca işi var, bizim içeri girmemiz ancak refakatçi eşliğinde mümkün olduğundan resepsiyonda bekliyoruz, cepten Suudlu bir bayanı arıyor. Kız biraz sonra geliyor. Peçeli sadece gözleri görünüyor. Narin yapılı, makyajlı gözleri çok güzel. Yanımdaki Hintli ile İngilizce konuşuyorlar, ben de nezaketen dinliyorum. Ancak kız konuşurken gözü bende, sürekli bana hitap ediyor ancak konuyu bilmediğimden lafa giremiyorum.

Suudlu erkeklerle evli olan Türk bayanların dediğine göre Suudlu kızlar Türk erkekleri ile evlenmeye can atarlarmış. Böylece oradan kurtulma şansları doğuyor. Bilindiği gibi Suudlu kızların gayrı müslim erkeklerle evlenmeleri yasak. Başka bir Arapla evlenseler de fazla bir şey değişmeyecek. O nedenle Türk erkekler tek seçenekleri. Ancak bunu yapabilecek şansı olan Suudlu kız sayısı da yok denecek kadar az. Ayrıca burası evli çiftlerin birbirlerini nikahtan sonra görebildikleri bir ülke. Olsa olsa dış dünya ile az da olsa bağlantı kurabilenler böyle bir şansa sahip olabilir.

Kadın erkek ayırımı belli olsun diye Suudlu erkekler beyaz, kadınlar siyah giyiyor. Entari giyen diğer Arap erkekler ve tüm yabancı kadınlar da buna uyuyor. sokak

Mekke ve Medine kısa süreli ziyaret akınına uğradığı için oralarda kadınlar tamamen kapalı olmak kaydıyla ülkelerinden getirdikleri kıyafetleri giyebiliyorlar. Ülkenin diğer yerlerinde yabancı gayrı müslim kadınlar bile siyah abaye giymek, başlarını siyah başörtüsüyle örtmek zorundalar. Ancak bazı şehirlerin (Cidde, Al Khobar) bazı market ve AVM lerinde gayrı-müslim oldukları belli olan kadınların (örneğin sarı saçlı) başları açık gezmelerine bazan ses çıkarılmayabiliyor. Bu kadınlar ne olur ne olmaz diye çantalarında başörtüsü bulunduruyorlar ve Mutavvaları gayet iyi tanıyor ve gördüklerinde uzaklaşıyorlar.

Öyle her çarşaf abaye olmaaaz! Siz kimle dansediyorsunuz?

Suudi Arabistan’da kara çarşaf operasyonu

Suudi Arabistan’da kadınların giymek zorunda olduğu, başlarından ayak parmaklarına kadar örten kara çarşaflardan 82 bini, yetkililer tarafından ‘‘çok süslü ya da vücut hatlarını fark ettirebilecek’’ şekilde bulunduğu için toplatıldı.

Ticaret Bakanlığı, başkent Riyad ve Cidde’de yapılan denetimler sonucu, şeriat yasalarına tam uymadığı belirlenen, fabrika ve dükkanlardaki 82 bin kara çarşafa el koydu. El konulan kara çarşaflar istenildiği kadar sade, ışık geçirmez ve bol değildi.

Sinema yasak, yok. Namaz saatlerinde her yer yarım saat zorunlu tatil ediliyor. Uymayanlar hapse atılıyor. bkz:Her şey namaza göre

Aile kısmı

İki adım ötede Bahreyn bambaşka bir dünya. Oraya gittiğimizde gözlerimiz faltaşı gibi açılıyor. Araba kullanan kadınlar dikkat çekiyor, çarşaflılar bile araba kullanıyor. Başı açık, hatta mini etekli sokaklarda gezen kadınlar dolu. Kimse dönüp bakmıyor bile. Kadınlar her yerde çalışabiliyor. denize girebiliyor, lokanta cafelerde aile-bekar ayırımı yok. Namaz saatlerinde her yer açık. Otellerde barlar içki servisi yapıyor. Kadın çalışma izni varsa tek başına ülkeye girebiliyor. Modern sinema salonları var. Suudlu kadınlar köprü üzerinden Bahreyn’e girer girmez direksiyona geçmeye can atıyorlar.

Atatürk Türkiyesine gelince, yani İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerimizde daha da şok oluyorsunuz. Türkiye bambaşka bir İslam ülkesi. Suud’dan gelen bir Türk kadını arabasına atlayıp, otobüse dolmuşa tek başına binip istediği yere gidebildiğini görünce şok geçiriyor. Ama Ankara, İstanbul, Trakya, Ege, Akdeniz dışında malesef gittikçe Arap ülkelerine benziyoruz. Özellikle İç, Güney ve Doğu Anadolu. Vatikan üniforması türban icadından başlayarak, içki içilen yerleri kapatarak, haremlik  selamlık otel, plaj ve havuzlarıyla vb sistematik şekilde o yola doğru adım adım gidiyor. “İçki içme beni rahatsız ediyorsun” anlayışı artık Ankara (örneğin Keçiören), İstanbul’da bile yerleşmeye başladı. Yakında bu “başı açık gezme beni rahatsız ediyorsun”a dönüşecek. Kadının adı bizde de artık olmayacak bu gidişle.peçe

Şeriat ülkelerinde Kadın olmak…

“Her türlü motorlu vasıta kullanmanız yasak.
“Bisiklete binmeniz yasak.
“Yelkenli kullanmanız yasak.
“Sokaklarda başınız açık gezmeniz yasak.
“Bir topluluk içinde konuşmanız yasak.
“Erkeklerin elini sıkmanız yasak.
“Kocanız sizi döverse şikayet etmeniz yasak.
“Siyasete girmeniz yasak
“Derneklere üye olmanız yasak
“Seyahat etmeniz yasak
“Otelde veya kiralık bir evde tek başınıza kalmanız yasak
“Çocuğunuza istediğiniz adı vermeniz yasak.
“Bir işte çalışmanız yasak.
“Çarşafınızın rengini değiştirmeniz yasak.
“Orta öğretim, lise veya üniversitede okumanız yasak.
“Yüzünüzü göstermeniz yasak..
“Kocanızdan boşanmanız yasak.
“Sevdiğiniz kişiyle evlenmeniz yasak.
“Boşandıktan sonra çocuklarınızı görmeniz yasak..
“Sosyal toplantılarda konuşmanız yasak.
“Kocasının ikinci bir kadınla evlenmesine itiraz etmesi yasak.

Renkli kısımlarda alıntı yapılan kaynaklar:

Hürriyet 07.05.2002 http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2002/05/07/122321.asp

Eylem Şenocak http://www.turkishnews.com/content/2014/01/22/seriat-ulkesinde-kadin-olmak/

Not: Bazı reformlar uygulamaya konulmaya başladı. 2018 Haziran sonunda kadınlar araba kullanmaya başladı. İlk sinema salonu 18 Nisan 2018’de hizmete açıldı. Yeni salonlar açılmasına da ruhsat verilmekte.

Bülent Pakman Ağustos  2009. İzin alınmadan ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz.

Suudi Arabistan ile ilgili günlükler

Facebook Widgets

22072010407Bülent Pakman kimdir  https://bpakman.wordpress.com/pakman/

44 Responses to Suudi Arabistan’da Kadının adı

  1. hasan dedi ki:

    Sizce bu yaşantı kültür degilmi.İçinizdeki kini bertaraf edebilirseniz renkli bir dünyada yaşadıgınızı farkedeceksiniz.Yönetim uygulamalarını kastetmiyorum
    Osmanlı renkli idi rum yahudi laz kürd istanbul beyefendisi boşnak arnavut aynı kaldırımda kendi kültürü ile yaşardı.kıyafeti idi dili hayat anlayışı idi bunlarla dünyaya getirdigi idi kültür.
    Siz istediginiz gibi yaşayın ama dünyanın renklerini hor görmeyin.Biraz çıkın Anadolu da nötr sevecen bir kalple dolaşın
    Bence siz içinizdeki insan sevgisini kaybetmişsiniz

    hoşça kalın

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Renk ayrımı, siyah-beyaz eskiden Amerika’da vardı. Güzel birşey mi?
      Neden bir kadın, Suudi Arabistan’da tepeden tırnağa kadar örtünse de siyahtan başka bir renk, örneğin pembe, mavi giyme özgürlüğüne sahip değil?
      Neden ülkenin sadece Mekke, Medine ve Kabe bölümünde kadınlar istediği renk giysiyi giyebiliyor? Zira Allah’ın evinde yani Beytullah’ta ve kutsal mekanlarda istenilse de ayrımcılık yapılamıyor.

      Dünyanın renkleri ne güzel, neden sadece iki renk olsun? Neden erkekler için sadece bir renk, kadınlar için sadece bir renk olsun? Renk farklılığından, özgürlükten neden bu kadar korkuluyor?

      Peçe Suud kültürü mü? Suuda peçeyi getiren Osmanlılar. Osmanlı kültürünü, tarihini ülkenin her yerinde “özellikle, kasıtlı olarak” yok eden Suudlular nedense bir tek bunu yani peçeyi benimsemişler, adeta üzerine atlamışlar.

      İnsan sevgisi olan bir yerde özgürlükler kısıtlanmaz. Allahıma çok şükür insan sevgisine sahibim. Zira özgürlükçüyüm. Anadolu’da nasıl dolaştığım Konya ile ilgili sayfalarımdan görülebilir.

      Özetle dediğiniz gibi ne kadar renkli bir dünya? Suudi Arabistan. Acaba öyle mi? Sadece iki renk ve o kadar da özgürlük var.

      Beğen

  2. Geri bildirim: Suudi Arabistan « Pakman World

  3. mustafa turgut berber dedi ki:

    Yasaklanan her şey ilgi çeker..Alanyaya gelen iranlı turistler kabak çiçeği gibi açılıyorlar..
    Ayrıca konulan yasakların kraliyet ailesinde uyulduğunu sanmıyorum..
    Baskıyla örtünme olmaz..Örtünülse de sevabı olmaz..
    Aşkı memnu dizisi türündeki diziler sizce neden arap ülkelerinde rating rekoru kırıyor.
    Sonra islam dini temizlik dinidir..Anılarınızda tuvaletlerin çok kötü olduğunu,mescitlerin tuvaletlerin yanında olduğundan kokudan girilemediğini yazmışsınız..
    Çok üzüldüm..
    Bu ne yaman çelişki..

    Memleketimizin ve Atatürk’ün kıymetini bilelim..
    sevgiler..

    Beğen

  4. wwws dedi ki:

    sanki orda ege akdeniz derken ince bir mesaj vermişsiniz ! haksız mıyım laiklik falan filan böyle aptallar var mı halen türkiye’de

    Beğen

  5. Fatma dedi ki:

    Vallaa, orada kadının yeri İslamiyetle anlatılamayacak kadar kötüydü. Türkiye’deki durumla kıyaslanamaz.
    Bir gün klinikte sıramı beklerken, 3 yaşlarında bir oğlan çocuğunun 5 yaşlarındaki ablasının kafasına şiddetli bir yumruk vurduğunu gördüm. Karşımda oturan annesinin olaya el koymasını bekledim. Nafile!… Arkasından bir daha, bir daha… Her yumruk yeyişte, kızcağızın gözleri şaşılaşıyordu. Bir iki dakika ağladıktan sonra yine birbirleriyle oynuyorlardı, ve yine oğlan kızın kafasına bir yumruk indiriyordu.

    Kadına baktım, benimle arkadaş olmak istercesine gülümsüyordu. Fakat dil bilmediğim için sohbet kuramadım. Biçare, sanki kızın canı yokmuş gibi düşüncesizce oturuyordu karşımda ve gülüyordu. Biraz sonra oğlan annesine de saygısızca davrandı. O zaman anladım ki oğlan çocuğu annesinin de önünde geliyordu o ailede. Yani anne olmak bile kadını yüceltmemişti. “Cennet annelerin ayakları altındadır” sözünü işitmemişler… Müdahale edemediğim için kahrolduğum bir anı olarak kaldı içimde.
    Bizde öyle olmaz. Hak adalet vardır. Küçüğün büyüğe saygısı vardır. Abla ve anneyi kollamak yiğitliğin şanındandır. Yanılıyor muyum?

    Beğen

  6. turker dedi ki:

    haberi yazanda yorum yazanlarda bi olayı kaçırmış sizene

    Beğen

  7. kubra dedi ki:

    arap ülkelerini hep kötülemişsiniz….bence anlattığınız kadar da değil..abartı çok fazla…evet şeriat var ama kadında o kadar hiçe sayılmıyor orda…zaten dinde hiçe saymak diye bir şey yok..tam tersine kadına en çok önem veren dindir islamiyet…avrupa çok mu iyi sanki..kadın orda çok mu kıymetli…orada o kadar çok pislik dönüyor ki o yüzden arap ülkeleri sütle yıkanmış onların yanında…kadınları seks aracı olarak görüyorlar bu daha mı iyi…en azından ARABİSTAN DA kadını sakındırıyorlar…bence biraz daha düşünün….adilce….

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Görüşleriniz için teşekkürler. Ancak yıllarca içlerinde yaşadım. Yazdıklarım yüzeysel gözlemlere dayanmıyor.

      Beğen

    • ebru dedi ki:

      1. Yazar kendi fikirlerini değil gerçekleri yazmış.
      2. Arap ülkelerini kötülememis sadece ne görüp gozlemlediyse yazmış
      3. Islam dini barış hoşgörü dinidir ama uygulayan vahhabi kökenli paraya Tapan kadına değer vermeyen suudiler ise bu demek degilki din de seriatta hata var. Insan hata yapar, yanlış yorumlar yanlış uygular. Mümkündür.
      4.ve bence abartılı diyorsunuz yazarın yorumuna. Peki nereden biliyorsunuz abarttigini? Siz yaşadınız mi orada? Siz neye dayanarak fikir beyan ediyorsunuz? Siz olayı dine karşı cephe alınmış gibi yorumlayip suudilerin kadinlara zulumvari keyfi davranislarini neredeyse alkislayacaksiniz. Asıl siz fazla pembe bakıyorsunuz olaya. biraz aklınızı ve varsa empati yeteneginizi kullanip gerçekçi bakarsanız orada kadına yapılan ve yaşanan haksızlıklari vijdan sahibi Müslüman olarak onaylamamaniz gerekir.

      Beğen

  8. kubra_umut_erden@hotmail.com dedi ki:

    bende yüzeysel gözlemlerle yazmadım…avrupayada çok gittim…arabistana da…ama şöyle yazılanlara baktığımda arabistan adı hep kötüleniyor…bir çok yakınım orda yaşıyor..şu yazdıklarınızın hiç birini onlardan duymadım..ben kendim gittim…ve hiç rahatsız olmadım..rahatsız olunacak hiç bir şeyle karşılaşmadım…tam tersi avrupa ülkeleri bana fazla özgür geldi…ve orada kadının daha çok dayak yediğini hiçe sayıldığını gördüm…evet belki arabistan da kadının özgürlükleri kısıtlı olabilir ama fazla özgür olan,özgürlüğü abartan ülkelere tercih ederim..sizin yazınıza görüşünüze saygım sonsuz…düşüncede herkes özgür…ben sadece insanların bunları okuyarak önyargıyla yaklaşmasını istemiyorum…oralar kutsal topraklar…farklı büyüsü var…imanı içinde bir nebzede olsa gidince cız ediyor insanın içi….saygılar…

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Kadın tek başına acil durumda taksiye binip hastaneye gitti diyelim. Hastaneden tek başına çıkartmazlar. Vasisi (kocası, babası, erkek kardeşi gibi) gelmek zorunda. Dışarıda bir şey içecek. Peçesinin altından kamışsız içmesi mümkün değil. Dışarıda acıktı diyelim. Aile salonu olmayan değil lokanta, sandöviççiye bile giremez. Sandöviççi ona acırsa insafa gelirse kapının önünde, dışarıda bekler, paketini kapıya getirir. Kapının önünde bu şekilde beklemek ne kadar aşağılayıcı bir durumdur, bilirmisiniz, inanın insan başına gelmezse anlayamaz. Kocasının 3 kadınla daha evlenmesine itiraz edemez. Boşanmaya kalkarsa mutlaka ve mutlaka evden bir toplu iğne dahi alamadan kapının önüne konulur. Çocuk yaşta evlendirilebilir, ki bu çok yaygındır. Bunlar birkaç örnek.

      Batı diyorsanız yılbaşında Viyanadaydık eşimle. İnanın bütün Viyana sokaklardaydı. Herkes kesesine göre eğleniyordu. Kadın ve çocuk sayısı erkekten fazlaydı. Genelde çoğunluk aileydi. Sarkıntılık şöyle dursun kimse kimseyle ilgilenmiyordu bile. Bunun aynısını sanki karbon kopyesini geçen yılbaşı Bakü’de müşahade ettik.

      Kadına dayak konusunda Avrupa ile Suudi Arabistan mukayese dahi edilemez.

      Beğen

  9. onur dedi ki:

    İnsanlar başkalaştırılmış burada. Herkes lüks ama amaçsız yaşamaya alıştırılmış.Kadın sadece yaşıyor bana göre. Renkler elbiselerden ruhlara sinmiş. Siyah kadının içinde olmaya başlamış ve entarili erkekler entarileri kadar paşbal.Beyaz renkli elbiseleri saflığı temsil etmiyor beyaz kadar renksiz ve soluksuz olmuş ruhları da. Kısacası suudi arabistan renklerini kaybeymiş. Diğer ülkelerden gelenler parası karşılığı renklerini koyuyor bu aymaz insanlara. 70 millet var burada arabın parasını yiyen.70 millet ama bitmeyen bir para. Meslektaş abimin dediği gibi kadın sadece gözlerinden ibaret.Görüyor ama görünmüyor. Al khobar’dan bahreyn e geçerken o köprünün sanki ‘sıratel müstakim’ köprüsü olduğunu görebiliyorsunuz.insanlar değişiyor ama ne tarafta gelişiyorlar bunu bilmiyorum.Bakış açısı.

    Beğen

  10. zehra dedi ki:

    maneviyat başka şey herkes de olmaz oranın yaşantısı herkesi bağlamaz.kimisi zorunluluktan giyer çarşafını kimisi inandığından.herkesin kültürü inancı kendine.kimse kalkıp olumsuz yorum yapamaz

    Beğen

  11. ali korkmaz er dedi ki:

    ya arkadas ısınız gucunuz yok …….(editlendi) nelerle ugrasıyorsunuz ya bıde bır sey uretın de su ınsanlıga faydanız dokunsun madem karıyı kızı acmaya cok meraklısınız dıskoda barda cıkarın karınızı kızınızı ablanızı kardesınızı gezdırın be kardesım ne meraklısınız yaaa ole atmak tutmak kolay

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      1. Demek ki başını açan diskoyu, barı boyluyor. Buna göre diskolarda barlarda yer kalmamış olması lazım.
      2. Demek ki karı kız başını açacaksa bunu erkek açtırır. Kadının ben açıyorum demeye hakkı yok. Erkek karar verecek buna.
      3. Açma çok genel bir kavram. Saçını açmak deyince aklına her tarafı açmak gelene ben ne diyeyim?
      4. Suudi Arabistan’da kadını adı yok ki. Bunun açmayla/kapamayla ilgisi yok. Gözünü, yüzünü v.b. açma/kapama orada zurnanın son deliği.

      Beğen

  12. Geri bildirim: Suudi prens muhaliflere katıldı | Pakman World

  13. Nurcan dedi ki:

    Bülent bey orada kadın olmayı Allah düşmanımın başına vermesin,çok zor ve yapabilecekleri çok bir şey yok.Fakat erkekler hayatlarından memnun mu? Küçük kız kardeşinin veya aşık olduğu kadının daha iyi bir hayat yaşamasını isteyen hiç mi kimse yok orda? Yurt dışı öğretmenlik sınavına hazırlanıyorum ve belki bir kaç kişinin de olsa hayatını değiştirebilirim diye Suudi Arabistan’ı tercih etmeyi düşünüyorum,sizce oradaki erkeklerle konuşup hem kendilerinin hem eşlerinin daha iyi bir hayata sahip olabileceklerine inandırabilir miyim onlara?
    Ayrıca orada ateist olan var mıdır acaba,sonuçta ne kadar yasak o kadar aşırılık..sonuçta saklamak zorundalar ama hiç böyle bir şey hissettiniz mi?

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Eğitimli, kaliteli erkekler durumdan memnun değiller. Gerisi gayet memnun. Ben ateistim diyeni göremezsiniz. Çok samimi olmadıkça çok güven vermedikçe kimse size açılmaz.

      Beğen

  14. beyza dedi ki:

    “Basin acik gezme rahatsiz oluyoruz” diyeceklermis. Siz de imkan olsa “basin kapali gezme rahatsiz oluyoruz” diyeceksiniz. E sokakta otobuste her yerde sizi gibilerle karsilasiyoruz onlar bunu diyorlar. siz de utanmayin soyleyin !

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Allah Allah. Nasıl olur? Erdoğan konuşmalarında “otobüste her yerde onların bunu dediğinden” hiç bahsetmemişti. Belki yine biri mobese kayıtlarını çıkarır beni rezil eder diye düşünmüştür.

      Beğen

  15. Geri bildirim: Suudi prenseslerden özgürlük çağrısı | Pakman World

  16. Dogan dedi ki:

    almanyada yasiyorum ve bu konu hakkinda saudiarabistandaki kadin haklari ile ilgili bir arastirma yaparken bu sayfaya rastladim. yaziniyi ve yorumlari okudum fakat söyle bir durum dikkatimi cekti…neden orda olan yasal yasaklarin veya kurallarin karsiti olarak bu islamda yoktur islam kadina hak taniyor diye söyleniyor. bu cok yanlis? yani arabistanda kadinlar eziliyor hapis hayati yasiyorlar fakat islamda kadin cok kiymetlidir cok degerlidir denilemez denilmemesi gerek.!!! su bir gercekki bunu herkes öyle görmesi gerektigini dusunuyorum. orada olan veya tum islam devletlerinde olup biten hep DIN ADINA yapiliyor ve bu cok üzücü bir durum…orayi söyle görmek gerekiyorki devletin koydugu kurallar var bunlar dogru sayilamaz öyle düsünüyorum nefislerine göre alinmis kararlar.. kral abdullah ülkesindeki kalkindaki kadinlara yasaklari koyarken kendi yegeni prenses amira serbest bir hayat yasayabiliyor üstelik pecesi de yok.. mevzu bahis pece de degil ki burada yapilan kurallarin bu islamda böyledir deyip kafa karisikligi dine sogukluk nefret katmayi veya din özgürlügü kisitlar düsüncesini sagliyor. bunu okuyanlardan ricam, olup biteni haberlerdeki basliklari bu dinde böyleymis diyip almamaniz veya saudi kadinlarin haklari yok ama islam böyle demiyor dememeniz. cunku arabistanda islami dört dörtluk tam seriata göre uyduklari söylenilemez….tamam seriat devleti dir. fakat baska seriat devetleride var bakin irana misira tunusa vs. ve bir bakin oradaki kadin haklarina acaba tam tamina seriat midir yoksa nefislerine göre bu seriatta var bu böyledir mi deniliyor bir bakin kiyaslayin arastirin!!..bir de osmanliya bakin.tam 600 yil basda olan devlet seriat ile yönetildi ve bir bakin toplam bu 600 yilin icinde cok az sayida vukatlar olmusdur. simdiki zamanimizdaki gibi icip icip millete catip cinayetlere tecavüze varan olaylar aldi basini gidiyor!! haksizmiyim?…arabistani söyle görün. orada yapilan sadece bir uygulama.amaclari halkda bu tür olaylari zinalarin cogalmasini veya sadece kadini koruma amacli yapilan bir uygulama.dogru veya yanlis tartismak bir fayda getirecegini sanmiyorum bunu bas kralligin veya orada fetva veren hocalarin düsünmesi gerekiyor allah hepsine akil fikir feraset hidayet versin…amin

    sunu da söylemek istiyorum ki sac bas acmak illa özgürlük degildir. cok özenilen avrupa kulturune tarihine bakarsak kadin hayizli adet döneminde bir köpekten asag görülüyordu. ayni sofraya otturturulmuyor dokunulmuyor ayak altina paspas olur bir vaziyette idi..
    sacini acan elbette illa disko bar boylayacak degil fakat sacini örten de özgür degildir de degil!!
    bakin ben görüyorum burda almanyada aciklar hayati serbest gibi görünselerde sikintili insanlar cok. patylerde yilbasi eglencelerinde cok medeni cok düzgün birbirlerine saygili görünselerde is öyle degil.. bircok sey örtbaz ediliyor.. hic birsey göründügü gibi degil. örnegin erken yasda 15-16 yasda avusturyada hamile kalanlarin sayisi 1000 de 12, almanyada 1000 de 16, ingilterede 1000 de 22, amerikada ise 1000 de 55…ve arabistanda zannimca halkini korumaya calisiyor..arabistani kinamak veya tasdiklemek bir sey getirmez lakin bazi seyleri ayirt edebilmek gerek. yukarida anlattigim gibi umarim anlatabilmisimdir…
    !!!!

    Beğen

  17. ecem dedi ki:

    erkeklerin zoruna gidiyor kadının açık olması ki yorumlardan belli. kendilerini üstün sananlarda burada dediğiniz gibi.
    insanız hepimiz. bir din zorunluluk değildir . açmak başı insanı kötü yapmıyor . insan muammelesi görmüyorlar . hakları yok. irandada aynı şey benim gizli özgürlüğüm diye yapılıyor ama yasak. bu eşitsizlik ve adaletsizlik allahtan değildir bu yüzden islam öğrenildikçe terk ediliyor.

    Beğen

    • göz dedi ki:

      “Göz de zina eder” diye bir söz var. Sonuçta iki bacağının arasındaki sahip olmak için eline, gözüne ve düşüncene sınır koyman lazım. Ayette “Zinaya yaklaşmayın” denilince heralde “O uzun koridorun kapısının kapı koluna dokunma bile” denilmek isteniyor. Türkiye’de yaşayan ve iffetini koruyamayan bekar bir erkek olarak, bu yazıları okuyunca (Bahreyne kadar) dünyada Tanrı’nın kanunlarının (ellerinden geldiği kadar) uygulandığı bir yer olduğu için çok sevindim.

      Siyahtan başka bir renk giyimi sokakta olmasa daha iyi. Pembe, kırmızı, sari, turuncu, lila vs. çok güzel renklerdir. Bu yüzden erkekleri çeker. Erkeğin bakması yasak olduğu gibi kadının da buna yol hazırlaması yasaktır. İnsan bir bakıştan da etkilenebilir.

      Peçenin arasındaki gözlere makyaj yapma olayını anlamadım. Zira kadın kocası için süslenir. Makyajı da süsüdür. Bilemedim. Belki mezheb farkı.

      Son olarak bazı mezheb imamlarına göre kadının sesi avretidir. Bu yüzden erkeklerde konuşamaz. Bir zorunluluk olursa o başka. Ama öyle çene çalma filan olmaz. Bazı mezheb imamlarına göre ise avreti değildir. Yani konuşabilir. Ama böyle işveli, cilveli, edalı konuşamaz.

      Dinin sahibi Allah’tır. Kuralları O koyar. Mertebesi yeterli olan imamlar ictihad edip bu kuralları açıklar. Biz de uyarız. “Ben bu dine geçtim” diyenin o şekilde hareket etmesini bekleriz. Etmiyorsa kurallar dahilinde cezasını vermeliyiz. Bu cezayı vermezsek biz bu dine uymuş sayılır mıyız?

      Beğen

      • bpakman dedi ki:

        Göz zinası diye birşey yoktur. Tanrının kanunlarında çarşaf, peçe mecburi değildir. Örtünme de öyle. Abdest alınan yerlerin örtünme mecburiyeti yoktur. Dünya imtihan yeridir. İnsan nefsini kontrol ederse tekamül eder. (“Tanrının kanunları” deyimi yorumcuya aittir, cevabımda ondan alıntı yapılmıştır)

        Beğen

  18. kubra dedi ki:

    Neyi mesele yapyosunuz siz tanriniza inandiginiz gibi davranin yahu o sizin inanciniz sizin dininiz…inandigi gibi yaşayanlara dil uzatmayin nasil inaniyorsaniz oyle yasamaya devam edin siz…

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      İnandığı gibi yaşıyorlarsa ülke dışına çıkınca neden çarşafla, peçeyle, eldivenle vb gezmiyorlar? Kendi inandığı gibi mi yaşıyor yoksa kocası, babası, mutawwalar öyle istiyor diye mi?

      Beğen

  19. Kubra dedi ki:

    Sizin tanrınız diye adlandırdığınız sizin neyini? Benim tanrım yok ALLAHIM var.ahirette görüşmek ümidiyle…

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Tanrı diyen hakkında hüküm verirseniz bu kul Hakkı’na girer. Hesabını ahirette verirsiniz. Herkesin kalbini Allah bilir, hükmünü Allah verir. Siz bilemezsiniz, bilmeden verdiğiniz hüküm yanlışsa yandınız demektir.

      Beğen

      • Hemşire dedi ki:

        Ben eşimle arabistanda çalışmak istiyorum eşim esnaf ben hemşireyim orda çalışmak icin hastane tecrubesi ve dil sarti gerekli mi bilginiz varsa söylermisiniz?

        Beğen

      • bpakman dedi ki:

        Bir defa dil şart, ya iyi Arapça ya da İngilizce ya da ikisi de gerekli. Tecrübe istemek işverenin bileceği iş ama ister elbette. Bu arada önce iş bulacaksınız o sırada işveren tercih edecek sizi.

        Beğen

    • yok dedi ki:

      Çok istiyorsan Suudi Arabistan gibi kadın haklarının hiçe sayıldığı bir ülkede yaşabilirsin Kübra. Çünkü oradaki İslam ve şeriat senin ezilip hor görülmeni gerektirir……….

      Beğen

  20. yok dedi ki:

    Bir kadın olarak,kadın haklarına değer vermeyen bu tip ülkeleri savunan bir başka kadını görünce çıldırıyorum.Eğer çok istiyorsanız oraya gidip insan muamelesinden uzakta yaşayabilirsiniz………

    Beğen

  21. Ebrar dedi ki:

    Arap baskanini tebrik ediyorum o zaman gercekten dinimizin kurallarina bu denli hassasiyet gosteriyorsacok guzel.benim anlamadigim diz nerden biliyorsunuz kadinlarin o hallerinden mutsuz oldugunu sadece onlarin yerinde olsam ne dusunurdum diyip yazmissiniz.ama onlarin yerinde olabilmek icin islam dinine aşık olmalisiz.baskici diyorsunuz baski sadece dayatmayla olmaz siz ve sizin gibilerde kapali dinini yasayan insanlara baski yapiyorsunuz gerek bakis tavir gerek sozlerinizle.sizenee herkes mutlu oldugu sekilde giyer diz onlar hakkinda dusunup yazamazsiniz sizin dayatma diye gordugunuz seyler onlar icin özgurluk olabilir .

    Beğen

    • bpakman dedi ki:

      Maalesef bilgileriniz yetersiz. Orada yaşamadan çok şeyi anlamak zor. Bir kere Arap başkanı diye birşey yok. İktidarı ele geçirmiş bir hanedan var. Bütün bunları Mekke baskınından sonra iktidarı kaybetmemek için yapan bir aile. Bütün zenginliğin üzerine çöreklenmiş bir aile.
      Nereden biliyorsunuz derken benimle birlikte miydiniz? Kadınların güven duydukları yabancı hemcinslerine neler anlattıklarını nereden biliyorsunuz?

      Beğen

      • sıla dedi ki:

        Kadınlarla iletişim kurmanın yasak olduğu bir ülke de siz o kadınların hemcinslerine ne anlattığını nereden biliyorsunuz bizim ülkemizde açıklıkla var kapalilik ta var hersey var açıkları görüp kapalilik kısıtlanma olarak görülebilir ama onların ülkesinde açıklık yok hep kapalisin farklı hayatlar gormedigin sürece kendi hayatını yadirgamazsin hayatını gerçekten inancın için o şekilde yonlendiriyorsan hangi hayatı görürsen gör yine yadirgamazsiniz islam en önce kalp işidir hissetmek lazımdır

        Beğen

      • bpakman dedi ki:

        Bilmeden ahkam kesmeye devam. Eşimin benimle beraber olduğunu insanlarla bolca iletişimde olduğunu bilmeden.

        Beğen

  22. Aysenur Bagli dedi ki:

    Çok çok çok aydınlatıcı ve ilaç gibi bir yazı. Tebrikler.

    Beğen

  23. Geri bildirim: Önce İnsan Olmalı – Ayşenur Bağlı

  24. göl dedi ki:

    iyiki türkiyede yaşıyoruz küçük çocukların annelerine ablalarına vurabildiğini görmek istemezdim
    burda olsa çocuğu odaya kapatırlar be

    Beğen

  25. sıla dedi ki:

    suudlu kadınlar zaten yaşamıyorlarmış kendi kişilk hakları bile yok

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.