Konya Yemek Tarifleri

KONYA YEMEK TARİFLERİ

Çorbalar

arabaşıArabaşı Çorbası

MALZEMELER: Bir miktar su, bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kaşık karabiber, 1 paket yağ, 1 tane limon

ÇORBA YAPILIŞI: Bir miktar un, bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kadar kavrulur.Daha önce pişmiş olan horoz kavrulmuş olan unun üzerine ince ince didiklenerek konur. Bir miktar tavuk suyu eklenir. 20 dakika kaynadıktan sonra limon ve karabiber ilave edilir. Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır.

ARABAŞI HAMURU: Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılır. Kaynayan suyun içine azar azar un konularak tahta kaşık ile karıştırılır. Belli bir kıvama gelince un konulmadan hamur karıştırılarak iyice pişirilir. Daha sonra hamurun kolay dağılması için tepsi su ile ıslatılarak hamur tepsiye dökülerek soğutulur. Daha sonra çorba ile servis yapılır. Mide ve barsak tembelliğine çok iyi gelir.

________________________________________________

arabaşıARABAŞI Bir başka tarif

MALZEMELER: 1 adet tavuk. 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ve domates salçası karışık, 3 tatlı kaşığı un, tuz, limon suyu, bolca acı biber 1-2 kaşık sıvı yağ

YAPILIŞI: Tavuk temizlenip tütsülendikden sonra yıkanır, sonra düdüklüye konur, üzerini geçecek seviyede su ilave edilir, tuzu konur. 20-25 dakika normal ateşte pişirilir. Ayrı bir tavanın içinde 3 tatlı kaşığı un kokusu gidene kadar biraz kavrulur ve soğuduktan sonra içine tavuk suyundan ilave edilerek ayran kıvamında açılır. Çorba yapılacak tencereye yağ ilave edilir, salça biraz kavurulur bu aşamada bolca acıbiber ilave edilir. Sonra üzerine 4-5 su bardağı tavuğun suyundan ilave edilir. Kaynamaya başlayınca suyla inceltilen unu azar azar çorbanın içine ilave edilir ve 5-10 dakika kaynatılır. Bu arada tuzu az ise tuz ilavesi yapılır. Ocaktan indirileceğinde içine limon suyu eklenir.

Not: Tavuğun etlerinden çorbanın içine bolca didiklenerek konulur.

Hamur malzemesi:1 tepeleme su bardağı un, 5 su bardağı su, tuz

Hamurun yapılışı: Öncelikle tencereye 3 su bardağı su ve tuz eklenip kaynaması beklenir. Başka bir kapta 2 su bardağı su ve un mikserle iyice çırpılır ve kaynayan suyun içine yavaş yavaş bir yandan da karıştırarak dökülür. Kaynayınca 15-20 dakika sürekli karıştırarak kaynatılır. İşlem bittikten sonra tepsiye dökülür ve soğuması için ya buzdolabına yada soğuk havalarda balkona konabilir. Servis edileceğinde hamur baklava dilimi gibi kesilir ve ortadan çorbayı koymak için yer açılır. Sıcak çorbayla birlikte servis yapılır.

____________________________________________________

yoğurt çorbasıYoğurt Çorbası

MALZEMELER: Tereyağı, 150 gr. yoğurt, 50 gr pirinç, 80 gr mercimek, nane, etsuyu

YAPILIŞI: 8 kişilik tencereye, et suyu ezilir yoğurt katılır hiç durmadan karıştırılır. Kaynayınca içine mercimek, pirinci ilave edilir. Ve tekrar karıştırıp bırakılır. Çorba kaynayıncaya kadar beklenir, kaynayınca bir iki kez daha karıştırılır ve 2-3 dak. beklenir. Çorba ateşten indirilir ve tavanın içine tereyağı konulur iyice kızarınca tuz atılır daha sonra ateşten indirilir ve çorbanın üzerine naneyle birlikte dökülür.

______________________________________________________

bamya çorbasıBAMYA ÇORBASI

MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru küçük bamya (çiçek bamyası), 3 soğan, 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salça

YAPILIŞI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür. Etler bir tencereye konur, bir miktar su ilave edilerek et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yağ ve ince doğranmış soğanlar konulur. Kavrulur. Salça, tuz, limon, su (et suyu) ilave edilir. Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur. Özleşinceye kadar pişirilir. Suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır.

BAMYA ÇORBASI benzer bir tarif

MALZEMELER: 250 gr. kuzu kuşbaşı, 100 gr. kuru küçük bamya (çiçek bamyası), 1 yemek kaşığı salça, 1 adet kuru soğan, 1 adet domates, 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 adet limonun suyu, 1 yemek kaşığı tereyağı, kırmızı pul biber, karabiber, tuz

YAPILIŞI: Bamya suya konulur, 10 dakika haşlanıp süzülür. Soğan zar şeklinde doğranır. Et ilave edilip, pembeleşinciye kadar kavurulur. Rendelenmiş domates ve salça ilave edilir. Karabiber, tuz ve 6 bardak su koyup kaynatılır. Limon suyu ve bamyay ilave edilir, 15 dakika pişirilir. Üzerine tereyağında kızdırılmış pul biber dökülür. Sıcak servis yapılır.

BAMYA ÇORBASI bir başka tarif

MALZEMELER: 100 gr kuru bamya (çiçek bamyası), 1/2 kg kuzu kuşbaşı, 4 baş kuru soğan, 20 tane limon tuzu, domates salçası, tuz

YAPILIŞI: Bamya bir bezin arasına konarak sürtülür (dışındaki dikensi tabakanın gitmesi için). Daha sonra tencereye su konularak kaynatılır.Kaynayan suya limon tuzunun yarısı konur ve üstüne bamya ilave edilir. Bamyalar yumuşayınca tencere ocaktan alınır ve süzgece bosaltılır. Biraz ılıklaşınca bamya iplerinden ayıklanır. Tencereye yağ ve et konur kavrulur soğan ilave edilir. Soğan da kavrulunca salça ve limon tuzunun kalanı ilave edilerek bamyası  da eklenir.Bir iki çevirdikten sonra suyu ilave edilerek pişmeye bırakılır.Malzemeler bire bir ölçüde olmalıdır örneğin; 1 kase haşlanmış bamya, 1kase doğranmış soğan,1 kase kavrulmuş et ve hepsi için 3 kase kaynar su (bamyada kullandığınız su mutlaka kaynar olmalıdır aksi takdirde bamyanız süner). Limon tuzu isteğe bağlı olarak azaltılıp çoğaltılabilir ama mutlaka konmalıdır.

____________________________________________________

tutmaçTUTMAÇ ÇORBASI

Konyalı yemek yazarı Nevin Halıcı’ya göre tutmaç, Mevlevi mutfağının ikramıdır. Selçuklu döneminde yaygındır; ama Sufi mutfağında çok yer aldığı için ona atfedilir. Mevlana’nın eserlerinde sık sık anılan ve Konya’da günümüzde de yapılan nefis bir çorbadır. Divan-ı lügat-ü Türk’te şöyle anlatılır: “Tutmaç: Türklerin tanınmış bir yemeği. Bu yemek Zülkarneyn zamanında yapılmıştır. Zülkarneyn karanlıktan (savaştan) çıktıktan sonra azıkları azalmış; insanlar Zülkarneyn’e açlıktan yakınmış: “Bizi tutma aç” demişler. O da onlara bu yemeği yaptırmış ve adı buradan kalmış.”

MALZEMELER :  1/2 kg. kuşbaşı koyun eti, 1/2 kg. süzme yoğurt, 1 tane yumurta, 5-6 diş sarımsak, yeterli miktarda tuz   

ERİŞTESİ İÇİN; 1 tane yumurta, 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, alabildiği kadar un, haşlamak için 5 su bardağı su    

KITIRI İÇİN; 1 tane yumurta, 3 çorba kaşığı tereyağı, 1/2 çay kaşığı tuz, alabildiği kadar un   

ETİN HAŞLANMASI İÇİN; 5 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz     

YAPILIŞI : 

Eriştenin Yapılışı; Yumurta, tuz ve un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Temiz ve ıslatıldıktan sonra iyice sıkılmış bir bezin altında, yarım saat bekletilir. Daha sonra 3 mm. kalınlığında açılır. 1cm. ‘ lik kareler halinde veya erişte şeklinde kesilir. Kuruması için biraz bekletildikten sonra 5 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz ilavesi ile haşlanır.

Etin Yapılışı ; Et, 5 su bardağı su ilavesi ile tencereye koyulur. Orta hararetli ateşte kaynatılır. Kaynamaya başlayınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kaşık ile toplanarak, atılır ve et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Haşlanan hamurlar, kendi haşlama suyu ile birlikte, etin piştiği tencereye boşaltılır. Yoğurt, bir tutam tuz ile dövülmüş sarımsaklar ve 1 tane yumurta bir kapta iyice ezilerek, çorbaya yavaş yavaş ve çorba sürekli karıştırılarak, ilave edilir. Bir taşım kaynatılır. Çorba tabaklarına paylaştırıldıktan sonra üzerine çorba için hazırlanan kıtırlar ilave edilir.

Kıtırın Yapılışı; 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ve alabildiği kadar un ile yumuşak bir hamur oluşturulur. Avuç içinde yuvarlanarak, uzun çubuklar elde edilir. Bu çubuklar, unlanmış bıçak ile mercimek büyüklüğünde kesilir ve kızdırılmış tereyağında kızartılır. Soğuduktan sonra çorbanın üzerine ilave edilir.

Tarifin alındığı sayfa: http://sevgininyemekleri.blogspot.com/2011/11/konya-usulu-tutmac-corbasi-konya-yoresi.html

____________________________________________________________-

 BÖREKLER

———————————————————————

SU BÖREĞİ

MALZEMELER: 5 adet yumurta, iki kaşık tereyağ, yarım su bardağı su, 1 kg un, biraz tuz, 3 baş soğan, 1 kg koyun kıyması, karabiber, maydanoz

YAPILIŞI: Yumurta su ve tuz elle çırpılır. Güzelce yoğurulur. Sonra bezelere ayrılır. Onbeş-yirmi dakika dinlendirilir. Soğanlar bir kaşık veya iki kaşık zeytinyağında kavrulur. Sonra kıyma ilave edilir. Hepsi beraber kavrulur. Maydanoz incecik kıyılır içine ilave edilir. Soğumaya bırakılır. Sonra bezeler tek tek açılır biraz kurutulur bu arada ocakta kaynar su hazır bulunur. Açılan yufkalar tek tek içine atılır ve pişirilir. Ayrıca önceden hazırlanmış yağlanmış tepsiye döşenir. Arasına hazırlanan kıymalı iç yayılır. Tekrar üstüne yufkalar döşenir. En üste kuru yufka konur artık börek pişmeye hazırdır. Ocakta yavaş yavaş az ateşte pişirilir.

_____________________________________________________

sacboreğiSaç Böreği

MALZEMELER: Yeteri kadar un, tereyağı, peynir, ıspanak

YAPILIŞI: Yeteri kadar hamur yoğrulur. Yapılacak içler hazırlanır. Hamur bezeler şeklinde hazırlanır. Hazırlanan bu bezeler yufka gibi açılır. İçine yapılacak olan (peynir veya ıspanak) konur ve saç ocağında pek gevrek olmamak şartıyla yiyecek olanın dişine göre pişirilir. Pişirilen bu börek yine yiyecek olanın kapasitesine göre yağlanır .

______________________________________________________

mevlana böreğiMevlana Böreği

MALZEMELER: 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, biraz su, Yarım limon suyu, biraz tuz, alabildiği kadar un,  yarım kilo kadar zeytinyağı ile karışmış tereyağ

YAPILIŞI: Bu malzemelerin hepsi konur ve güzelce yoğrulur. Küçük küçük bezeler ayrılır. Dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafından bir iki baş soğan yarım kilo kıyma, 1 demet maydanoz, biraz karabiber. Soğanlar bir iki kaşık zeytinyağında kavrulur. Sonra kıyma da ilave edilerek kavrulur. Ateşten indikten sonra maydanozu ilave edilir. Diğer taraftan bezeler incecik açılır. Arası yağlanır tekrar açılır tekrar yağlanır, ve bir bohça şeklinde dürülerek köşelere iç konulur ve kapatılır. Bundan sonra sıcak fırına sürülür.

_________________________________________________

patates böreğiPatates Böreği

MALZEMELER: 1 kg un, 1 kg patates, 250 gr peynir, yeterince tuz, Pakmaya ( 6 kişilik)

YAPILIŞI: Mayalı hamur kulak memesi yumuşaklığında ılık su ile yoğularak kabarmaya bırakılır. Bu arada patates haşlanır. Haşlanmış patates püre haline getirilerek içine 250 gr. peynir ve tuz katılarak karıştırılır. Karışım normal bir patates büyüklüğünde top haline getirilir.

Kabarmış hamur 6 çeşit parçaya bölünerek beze tutulur. Bezeler elde biraz açılarak ortasına patates püresi konularak kapatılır. Daha sonra el arasında iki taraflı çevrilerek kullanılacak tavaya sığacak şekilde açılır. Bundan sonra kızgın sıvı yağda kızartılır. İsteğe göre içi açılarak içine tereyağ veya kaymak konur.

__________________________________________

tandır böreğiTandır Böreği

MALZEMELER: 4 kg un, 1 kg kıyma, 1 kg peynir, yarım kg tereyağ, 4 baş soğan, maydanoz, kırmızı biber

YAPILIŞI: Un mayalayıp hamur yapılır. Kıyma suyu çekilecek kadar kavurulur. Soğan doğranır. Peynir kırmızı biber ve maydanoz karıştırarak iç hazırlanır. Hamur ekşiyinceye kadar tandır yakılıp hazırlanır. Daha sonra hamurdan börek yapılıp tandıra yapıştırılır.

_____________________________________________________

DİĞER YEMEKLER

————————————————————-

tiritTİRİT

MALZEMELER: Yarım kg. et, 2 çorba kaşığı tereyağ, 2 soğan, 1 tutam, maydanoz, tuz, karabiber, kimyon.

Pide malzemeleri: 3 su bardağı  un, 1 çorba kaşığı  kuru maya, 1 tatlı kaşığı tuz alabildiği kadar ılık su.

YAPILIŞI: Karıştırma kabına 3 su bardağı un alınır. Üzerine kuru maya,1 tatlı kaşığı tuz ve alabildiği kadar su ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Hamur bezelere ayrılır, merdane ile açılır pide şekli verilir. Fırın tepsisi yağlanır ve pideler fırın tepsisine alınır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir. Tencereye yarım kg. et alınır ve pişirilir. Servis tabağına küp kesilmiş pideler alınır. Üzerine etin suyu gezdirilir. Üzerine et alınır. Servis tabağının kenarlarına yoğurt eklenir. Üzerine piyaz doğranmış soğanı eklenir. Üzerine ince kesilmiş maydanoz eklenir. Tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı eritilip üzerine pul biber ile sos yapılır. Servis tabağına tereyağı gezdirilip servis edilir.

___________________________________________________

paparaPapara

MALZEMELER: Bayat ekmek, tereyağı, kuru soğan, salça, tulum peyniri, karabiber, maydanoz

YAPILIŞI: Ekmekler derin bir tabağa doğranır. Ayrı bir yerde tereyağı kızartılır. Soğanlar düzgün bir şekilde doğranıp, salça ile birlikte tereyağında kızartılır. Yeteri miktarda su ilave edildikten sonra, suyun kaynaması beklenir. Su kaynadıktan sonra içine ufalanmış tulum peyniri ilave edilir. Biraz daha kaynadıktan sonra tencere ateşten alınır. Ve bu oluşan karışımı daha önceden doğranılan ekmeklerin üzerine dökülür. Üzeri karabiber ve maydanoz ile süslenir.

_____________________________________________________

batırıkBatırık (Seydişehir, Silifke taraflarına ait)

MALZEMELER: Düğürcük, tahin (veya ceviz, menengiç, v.s.) soğan, domates, taze biber, maydanoz, 7 türlü baharat, tuz, sumak, salça, biber salçası.

YAPILIŞI: Düğürcük büyükçe tepsi veya sini üzerine dökülür. Rendelenmiş domates, salça, biber salçası, soğan, ince kıyılmış biber ve maydanoz, kızartılmış tahin, ve baharat ilave edilerek ovulur. Düğürcük yumuşayıp dişe dokunmayacak hale gelinceye kadar ovma işlemi devam eder. Daha sonra küçük sıkmalar haline getirilir. Rendelenmiş ve sumaklanmış soğan, domates, salatalık ve turşu ile yenir. Ayrıca sulandırılarak da yenir. Cevizli, menengiçli, susamlı, fıstıklı şekilleri de yapılabilir.

_____________________________________________________

topalakTopalak

MALZEMELER: 1 kg yağsız dana kıyması, 1 su bardağı köftelik bulgur, 1 ad. yumurta, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı un, tuz-karabiber-kekik, 1 ad. soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı salça margarin yağı-etsuyu veya sıcak su

YAPILIŞI: Geniş bir kabın içine et, bulgur, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, un, soğan, tuz ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğrulur. Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapılır. Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı margarin eritilip içine bir kaşık un konulur ve kavrulur. Salçası da konulduktan sonra nohut da katılarak 6-7 bardak sıcak su veya etsuyu konur. Kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen etli malzeme tencereye boşaltır. 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir. Not: Antalya taraflarında bu yemeğin limonlu versiyonuna “ekşili köfte” denir.

_____________________________________________________

etli pilavETLİ PİLAV

MALZEMELER: Nohut, et suyu, 500 gr. et, tuz-karabiber, pirinç, kişniş, 1 margarin.

YAPILIŞI: Pirinç iyice yıkanır.  Bu arada et suyu kaynatılır. Nohut haşlanır. Tavaya yağ konulur. Eridikten sonra pirinç içine atılır. Hafif ateşte bekletildikten sonra üzerine suyu dökülür. Pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine kebap şeklinde et dökülür.

____________________________________________________________

yaprak sarmaYaprak Sarma

MALZEMELER: 1 kg ince çekilmiş koyun eti, 1 kg yaprak, bir bardak pirinç, Bir fincan ince bulgur (düğü), bir baş irice kuru soğan, İki çorba kaşığı margarin veya tereyağı, bir çorba kaşığı salça, bir tutam maydanoz, kırmızı biber ve tuz.

YAPILIŞI: Etin içine yıkanmış pirinç, düğü, ince kıyılmış soğan, salça, maydanoz konulup, iyice yoğrulacak sonra tuz ve biber ilave edilerek biraz daha karıştırıldıktan sonra bir çay bardağı soğuk su ile yoğrularak ayrıca yıkanıp haşlanan yaprakları, teker teker bohça şeklinde sarılarak tabanı yağlanmış tencereye yerleştirilir. İki su bardağı sıcak su döküp kapağını kapattıktan sonra orta ateşte pişirilir.

___________________________________________________________

etli fırın yemeğiEtli Fırın Yemeği

MALZEMELER : 1 kg bıçak arası yağsız sığır eti, Orta-boy dört baş soğan, 5-6 diş sarımsak, tuz, biber, 1-1,5 su bardağı su, 1 kg un, 1 sana yağı, 1 ad. büyük patates

YAPILIŞI: Et tencereye konur,soğanlar doğranarak tencereye ilave edilir. Tuz ilave edilir. Bir kaşık margarin katılır. Et suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapanarak pişirilir. Patates rendelenir,sarımsaklar ezilir ve tencereye ilave edilir. Patates ezilene kadar kaynatılır. Söndürdükten sonra isteğe göre karabiber ilave edilir.

HAMURU: Undan yumuşak hamur yoğrulur ve iki eşit parçaya bölünür. Bölünen hamurlar oklavayla ayrı ayrı açılır ve eritilmiş sana yağı üzerinde gezdirilir. Açılan ve yağlanmış olan hamurlar katmer şeklinde kıvrılır. Daha sonra katmer haline getirilmiş hamur parçalarından biri alınarak fırın tepsisine serilir. Daha önce hazırlanmış olan et tepsinin üzerine örtülür. Bundan sonra iki hamur parçasının kenarları birbirine iyice yapıştırılır. Kızgın fırına sürülerek kızarıncaya kadar bekletilir. Kızardıktan sonra servis yapılır.

__________________________________________________________

FURUN KEBABIFIRIN KEBABI
Derleyen: Tülay KÜÇÜK
Derleme Tarihi: 19.12.2005
Kaynak Kişi: Şükrü ŞENGÖNÜL, 1951 Konya doğumlu, lokantacı
Kimden Öğrendiği: Babasından
MALZEMELER: Dört kilo koyun eti, su, tuz ve pişirmek için kullanılan bakır leğen
YAPILIŞI: Koyunun ön kol ve kaburga kısımları kullanılmaktadır. Koyunun bu parçaları bakır leğene yerleştirilir. Bir miktar su ve tuz eklenerek kendi yağında meşe odunu ateşinde pişirilir. Kuru soğan, yayık ayranı ve acılı ezme ile servise sunulur.
Fırın Kebabı, kökeni Selçuklulara kadar uzanan bir yemektir. Selçuklu zamanında Konya’nın mahalle aralarında küçük fırınlar bulunurmuş. Bu küçük fırınlarda bakır leğenlerde et pişirilirmiş. Şartların değişmesi ile birlikte yapılan büyük fırınlarda bu lezzet geleneği sürdürülmektedir.
Yemek sözlü kültürde de hayat bulur.

Furun kebab ile bonfile büftek
Tavuk, hindi kazı doldurun tek tek
Piliç oğlak, kuzu aynıdır ördek
Bağda kırda evde çevirmemiz gerek

Bu tarifle ilgiki kaynak: Kentler ve İmgesel Yemekler 2. M.Öcal OĞUZ, Nuray AYKANAT, Ayşenur KARAGÖZ. Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (THBMER). Ankara 2006, ISBN- 975-507-152-0

______________________________________________________

etlekmekETLEKMEK         ETLİEKMEK

MALZEMELER : 5 su bardağı un, 2.5 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz

İç Malzemesi: 500 gr kıyma, 2 soğan, karabiber, tuz, 1 çorba kaşığı tereyağı

YAPILIŞI: Bir kapta un, tuz ve su karıştırılıp yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelince hamurdan yumruk büyüklüğünde 20 küçük parça koparılır. Her parça teker teker küçük birer daire şeklinde açılır.

İnce doğranmış soğan kıyma ile birlikte kavurulur. Tuz ve karabiber ilave edilir. Hazırlanan iç malzemesinden bir iki kaşık yuvarlak hamurun yarısına yayılır, diğer tarafı üzerine kapatılır. Hamur ve malzeme bitinceye kadar işlem sürdürülür.

Teflon tavada veya sacda hamurlar önlü arkalı pişirilir. Üzerine tereyağı sürülüp sıcak olarak servis yapılır. Sonradan ısıtılan, paket yapılan etlekmeğin lezzeti azalır.

ETLEKMEK HAZIR YUFKA İLE

MALZEMELER:  750 gr. kıyma orta yağlı (kıyılmış et tercih edilir), 10 yufka, 1 soğan, 1 maydanoz, karabiber, tuz, yeşilbiber.YAPILIŞI: Kıymaya karabiber, tuz, yeşilbiber, maydanoz katııldıktan sonra soğan rendelenerek köfte yapılır gibi iyice yoğurulur. Bütün yufkalar ortadan kesilip (yarım daire şeklinde) ikiye (V) şeklinde katlanıp hazırlanan malzeme içine konur. Saçta veya teflonda hazırlanan etki ekmeklerin altına üstüne biraz yağ sürüp kızartılır. Etli ekmeğin çok kızarmaması, özellikle sacın veya kullanılan teflonun daha önceden ateş üzerine konup kızması gerekmektedir.

___________________________________________________

düğün pilavıDüğün Pilavı

MALZEMELER: (6 kişilik ) 1 çay bardağı nohut, 500 gr kuşbaşı et, 100 gr tereyağı, 2 su bardağı pirinç, 1 kahve fincanı kuşüzümü, 3 su bardağı su, tuz, karabiber.

YAPILIŞI:  Bir gece önceden ıslatılan nohut haşlanır. Nohutlar hafif yumuşadığı zaman eti ilave edip pişirilir. Tuz ve karabiber ekilerek tencere ateşten indirilir. Başka bir tencerede tereyağı kızdırılıp pirinç hafif kavrulur. 3 su bardağı nohutlu et suyu ve kuşüzümü pirince eklenir. Pirinçlerin pişmesine yakın etli nohut ilave edilir. Pilav suyunu çekince on dakika dinlendirilir sıcak servis yapılır.

_____________________________________________________

nohutlu yahniNOHUTLU YAHNİ

MALZEMELER:  1 su bardağı nohut, yarım kilo kemikli koyun eti, 2 baş soğan, 5 su bardağı su, yeterince tuz.

YAPILIŞI: Akşamdan ıslatılmış nohut ve et yıkanır, soğanla birlikte tencereye konur, su ilave edilir, ateş açılır. Kaynamaya başlayınca yüzünde biriken köpüğü kevgirle alınır, kapak örtülür, hafif ateşte yaklaşık 70-80 dakika et ve nohutlar yumuşayıncaya kadar kaynatılır, tuz atılır, beş dakika daha pişirilir, ateşten alınır, soğanlar çıkarılır, yahni suyuyla sahana yerleştirilerek servis yapılır.

____________________________________________________sebzeli güveçSEBZELİ GÜVEÇ

MALZEMELER: (6 Kişilik) 1/2 kg Parça Et süt danası veya kuzu, 2 adet orta boy Soğan, 1 adet orta boy Patlıcan, 1 adet orta boy Kabak, 15-20 adet Taze Fasulye, 4-5 adet orta boy adet Domates, 1 tatlı kaşığı Kimyon, 1 baş Sarımsak, 1/2 su bardağı Su, 2 çorba kaşığı Tereyağı margarin, 3-4 çorba kaşığı Sıvı Yağ, Tuz, Karabiber aluminyum folyo.

YAPILIŞI: Güveç tenceresi içinde sıvı yağ ile etleri kavrulur. Tencerenin kapağı örtülerek etler suyunu bırakıp iyice çekene dek kavrulur. Bu arada etlerin kavrulmasını beklerken soğanlar piyazlık doğranır. Patlıcan alaca soyulup kuşbaşı iriliğinde doğranır. Fasulyeler ikiye bölünür. Sivri biberler üçe bölünür. Sarmısaklar soyulur. Bütün sebzeler büyükçe bir kaba alınıp tuz, karabiber ve kimyon eklenir. Sebzeler sulanmaması için 10 dakikadan fazla bekletilir. Et suyunu çektikten sonra sebzeler de tencerenin içine alınır. Domatesler kuşbaşı doğranıp sebzelerin üzerine döşenir. Tereyağı fındık iriliğinde doğranarak sebzelerin üzerine alınır. Yarım su bardağı su ilave edilerek güveç tenceresinin ağzı alüminyum folyo ile kapatalılır. Tencerenin de kapağı örtülerek çok hafif ateş üzerinde yemek pişirilir. Etlerin, pişme işleminin sonuna dek güvecin dibinde kalması gerektiği için hiç karıştırmadan pişirilir. Yemek piştiğinde, ılıklaştıktan sonra servis tabağına ters çevrilir.

___________________________________________________

kapuskaKAPUSKA

Aslen Rus-Slav kökenli bir yemektir. Nitekim Rusça’da  lahanaya “kapusta” (капуста) denir. Türk erkekleriyle evli Rus gelinlerin bu konudaki yorumu “sen diyor kapuska ben diyor kapusta” şeklindedir. :) Konya kapuskası Rus kapuskasından biraz farklıdır.

MALZEMELER: 1 kg lahana, 250 gr orta yağlı kıyma (kuzu ya da koyun)
5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet orta boy kuru soğan , 2 yemek kaşığı domates salçası (2 adet orta boy domates de kullanılabilir)
1 su bardağı pirinç ya da kalın bulgur , 1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber , 3 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu da kullanılabilir), 1 adet limonun suyu

YAPILIŞI: Kıyma ve zeytinyağı büyük boy bir tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte karıştırarak, 3-4 dakika kavurulur. Üzerine yemeklik incecik doğranan kuru soğanlar ve salça eklenir. Karıştırarak 5 dakika daha kavurulur.
Diğer taraftan, lahana yıkanıp ortadan ikiye bölünür. Yaprakları tek tek çıkarılıp yıkanır. Üst üste konduktan sonra ince ince doğranır.
Doğranılan lahana tencereye aktarılıp tümü 5-6 dakika daha kavurulur.
Diğer taraftan, pirinç ya da bulgur yıkanıp tencereye aktarılır.
Tuz, karabiber ve pulbiber ilave edilir. Sıcak su da eklenip tencerenin ağzı kapatılarak kısık ateşte lahana iyice yumuşayıncaya kadar pişirildikten sonra ocaktan alınır.
Limon suyu katılıp karıştırılır. Sıcak sıcak servise sunulur. Üzerine sarmısaklı yoğurt eklenir. Alternatif olarak salça yerine soyulmuş, küp küp doğranılmış domatesler de ilave edilebilir. İstersenirse biber salçası da eklenebilir.

Yemek yazarı Sahrap Soysal’ın tarifidir.

—————————-

BÜTÜMETLİ PATLICAN

haliciMALZEMELER

Etin hazırlanması:

1 koyun ön kolu ve kaburgası

10 su bardağı su, yeterince tuz

1 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı eritilmiş kuyruk yağı veya sade yağ

Patlıcanların hazırlanması

1 kg Konya patlıcanı

1 tatlı kaşığı tuz (veya tuzlu su)

1 yemek kaşığı kuyruk yağı veya sade yağ

2 soğan

1 yemek kaşığı salça

1 domates

2 yeşil biber

1 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Eti yıkanır, geniş bir tencereye konur. Suyu ilave edilir, tuz atılır, ateşe konur. Üzerine biriken kefini zaman zaman alarak, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyunun süzülmesi için bir süzgece çıkarılır.

Tavaya yağı konur, kızdırılır, salça konur, çevrilir. Eti salçalı yağda kızartılır, patlıcanların üzerine yerleştirilir. Patlıcanları baş kısmından ayrılmayacak şekilde aralı soyulur. Araları tuzlanır veya tuzlu suya atılır. Tencerede yağla soğanı kavrulur, salça konur çevrilir. Domatesler soyulur, biberler ve domatesler doğranır. Patlıcanlar tuzu gidecek şekilde bol su ile yıkanır, tencereye yerleştirilir. Tuz atılır etin suyu ilave edilir çok hafif ateşte, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tabağa düzenlenir bütümeti üzerine yerleştirilir, maydanoz ve karabiber saçılır.

Not: Patlıcanların pişmesine yakın eti üzerine koyup bir iki dakika birlikte de pişirebilirsiniz.

Nevin Halıcı’nın tarifidir.

______________________________________

TATLILAR

________________________

dilber dudağıDilber Dudağı

MALZEMELER: 1 yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1/2 kg süt, 1 tatlı kaşığı tuz, ceviz içi, Belli bir ölçüde un

YAPILIŞI: ılık sütün içine zeytinyağını, tuzu, yoğurdu, yumurtayı döküp karıştıracak. Daha sonra bunun içine un ilave edilir. Daha sonra elde edilen hamurdan 20 beze yapılarak açılır. Bundan sonra bezeler tepsinin içine konulup yuvarlak biçimlerde kesilir. Bunlar içine ceviz konarak fırın tepsisine yerleştirilir. Tepsinin dolmasından sonra tereyağı kızartılarak üzerine serpilir. Sonra fırına konularak kızartılır.

_________________________________________________

höşmerimHÖŞMERİM

MALZEMELER: 1 kg kaymak, un, 1 çay bardağı su, tuz, pudra şekeri

YAPILIŞI: Kaymak geniş bir tavaya konulur. Bir bardak su ilave edilir. Alabildiği kadar unla karıştırılır. Hafif ateşte karıştırılarak iyice pişirilir. Tuzu da ilave edip pişince tava güzelce düzlenir. Hafif ateşin üzerinde kızartıp servis tabağına çevirilir. Biraz soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri dökülür.

Başka yörelerde yapılanlara höşmerim değil hoşmerim denir, bunların ya da peynir tatlılarının höşmerim ile ilgisi yoktur. Höşmerim peynirle değil kaymakla, irmikle değil unla yapılır.

HÖŞMERİM bir başka tarif

MALZEMELER: 100 gr. kaymak, 1 çay bardağı su, 6 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı tereyağı.

YAPILIŞI: Tavaya kaymak ve su konularak kaynatılır. Daha sonra üzerine yavaş yavaş un ekleyerek karıştırılır. İstenilen kıvama geldiğinde kaşıkla üzeri bastırılarak alttan ve üsten kızarmasını sağlanır. Kızartırken kenarlarından tereyağı ilave edilir. Tabağa alıp üzerine pudra şekeri serperek sıcak sıcak ikram edilir.

______________________________________________

saçarası

SACARASI, SAÇ ARASI, SAÇARASI,

MALZEMELER: 2 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, alabildiğince un, 1 kg kaymak

YAPILIŞI: Kaymak hariç diğer malzemeler yoğrulur. Hamur ince yufka halinde açılır. Bir yufka eritilen kaymakla yağlanır. Üzerine ikinci bir yufka koyularak o da yağlanır. Dürülerek parça parça kesilir. Diğer bezeler de bu şekilde hazırlanır. Yağlanmış tepsiye döşenir ve kızartılır. Kızardıktan sonra üzerine pudra şekeri dökülerek servis yapılır.

SAÇ ARASI, SAÇARASI, SACARASI bir başka tarif

MALZEMELER: Tepsiyi yağlamak İçin:2 yemek kaşığı tereyağı.  Hamuru için: 2 yumurta, 1 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş), ½ su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 5 su bardağı un(ikinci kalite ev unu), 1 su bardağı un(açma payı), 250 gr tereyağı (eritilmiş), 250 gr kaymak, 1 su bardağı pudra şeker veya 1 ölçü baklava şurubu

YAPILIŞI: Tepsi yağlanır. Bir kapta yumurta, tereyağı, su, tuz ve alabildiği kadar unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır, yaş bez örtülür, 30 dakika dinlendirilir. Çok ince açılır, eritilmiş yağdan bir kaşık serperek yağlanır, ikiye katlanır. Orta kısmına kaymak koyularak çubuk şeklinde sarılır. Tepsinin dışından başlayarak içe doğru döşenir. Yufkalar bitince kalan yağ kızdırılır, üzerine serperek gezdirilir. Fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.  Yüzüne pudra şekeri serpilir veya soğuk tatlı şurubu gezdirilir.

___________________________________________________

zerdeZERDE

MALZEMELER: 1,5 çay bardağı pirinç, 7 su bardağı su, 2 su bardağı şeker, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1,5 yemek kaşığı nişasta, ½ çay kaşığı safran. Üzeri Süsü için:Nar taneleri, Kuş Üzümü

YAPILIŞI: Pirinçler bol suyla yıkanır ve 7 su bardağı su ile pişirilir. Yarım su bardağı suyun içine nişasta atılır ve ezilir, kaynamakta olan pirinçlerin içine eklenip karıştırılır. Safran ve zerdeçalı yarım su bardağı sıcak suyun içine atılır ve bir süre bekletilir. Daha sonra şekerle birlikte kaynamakta olan pirinçlerin içine ilave edilir, koyulaşıp kıvama gelene kadar pişirilir. Pişen zerde ocaktan alınır ve kaselere doldurulur. Üstü katılaşınca süsleme işlemini yapılır.

ZERDE bir başka tarif

MALZEMELER:yarım litre su, 1 tel safran 125 gram şeker, bir çorba kaşığı dolmalık fıstık, kuş üzümü, 30 gram haşlanmış pirinç, 30 gram mısır nişastası, 2-3 dal nane.

YAPILIŞI:Derin bir kaba yarım litre su konulur. 125 gram şekeri ilave edilir. Şeker iyice erimesi için karıştırılır. 5 dakika kaynatılır. Küçük bir kapta safran su yardımıyla eritilir.  Diğer yandan nişasta sulandırılır. Suyun kaynamasına yakın bir yemek kaşığı haşlanmış pirinç ilave edilir. Safran da ilave edildikten sonra kaynaması beklenir. Kaynayınca sulandırılan nişasta konur ve koyulaşması beklenilir. En son dolmalık fıstık ve siyah üzüm ilave edilir. Ocaktan alınır. Ufak kaplara ya da kaselere bölüştürüp üzerlerine dolmalık fıstık ve kuş üzümü serpiştirilir. Yarım saat buzdolabında soğutulduktan sonra servis edilir.

_____________________________________________________

Katmer

Katmer

KATMER

MALZEMELER: 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 5 su bardağı un, yeterince su, tuz.
İç malzemesi: 1/2 paket margarin, 3 çorba kaşığı tahin

YAPILIŞI: 5 su bardağı un genişce bir kaba alınır. Una bir tutam tuz ilave edilir. Ortası havuz gibi açılarak yavaş yavaş su ve sıvı yağ ilave edilir. Yumuşak bir hamur haline gelene dek yoğurulur. Hamur 15-20 dakika kadar ılık bir yerde dinlendirilir.
Hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp, eşit büyüklükte bezeler hazırlanır. İlk beze hafifçe unlanmış bir zeminde oklava ile mantı yufkası inceliğinde açılır.
Tahin ve eritilen margarin hazırlanan yufkaların üzerine sürülerek rulo yapılır. Bu rulo kendi etrafında döndürülerek gül böreği yapar gibi sarılır. Bütün bezeler bu şekilde hazırlanır. Yufkalar, yağının donması için bir süre buzdolabında bekletilir.Yufkanın açıkta kalan ucu içe doğru döndürülür.

Buzdolabından çıkardıktan sonra çok fazla inceltmeden açılır. Bütün rulolar bitene dek devam edilir. Saç veya teflon tavada pişirilerek servis yapılır.

_____________________________________________________

kayganaKaygana

MALZEMELER: 5 yumurta, 1 kilo süt, kabartma tozu, un, tuz

YAPILIŞI: Yumurta iyice çırpılır. Sütle karıştırılır. İçine aldığı kadar ün, bir tutam tuz ve kabartma tozu atılarak iyice karıştırılarak kızgın yağda kaşıkla azar, azar dökülerek kızartılır. Hazırlanmış olan şurup tatlının üzerine dökülür.

______________________________________________________

un helvasıUn Helvası

MALZEMELER: Pekmez veya şekerden yapılmış şurup, 2 çay bardağı sıvı yağ, yeteri miktarda un.

YAPILIŞI: Pekmez kaynatılarak veya şekerden yapılan şurup kaynatılarak içine yeteri miktarda un konur. unu karıştırarak içindeki şuruba yedirilir. İçinde hiç ekmez kalmayıncaya kadar karıştırılır. Sonra yağ ilave edilerek kızartılır.

_____________________________________________________

irmik helvasıİrmik Helvası

MALZEMELER: 1 su bardağı süt, 1 paket margarin, 2 su bardağı şeker, 1/2 paket irmik, 100 gr fındık, fıstık veya ceviz (6 kişilik).

YAPILIŞI: Margarin kısık ateşte eritilir. Üzerine irmik eklenir. Bir süre karıştırılır. Rengi buğdayımsı olunca süt dökülür. İrmik kabarıncaya ve sütünü çekinceye kadar karıştırılır. Üzerine şeker ilave edilir. Helvanın üzeri fındık, fıstık veya cevizle süslenir, ya da bunlar içine katılır.

__________________________________________________

VİŞNELİ EKMEK TATLISI

MALZEMESİ: 5 kişilik. 5 dilim pek taze, olmayan ekmek, 3 yumurta, 1 bardak taze bitkisel yağ, 12 kaşık vişne şurubu, içinde çekirdeksiz vişnelerle birlikte.

YAPILIŞI:Yumurtalar çırpılır, ekmekler dilim dilim yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılıp, soğuk vişne şurubuna atılır, biraz bekletip çıkarılır ve sıcak sıcak servis yapılır.

Bu tarifin alındığı sayfa: http://lezzetler.com/viewtopic.php?p=23145

______________________________________________________

KENEVİR HELVASI

Konya’da özellikle kışın yapılan ve kara gömülerek soğutulan bir tatlı.

MALZEMELER: 500 gr kenevir, 4 su bardağı pekmez, 100 gr ceviz içi, 50 gr leblebi

YAPILIŞI: Kenevir ayıklanarak teflon bir tavaya konularak (yağsız) yakmadan çıtır çıtır olana kadar kavrulur. Ayrı bir tencereye pekmez konularak kuvvetli ateşte kaynatılır. Pekmez kaynayınca, kavrulmuş olan kenevirler pekmeze ilave edilerek koyulaşıncaya kadar yaklaşık 5-10 dakika daha pişirilir. Pekmez uzun süre kaynatılırsa tadı acılaşabilir o yüzden dikkat etmek  gerekir. Leblebiler havanda dövülerek (veya rondoda) toz haline getirilir ve 24-26 cm çapındaki bir kabın dibine iyice serpilir. Koyulaşan kenevirli pekmez leblebilerin üzerine dökülür. Üzeri cevizlerle süslenip soğutulur. İstenildiği gibi dilimlenerek servis edilir.

Bu tarifin kaynağı: “Konya Mutfağından” kitabının yazarı Sayın Saime Yardımcı’nın tarif ve uygulaması. Alındığı link: http://www.acikbufe.biz/acb/?cat=9

_________________________________________________

Tatlı Kabak Dolması

Bu kabağa, et kabağı da deniyor.  Konya’da uzun yıllardır yapılan bir yaz yemeği.

YAPILIŞI: Dışı dikkatle soyulan kabağın üzerinden bir kapak kesilir ve içi dikkatlice boşaltılır. Kabağın içi sote edilmiş kuşbaşı et ve pirinç ile doldurulur. Tencereye dikkatlice yerleştirilen kabağın üzerine kapağı kapatılır ve kapak bir kaç yerinden kürdanla tutturulur. Tencereye biraz su ve şeker konularak pişirilmeye başlanır. Arada sırada tenceredeki şerbetten kaşık kaşık alınarak kabağın üzerine dökülür.

Bu tarifin alıntılandığı sayfa: http://www.acikbufe.biz/acb/?cat=9

____________________________________________________

Gül Tatlısı

MALZEMELER:
2 çay bardağı irmik, 1,5 çay bardağı yoğurt, 2 yumurta, 1 çay bardağı erimiş tereyağ, 1,5 çay bardağı sıvıyağ, 1 paket kabartma tozu, aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 çay bardağı).

Şerbet için : 2.5 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su, 1/2 limon suyu.

YAPILIŞI: Tereyağ, sıvı yağ, yumurta, yoğurt ve irmik yoğurma kabına konup iyice karıştırılır. Üzerine kabartma tozu ve unu da eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlanılır. İstenilirse unun hepsi bir seferde katılmayıp yavaş yavaş eklenir ki kıvamı kaçmasın. Hamur merdaneyle incecik açılır ve geniş ağızlı bir çay bardağıyla hamurdan yuvarlaklar kesilir. Yuvarlaklar 3-4 lü şekilde üst üste konur. Bir ucundan başayarak rulo yapılır ve tam ortasından kesilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir ve ortalarına birer parça ceviz konur. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında tatlıların üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Bu arada tencereye suyu ve şekeri konur. Kaynayıp şurup haline gelince limon suyu sıkılır. Fırından çıkmış ılımış tatlıların üzerine sıcak şurup dökülür. Yine şurubun hepsi bir seferde dökülmeyip tatlılar şurubu çektikçe şurup ilave edilir.

Bu tarifin alıntılandığı sayfa: http://www.acikbufe.biz/acb/?cat=16

——————————————————————————————————

ŞEKERCİLİK

Konya’da eskiden çeşitli şekerler yapılırdı. Konya şekercilerinin en meşhurları babamın enişteleri, şekerci Nesip ve Saffet Ertüzün kardeşlerdi. Şeker çeşitleri arasında en çok bilineni olan “Peynir Şekeri” Konya’ya özel, görünümü peynire çok benzer bembeyaz pamuk gibi bir şekerdir. Isırınca ağızda dağılır. Son yıllarda turistik amaçlarla “Mevlana Şekeri” olarak satılmaktadır. Bu sayede şekerin satış rakamları artmakta ve özellikle Mevlana şenlikleri döneminde maksimum seviyeye ulaşmaktadır. YAPILIŞI: Tozşeker ve su bakır kazana aktarılır. Ancak suyun tam şekerin üzerini kapatacak miktarda olması çok önemli. Aksi halde şekerin kıvamı istenildiği gibi olmuyor. Karışım 100 santigrat dereceye ulaşıncaya kadar sık sık karıştırılır. Bu sıcaklığa ulaşan karışıma limon tuzu eklenir. Limon tuzu şekerin mayalanmasını sağladığı için bu malzeme eklendikten sonra karıştırma işlemi sona erer. Çünkü karıştırmak mayalanmanın doğasına aykırı. Karışım, mevsime ve ekstra şartlara bağlı olarak, ortalama 140 dereceye gelinceye kadar ısıtılır. Bu sıcaklığa ulaştığında sıradaki işlem soğuma oluyor ki bu işlem içinde soğuk dolaşan sac levha üzerinde yapılır. Ancak karışım bu levhaya dökülmeden önce levhanın mısırözü yağıyla yağlanması şart. Aksi takdirde şeker levhaya yapışır. Bu aşama fazla uzun sürmez. Yaklaşık on dakika sonra ağarmak üzere özel makinelere alınır. İşte ustalık da bu aşamada devreye girer. Çünkü şeker bu aşamada kabarıp kıvamını bulur ve ancak işin ustası şekerin yeterince ağartıldığına karar verebiliyor. Bundan sonra kalıplara aktarılan şekerin üzerine kolay kesilmesi için balmumu sürülür. Özel makinelerle dilimlenen şeker eleğe alınır. Eleğe alınan şekerin üzerine su serpilir. Bu su sayesinde şeker nemleniyor ve bu nemlenme işlemi şekerin istenen yumuşaklığa gelmesini sağlar. Nemlenen şekerin üzeri bezle kapatılır. Beş altı saat sonra da enfes tadı ve kıvamıyla peynir şekeri çıkar ortaya. Tarif Sahrap Soysal’a aittir.

AKİDE ŞEKERİ: Tarifi Ömür Akkor’a aittir:

MALZEMELER: 1 kilo toz şeker, 300 gram su, 2 parça limon tuzu, 1 çay bardağı su, yeterince susam
YAPILIŞI: Su ve şekeri kaynamaya bırakın. Limon tuzu ekleyin. Şeker ağdalaşmaya başlayınca 1 çay bardağı suyu ekleyin. Karıştırmadan kaynatmaya devam edin. Tekrar kıvam alınca bir tatlı kaşığı kadar parçayı koparıp soğuk suya atın. Şeker donuyor ve kırılıyorsa kıvamı olmuştur. Susam ekleyip altını kapatıp mermer tezgâha dökün. Soğuduğunda yuvarlamaya başlayın ve fitil haline getirin. Küçük parçalara bölün. Soğuyup donduğunda akide şekeri hazırdır.

Konya Yemek Kültürü. Okumak için: Tıklayın

Yat Geberlik. Okumak için tıklayın: http://wp.me/PAexV-2s

Bülent Pakman 28 Eylül 2009. Son güncelleme Eylül 2013. İzinsiz ve aktif link verilmeden alıntı yapılamaz, yayımlanamaz.

Konya ile ilgili yazılarımız:

Twitter Widgets Facebook Widgets

Bakü Ofis 2011Bülent Pakman kimdir    http://bpakman.wordpress.com/pakman/

Konya Yemek Tarifleri için 1 cevap

  1. Geri bildirim: Konya yemek kültürü « Pakman World

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s